Coverafbeelding The Common Linnets - Calm after the storm
  • Statistieken
  •   13 weken
  •   2 piekpositie
  •   260 punten
  •   2014

Artiestinformatie

Land   Nederland

The Common Linnets is de band van Ilse DeLange, Jake Etheridge en JB Meijers. De band ontleent de naam aan de Linnet, een kleine zangvogel. De act ontstond eerder als gelegenheidsduo met Ilse DeLange en Waylon dat in 2014 ons land vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen met Calm After The Storm. Eind maart staat de single drie weken genoteerd in de Media Markt Top 40.

Op 8 mei 2014 wint het duo de halve finale van het Eurovisiesongfestival, waarna ze twee dagen later in de finale tweede worden achter de inzending van Oostenrijk, Conchita Würst. The Common Linnets zetten daarmee het beste resultaat voor Nederland neer sinds 1975 toen Teach-In het festival won met Ding-A-Dong. In veertien landen weet de single de eerste plaats van de hitlijst te bereiken.

In de Media Markt Top 40 van 17 mei komt Calm After The Storm opnieuw binnen op de derde plaats. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een nummer zo hoog terug weet te keren. Slechts één keer eerder kwam een single van niets terug bij de bovenste tien hits van het moment; op 3 januari 1981 keert Happy XMas van John & Yoko & The Plastic Ono Band & The Harlem Community Choir terug op nummer 9.

Waylon besluit na het Songfestival-avontuur afstand te nemen van de Common Linnets. Hij treed nadien nog maar één keer op samen met Ilse. Volgens Waylon was er binnen de act geen gelijkwaardige artistieke inbreng en de zanger wilde zich liever op solo-activiteiten concentreren.

Het titelloze album van The Common Linnets komt van niets binnen op de eerste plaats in de Album Top 40. Daarmee laten ze het album van Michael Jackson, XScape, achter zich dat die week debuteert op de tweede plaats. In de daaropvolgende weken blijft het album goed verkopen en wordt het drievoudig platina. In het najaar van 2014 verschijnt een tweede single, Give Me A Reason en gaat de band op tournee. Aan het eind van het jaar doet de groep ook een duit in de zak van de kerstsingles met Christmas Around Me.

In het voorjaar van 2015 is We Don't Make The Wind Blow hun tweede Top 40-hit. Het nummer komt op hun tweede album, II, dat op 25 september van dat jaar verschijnt en waarvan ook de tracks Hearts On Fire en In Your Eyes afkomstig zijn.


Songtekst

Driving in a fast lane
Counting mile marker signs
The empty seat beside me
Keeps you on my mind

Living in a heartache
Was never something I pursue
I can't keep on chasing
What I can't be for you

Ooh, skies are black and blue
I'm thinking about you
Here in the calm after the storm

Tears on a highway
Water in my eyes
This rain ain't gonna change us
So what's the use to cry

I could say I'm sorry
But I don't wanna lie
I just wanna know if staying
Is better than goodbye

Ooh, skies are black and blue
I'm thinking about you
Here in the calm after the storm

Ooh, after all that we've been through
There ain't nothing new
Here in the calm after the storm

Maybe I can find you
Down this broken line
Maybe you can find me
I guess we'll know in time

Ooh, skies are black and blue
I'm thinking about you
Here in the calm after the storm
There ain't nothing new
Here in the calm after the storm

Songinformatie

Calm After the Storm  van Ilse DeLange en Waylon alias The Common Linnets  (is de Engelse benaming voor het zangvogeltje de kneu)  is de Nederlandse inzending voor de 59ste editie van het Eurovisiesongfestival dat gehouden wordt in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Ilse en Waylon brachten Calm After the Storm  (in een akoestische versie)  voor het eerst live ten gehore op woensdag 12 maart 2014 in De Wereld Draait Door op Nederland 1. Calm After the Storm  is gekozen uit 28 nummers en zou de meeste sfeer en gevoel uitstralen. Op donderdagochtend 13 maart werd de studioversie, een liedje met een uitgesproken countrysound, voor het eerst op de radio gedraaid tijdens een speciale uitzending van De Gouden Uren op Radio 2.

Nederland staat op 6 mei in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. De tweede halve finale is op 8 mei en de eindstrijd van dit liedjesfestijn is op 10 mei.

