Terug

Calm after the storm

The Common Linnets

2014

jaar
Top 40

2

piekpositie
Top 40

13

weken
Top 40

260

punten
Top 40

youtube video placeholder

Calm After the Storm  van Ilse DeLange en Waylon alias The Common Linnets  (is de Engelse benaming voor het zangvogeltje de kneu)  is de Nederlandse inzending voor de 59ste editie van het Eurovisiesongfestival dat gehouden wordt in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Ilse en Waylon brachten Calm After the Storm  (in een akoestische versie)  voor het eerst live ten gehore op woensdag 12 maart 2014 in De Wereld Draait Door op Nederland 1. Calm After the Storm  is gekozen uit 28 nummers en zou de meeste sfeer en gevoel uitstralen. Op donderdagochtend 13 maart werd de studioversie, een liedje met een uitgesproken countrysound, voor het eerst op de radio gedraaid tijdens een speciale uitzending van De Gouden Uren op Radio 2.

Nederland staat op 6 mei in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. De tweede halve finale is op 8 mei en de eindstrijd van dit liedjesfestijn is op 10 mei.

Op zaterdag 19 april 2014 stond de talkshow Opium Night Live van Cornald Maas (songfestivalcommentator) in het teken van het Eurovisiesongfestival! Speciale gasten waren The Common Linnets en Jan Smit. Dit programma werd uitgezonden om 22:30 uur op Nederland 2 door de AVRO vanuit het DeLaMar theater in Amsterdam.

Wat vinden muziekkenners van hun Calm After the Storm?

Giel Beelen (3FM): “Dat ze juist een rustig nummer hebben gekozen, vind ik gewoon stijl. Pierre Kartner, Vader Abraham, die vergeleek het met het bekende countryduet van Kenny Rogers en Dolly Parton. Toen ik dat hoorde dacht ik: Goed dat hij dit jaar niks met het Songfestival te maken heeft want dit slaat nergens op. Een ballad zou ik het niet gelijk willen noemen, maar ik vind dat kabbelende er wel lekker aan. Ja, dat is eigenlijk heel krachtig.”

Leo Blokhuis (muziekexpert): “Ik hou heel erg van zangers waarvan je het gevoel hebt dat er meer in zit, maar ze laten het niet horen. Je hoort dat zij veel meer kunnen geven, maar ze doen het niet, dat hele liedje. Dat vind ik juist heel erg sterk eraan. Het is duidelijk vanuit wat tegenwoordig americana heet, wat eigenlijk de door country beïnvloede popmuziek is. The Everly Brothers, daarvoor misschien nog The Carter Family, maar wat je heel erg hoort is Robert Plant en Alison Kraus die samen een keer een plaat hebben gemaakt, geproduceerd door T-Bone Burnett. Ik denk dat ze daarnaar geluisterd hebben. Wat bijvoorbeeld opvalt is hoe de drums klinken. Alsof er een doek over de snare ligt en met een bolletje gespeeld is in plaats van met een stok. Dat zijn de T-Bone Burnett-truckjes. Omdat het zo klein is gebleven is het particulier voor mij. Ik voel me uitverkoren. Dat is het effect dat je daarmee haalt. Dit is intiem, dit is mooi, dit raakt. Ik vind het gewoon een steengoed liedje.”

Waylon en Ilse DeLange laten zich niet uit het veld slaan door enige kritiek die hun songfestivalinzending ontving.

"Muziek is onderhevig aan meningen", vertelt Waylon. "Het is wat het is en daar heeft iedereen zich maar bij neer te leggen. We gaan het gewoon zo perfect mogelijk proberen uit te voeren." Ook Ilse heeft alle vertrouwen in hun nummer. "Iedereen mag er wat van vinden. Je moet jezelf blijven en dat hebben wij gedaan. Ik voel me er zeker in."

The Common Linnets kregen zaterdagavond in het tv-programma een gouden plaat voor hun single Calm After the Storm. Het nummer is al meer dan 10.000 keer over de toonbank gegaan. Het stond eerder op nummer 1 in de Mega Top 50, Single Top 100 en iTunes Top 30.

Op 6 mei tijdens de eerste halve finale (Nederland was als veertiende van de zestien aan de beurt) wist het liedje Calm After the Storm  van The Common Linnets voor het tweede jaar op rij zich te kwalificeren voor de finale van het Eurovisiesongfestival.

De uitslag werd bepaald aan de hand van de stemmen van miljoenen tv-kijkers en namens alle 37 landen een vijfkoppige vakjury, die al op basis van de generale repetitie maandagavond haar punten had uitgedeeld. Namens Nederland zaten platenbaas Tony Berk, musicalacteur Freek Bartels, 3FM-dj Sander Lantinga en oud-songfestivaldeelneemsters Ruth Jacott en Marlayne Sahupala in de jury.

Ilse DeLange: “De eerste keer dat je die hal binnenloopt is heel erg leeg, er zit geen publiek, je ziet een grote stellage van de bühne. En dan is het nog heel onwerkelijk dat straks dat leven erin zit.” Waylon: “Het moment dat ik het podium op kwam en we gingen daar staan, dacht ik: Dit is onze vierkante meter waar we heel Europa moeten overtuigen. Dus alle energie moet gebundeld worden in dat stukje podium. Dat is onze plek”.

