De Volendam-top 40

- Hitlijsten

 BZN The Cats Jan Smit Nick & Simon Piet Veerman 3Js
De Volendam Top 40

Dankzij de 3Js staat er voor het eerst sinds 2016 weer een Volendamse act in de Top 40. Dat vieren we met een speciale Volendam-top 40.

Sinds The Cats in 1966 hun Top 40-debuut maakten met What A Crazy Life heeft Volendam een prominente rol gespeeld in de hitparadegeschiedenis. In totaal hebben er meer dan 150 hits uit het muzikale vissersdorp in de Top 40 gestaan. BZN was de hofleverancier. Met 55 noteringen is de Band Zonder Naam nog altijd de groep met de meeste hits in de lijst.

Na de millenniumwisseling leek het even alsof de gloriejaren van de palingsound voorbij waren. De comeback van Jan Smit in 2005, met in zijn kielzog Nick & Simon, zorgden echter voor een opleving dankzij hun Nederlandstalige repertoire. Na Jans laatste hit Kom Dichterbij Me uit 2016 hebben we echter geen Volendammers meer in de lijst gezien. Na die hit moesten we 4 jaar en 4 maanden wachten. Nooit stond er zo lang geen enkele Volendammer in de Top 40.

Maar dankzij de hit Vreemde Leegte van de 3Js is Volendam weer terug in de lijst! En dat vieren met deze Volendam-top 40. Hieronder lees je enkele highlights uit deze speciale lijst.

Benieuwd naar de volledige Volendam Top 40? De volledige lijst is hier te vinden.

1. The Cats - Lea

Lea van The Cats was in 1968 de eerste Volendamse nummer 1-hit in de Top 40. Er zouden er nog 14 volgen. Het lied gaat over Lia Vertelman, een fan van de groep, die op 25 november 1967 bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

2. Damaru & Jan Smit - Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)

Mi Rowsu was aanvankelijk een solohit voor de Surinaamse zanger Damaru, maar toen er een duetversie met Jan Smit werd uitgebracht, steeg het snel naar de eerste plaats. Hoewel die opbeurende liedje niets met palingsound te maken heeft, is de videoclip op en top Volendams!

8. Piet Veerman - Sailin' Home

Na het uiteengaan van The Cats legde zanger Piet Veerman zich toe op zijn solocarrière. Mede dankzij een door Veronica in elkaar gezette videoclip, die in 1987 vaak als pauzefilmpje te zien was, werd Sailin' Home een grote hit. De grootste hit van dat jaar zelfs.


13. BZN - Mon Amour

Aanvankelijk had BZN succes met rockmuziek, maar de echt grote hits kwamen pas vanaf 1976, toen Anny Schilder bij de groep kwam en de groep radicaal overschakelde naar een toegankelijk middle-of-the-roadrepertoire. De Franstalige nummer 1-hit Mon Amour luidde dit nieuwe BZN-tijdperk in.

15. Nick & Simon - Rosanne

Rosanne was na Kijk Omhoog en Pak Maar M'n Hand de derde single van het album Vandaag. Simon twijfelde destijds of het wel verstandig was om na twee rustige nummers zo'n opgewekt liedje als single uit te brengen. Het werd uiteindelijk de grootste hit voor Nick & Simon.

35. 3Js - Je Vecht Nooit Alleen / Never Alone

De 3Js waren in 2011 na Maribelle de tweede Volendamse acts op het Eurovisiesongfestival. Hoewel Je Vecht Nooit Alleen tot de tien succesvolste Nederlandse songfestivalinzending in de Top 40 behoort, eindigden Jan, Jaap en Jaap in Düsseldorf roemloos onderaan.