Op zaterdag 19 april 2014 stond de talkshow Opium Night Live van Cornald Maas (songfestivalcommentator) in het teken van het Eurovisiesongfestival! Speciale gasten waren The Common Linnets en Jan Smit. Dit programma werd uitgezonden om 22:30 uur op Nederland 2 door de AVRO vanuit het DeLaMar theater in Amsterdam.

Wat vinden muziekkenners van hun Calm After the Storm?

Giel Beelen (3FM): “Dat ze juist een rustig nummer hebben gekozen, vind ik gewoon stijl. Pierre Kartner, Vader Abraham, die vergeleek het met het bekende countryduet van Kenny Rogers en Dolly Parton. Toen ik dat hoorde dacht ik: Goed dat hij dit jaar niks met het Songfestival te maken heeft want dit slaat nergens op. Een ballad zou ik het niet gelijk willen noemen, maar ik vind dat kabbelende er wel lekker aan. Ja, dat is eigenlijk heel krachtig.”

Leo Blokhuis (muziekexpert): “Ik hou heel erg van zangers waarvan je het gevoel hebt dat er meer in zit, maar ze laten het niet horen. Je hoort dat zij veel meer kunnen geven, maar ze doen het niet, dat hele liedje. Dat vind ik juist heel erg sterk eraan. Het is duidelijk vanuit wat tegenwoordig americana heet, wat eigenlijk de door country beïnvloede popmuziek is. The Everly Brothers, daarvoor misschien nog The Carter Family, maar wat je heel erg hoort is Robert Plant en Alison Kraus die samen een keer een plaat hebben gemaakt, geproduceerd door T-Bone Burnett. Ik denk dat ze daarnaar geluisterd hebben. Wat bijvoorbeeld opvalt is hoe de drums klinken. Alsof er een doek over de snare ligt en met een bolletje gespeeld is in plaats van met een stok. Dat zijn de T-Bone Burnett-truckjes. Omdat het zo klein is gebleven is het particulier voor mij. Ik voel me uitverkoren. Dat is het effect dat je daarmee haalt. Dit is intiem, dit is mooi, dit raakt. Ik vind het gewoon een steengoed liedje.”

Waylon en Ilse DeLange laten zich niet uit het veld slaan door enige kritiek die hun songfestivalinzending ontving.

"Muziek is onderhevig aan meningen", vertelt Waylon. "Het is wat het is en daar heeft iedereen zich maar bij neer te leggen. We gaan het gewoon zo perfect mogelijk proberen uit te voeren." Ook Ilse heeft alle vertrouwen in hun nummer. "Iedereen mag er wat van vinden. Je moet jezelf blijven en dat hebben wij gedaan. Ik voel me er zeker in."

The Common Linnets kregen zaterdagavond in het tv-programma een gouden plaat voor hun single Calm After the Storm. Het nummer is al meer dan 10.000 keer over de toonbank gegaan. Het stond eerder op nummer 1 in de Mega Top 50, Single Top 100 en iTunes Top 30.

Op 6 mei tijdens de eerste halve finale (Nederland was als veertiende van de zestien aan de beurt) wist het liedje Calm After the Storm  van The Common Linnets voor het tweede jaar op rij zich te kwalificeren voor de finale van het Eurovisiesongfestival.

De uitslag werd bepaald aan de hand van de stemmen van miljoenen tv-kijkers en namens alle 37 landen een vijfkoppige vakjury, die al op basis van de generale repetitie maandagavond haar punten had uitgedeeld. Namens Nederland zaten platenbaas Tony Berk, musicalacteur Freek Bartels, 3FM-dj Sander Lantinga en oud-songfestivaldeelneemsters Ruth Jacott en Marlayne Sahupala in de jury.

Ilse DeLange: “De eerste keer dat je die hal binnenloopt is heel erg leeg, er zit geen publiek, je ziet een grote stellage van de bühne. En dan is het nog heel onwerkelijk dat straks dat leven erin zit.” Waylon: “Het moment dat ik het podium op kwam en we gingen daar staan, dacht ik: Dit is onze vierkante meter waar we heel Europa moeten overtuigen. Dus alle energie moet gebundeld worden in dat stukje podium. Dat is onze plek”.

De foutloze uitvoering van de Nederlandse inzending was er een zonder opsmuk. Met als enige visuele afleiding een projectie van een snelweg tussen de twee gitaarspelende zangers door. Sober, zeker in vergelijking met de shows van andere landen.