De foutloze uitvoering van de Nederlandse inzending was er een zonder opsmuk. Met als enige visuele afleiding een projectie van een snelweg tussen de twee gitaarspelende zangers door. Sober, zeker in vergelijking met de shows van andere landen.

"Laat die finale maar komen, dit was verreweg de beste uitvoering die wij gehoord hebben", reageerde commentator Jan Smit.

Ruim 3,2 miljoen Nederlanders zagen hoe Ilse DeLange en Waylon doordrongen tot de finale van het Eurovisiesongfestival, zo blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Op zaterdagavond 10 mei waren Ilse DeLange en Waylon, oftewel The Common Linnets, bijna helemaal aan het einde van de uitzending te zien, als 24e van de in totaal 26 deelnemers. Het was heel spannend, maar ze hebben uiteindelijk net niet de winst binnengesleept.

Ilse DeLange en Waylon reageerden dolenthousiast op het behalen van de tweede plaats op het Eurovisiesongfestival. "We zijn supertrots dat we dit resultaat hebben behaald. Wie had dat ooit gedacht? Nou, wij ook niet!", aldus DeLange.

Calm After the Storm  van The Common Linnets eindigde op de tweede plek met 238 punten, de hoogste positie voor Nederland sinds Ding-a-Dong  uit 1975. The Common Linnets kregen twaalf punten van Polen, IJsland, Duitsland, Estland, Noorwegen, Hongarije, Litouwen en Letland en verloor daarmee van de Oostenrijkse inzending, de 'vrouw met de baard', travestiet Conchita Wurst met de powerballade Rise Like a Phoenix. Sanna Nielson uit Zweden werd derde met Undo.

Waylon hoopte vooraf vooral dat het allemaal goed uit zou pakken. "Ik dacht, laten we hopen dat hetgeen wij voor ogen hebben ook gaat lukken en het is zo ontzettend goed gelukt. Echt bijzonder."

Het tellen van de punten vonden The Common Linnets superspannend. "Het was zo mooi om mee te maken", zegt Ilse DeLange. "Elke keer dat we twaalf punten kregen, ging ik helemaal uit m'n stekker. Het is ook zo mooi dat deze muziek in al z'n eenvoud zo'n podium heeft gekregen en dan zo'n resultaat heeft. Laten we hopen dat het iets doet voor het festival in de toekomst. Dat zulk soort liedjes vaker zo'n platform kunnen krijgen."

De twee zijn niet teleurgesteld met de tweede plaats. Waylon zei dat hij goed kon begrijpen dat de winst van Conchita Wurst "een prachtig symbool is voor het Eurovisiesongfestival".

Commentator Cornald Maas kreeg de hele week al goede reacties van andere commentatoren in Kopenhagen. "Als er geen lied was geweest met een extra boodschap zoals Oostenrijk, dan zouden we zeker gewonnen hebben. Ik vind Calm After the Storm  een lied dat zo beantwoordt aan alle veronderstelde songfestivalwetten, dat dat dan tweede wordt, dat vind ik nog de grootste opluchting en de grootste triomf van de avond. Zijn co-commentator Jan Smit kon tijdens de puntentelling zijn zenuwen amper in bedwang houden. Hij is ontzettend trots op The Common Linnets. "Als je dit vooraf had voorspeld, had iedereen je voor gek verklaard."

Gemiddeld keken bijna 5,1 miljoen Nederlanders naar de finale van het Eurovisiesongfestival. Zij zagen hoe het gelegenheidsduo The Common Linnets voor Nederland de tweede plaats pakte. Naar het optreden van Ilse DeLange en Waylon keken zelfs 6,2 miljoen mensen. De bekendmaking van de uitslag trok de meeste kijkers: bijna 6,6 miljoen.

De finale is tot nu toe het meest bekeken tv-programma van 2014. Tot gisteren was dat de finale van de 5 kilometer schaatsen op de Olympische Spelen in Sotsji. Die trok 4,6 miljoen kijkers.

Titel

Calm after the storm

Lengte

3:07

Componist(en)

Ilse DeLange; JB Meijers; Rob Crosby; Matthew Crosby; Jake Etheridge

Producer(s)

Ilse DeLange, JB Meijers

Mixage

Ronald Prent / Assisted by Felix Tournier

Platenlabel

Firefly

Releasedatum

14-03-2014

Hoogste positie UK

9

Hoogste positie US

--

Album

The Common Linnets

Luister de Top 40-hits Luister de Top 40 op Spotify

Songtekst

Driving in a fast lane
Counting mile marker signs
The empty seat beside me
Keeps you on my mind

Living in a heartache
Was never something I pursue
I can't keep on chasing
What I can't be for you

Ooh, skies are black and blue
I'm thinking about you
Here in the calm after the storm

Tears on a highway
Water in my eyes
This rain ain't gonna change us
So what's the use to cry

I could say I'm sorry
But I don't wanna lie
I just wanna know if staying
Is better than goodbye

Ooh, skies are black and blue
I'm thinking about you
Here in the calm after the storm

Ooh, after all that we've been through
There ain't nothing new
Here in the calm after the storm

Maybe I can find you
Down this broken line
Maybe you can find me
I guess we'll know in time

Ooh, skies are black and blue
I'm thinking about you
Here in the calm after the storm
There ain't nothing new
Here in the calm after the storm

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season