"Laat die finale maar komen, dit was verreweg de beste uitvoering die wij gehoord hebben", reageerde commentator Jan Smit.

Ruim 3,2 miljoen Nederlanders zagen hoe Ilse DeLange en Waylon doordrongen tot de finale van het Eurovisiesongfestival, zo blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Op zaterdagavond 10 mei waren Ilse DeLange en Waylon, oftewel The Common Linnets, bijna helemaal aan het einde van de uitzending te zien, als 24e van de in totaal 26 deelnemers. Het was heel spannend, maar ze hebben uiteindelijk net niet de winst binnengesleept.

Ilse DeLange en Waylon reageerden dolenthousiast op het behalen van de tweede plaats op het Eurovisiesongfestival. "We zijn supertrots dat we dit resultaat hebben behaald. Wie had dat ooit gedacht? Nou, wij ook niet!", aldus DeLange.

Calm After the Storm  van The Common Linnets eindigde op de tweede plek met 238 punten, de hoogste positie voor Nederland sinds Ding-a-Dong  uit 1975. The Common Linnets kregen twaalf punten van Polen, IJsland, Duitsland, Estland, Noorwegen, Hongarije, Litouwen en Letland en verloor daarmee van de Oostenrijkse inzending, de 'vrouw met de baard', travestiet Conchita Wurst met de powerballade Rise Like a Phoenix. Sanna Nielson uit Zweden werd derde met Undo.

Waylon hoopte vooraf vooral dat het allemaal goed uit zou pakken. "Ik dacht, laten we hopen dat hetgeen wij voor ogen hebben ook gaat lukken en het is zo ontzettend goed gelukt. Echt bijzonder."

Het tellen van de punten vonden The Common Linnets superspannend. "Het was zo mooi om mee te maken", zegt Ilse DeLange. "Elke keer dat we twaalf punten kregen, ging ik helemaal uit m'n stekker. Het is ook zo mooi dat deze muziek in al z'n eenvoud zo'n podium heeft gekregen en dan zo'n resultaat heeft. Laten we hopen dat het iets doet voor het festival in de toekomst. Dat zulk soort liedjes vaker zo'n platform kunnen krijgen."

De twee zijn niet teleurgesteld met de tweede plaats. Waylon zei dat hij goed kon begrijpen dat de winst van Conchita Wurst "een prachtig symbool is voor het Eurovisiesongfestival".

Commentator Cornald Maas kreeg de hele week al goede reacties van andere commentatoren in Kopenhagen. "Als er geen lied was geweest met een extra boodschap zoals Oostenrijk, dan zouden we zeker gewonnen hebben. Ik vind Calm After the Storm  een lied dat zo beantwoordt aan alle veronderstelde songfestivalwetten, dat dat dan tweede wordt, dat vind ik nog de grootste opluchting en de grootste triomf van de avond. Zijn co-commentator Jan Smit kon tijdens de puntentelling zijn zenuwen amper in bedwang houden. Hij is ontzettend trots op The Common Linnets. "Als je dit vooraf had voorspeld, had iedereen je voor gek verklaard."

Gemiddeld keken bijna 5,1 miljoen Nederlanders naar de finale van het Eurovisiesongfestival. Zij zagen hoe het gelegenheidsduo The Common Linnets voor Nederland de tweede plaats pakte. Naar het optreden van Ilse DeLange en Waylon keken zelfs 6,2 miljoen mensen. De bekendmaking van de uitslag trok de meeste kijkers: bijna 6,6 miljoen.

De finale is tot nu toe het meest bekeken tv-programma van 2014. Tot gisteren was dat de finale van de 5 kilometer schaatsen op de Olympische Spelen in Sotsji. Die trok 4,6 miljoen kijkers.
ArtiestThe Common Linnets
Titel Calm After the Storm
Lengte 3:07
Componist(en) Ilse DeLange; JB Meijers; Rob Crosby; Matthew Crosby; Jake Etheridge
Producer(s) Ilse DeLange, JB Meijers
Mixage Ronald Prent / Assisted by Felix Tournier
Platenlabel Firefly
Catalogusnr 377 889-7
Releasedatum 14-03-2014
Hoogste positie UK 9
Hoogste positie US --
Album The Common Linnets


Positieverloop