Nieuws
Op deze dag in 2015

Vandaag: Anouk in je moerstaal

Anouk - Dominique
Anouk  Racoon  Mouth & MacNeal  Miss Montreal  Sita  T. Rex  UB40  The Kinks  Anita Meyer  Terence Trent D'Arby  Brian May  Faithless  Bryan Ferry  Olivia Newton-John  Christina Milian  The Beatles  Het Huis Anubis  Robert Palmer 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Anouk scoort een Nederlandstalige Top 40-hit.

Op 26 september 2015 scoort Anouk een Top 40-hit met het nummer Dominique. De Haagse zangeres schreef het nummer voor haar  vriend Dominique Schemmekes, die ze had leren kennen als de basketbalcoach van haar zoons. Dominique is het eerste nummer uit de bijna twintigjarige carrière van Anouk, dat ze in het Nederlands zingt.

Anouk zingt Dominique voor het eerst tijdens een optreden in de Bijlmerbajes. In haar aankondiging dekt ze zich voor de zekerheid in: “Ik ga het effe proberen, maar het kan heel erg misgaan. Ik heb het net van de week geschreven, dus die woorden zitten er nog niet helemaal in, maar het is het eerste Nederlandstalige nummer wat ik ooit heb gemaakt. Ja, klap nog maar niet, alsjeblieft, alsjeblieft, want het kan ook echt fucked up zijn. “ Op 4 september zet Anouk een fragment van het live-optreden op YouTube en een week later is de studioversie van het nummer te downloaden. De reacties zijn overwegend enthousiast, maar het hitparadesucces blijft bescheiden. Dominique bereikt in oktober de zestiende plaats van de Top 40. 

Op 23 juni 2016, negen maanden na de binnenkomst van Dominique, worden Anouk en Dominique de trotse ouders van Anouks zesde kind: Jelizah Rose. Anouk heeft inmiddels te kennen gegeven dat ze een volledig Nederlandstalig album wil maken, maar dat zal op zijn vroegst pas in 2018 verschijnen.

Met Dominique schaart Anouk zich in een rijtje Nederlandse artiesten die voornamelijk in het Engels, maar ook met een eenmalig Nederlandstalig uitstapje in de Top 40 hebben gestaan. Andere acts die dat deden, zijn onder meer: Mouth & MacNeal (Ik Zie Een Ster) en Sita (Lopen Op Het Water).

Dit gebeurde er ook op 26 september:
De Amerikaanse rapper Fetty Wap wordt op 26 september 2015 opgenomen in het ziekenhuis na een motorongeluk.

Het was een zaterdagmiddag en de 24-jarige Willie Junior Maxwell II, alias Fetty Wap reed op zijn motor door zijn woonplaats Paterson in New Jersey. Toen hij op een kruispunt vanaf Park Avenue linksaf wilde slaan naar East 30th Street. Nadat hij auto had gepasseerd, knalde hij bovenop een andere auto. Volgens een ooggetuige vloog de rapper van zijn motor over een andere auto heen.

Fetty Wap en de bestuurder van de auto raakten allebei gewond en werden beiden afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar bleken de verwondingen van beide bestuurders gelukkig mee te vallen. De onfortuinlijke rapper kreeg ook meteen een boete, omdat hij zonder rij- en kentekenbewijs rondreed op een onverzekerd voertuig. Een vriend liet die avond weten dat het naar omstandigheden goed ging met Fetty Wap.

Een ongeluk is natuurlijk altijd vervelend, maar bij Fetty Wap kwam het extra ongelegen. Op het moment van het ongeluk stond hij met vier hits in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en hij had net een dag eerder zijn debuutalbum uitgebracht. Door het ongeluk is hij enkele weken uitgeschakeld en moet hij verschillende optredens afzeggen. Op maandag bedankte hij op Instagram zijn fans voor hun gebeden en vertelde hij dat zijn been op drie plaatsen was gebroken. Een maand na zijn ongeluk trad Fetty Wap voor het eerst weer op. Daarbij zat hij op een gouden troon met zijn linkeronderbeen in een brace.

Pas in 2016 kon Fetty Wap weer staan en rondlopen tijdens zijn optredens. In januari van dat jaar stond de rapper voor het eerst in de Top 40 dankzij zijn bijdrage aan het nummer Bang My Head van David Guetta. Later dat jaar was hij ook te horen op de hit All In My Head (Flex) van Fifth Harmony.

Misschien is het je weleens opgevallen dat Fetty Wap maar één oog heeft. Dat heeft niets met zijn motorongeluk te maken. Fetty Wap werd namelijk geboren met glaucoom in beide ogen en al op jonge leeftijd moest zijn linkeroog verwijderd worden. We kunnen wel concluderen dat de jonge muzikant niet veel geluk heeft met de linkerkant van zijn lichaam.

Verder op deze dag:
1975: Marc Bolan, de zanger van T. Rex, wordt vader. Hij noemt zijn zoon Rolan Bolan. Wellicht is hij voor die rijmende naam geïnspireerd door zijn goede vriend David Bowie, die zijn zoon in 1971 Zowie Bowie noemde. De moeder van Rolan is de Amerikaanse zangeres Gloria Jones, hoewel Marc Bolan op dat moment wettelijk nog getrouwd is met zijn vorige partner, June Child.
2003: Tijdens een vakantie in Parijs overlijdt Robert Palmer op 54-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De Engelse zanger breekt in 1978 door in Nederland met het nummer Best Of Both Worlds, dat in zijn eigen land geen hit werd. Zijn grootste hit is I’ll Be Your Baby Tonight uit 1990. Deze samenwerking met UB40 haalde de vijfde plaats in de Top 40.
2006: Nickelodeon zendt de eerste aflevering van de jeugdsoap Het Huis Anubis uit. Deze spannende jeugdsoep rond een groep tiener op een internaat is tot 2009 te zien. In 2007 bereikt de titelsong de eerste plaats in de Top 40 en een halfjaar later bereikt de opvolger Hij de top 3. Beide liedjes worden gezongen door het personage Nienke Martens, gespeeld door de destijds 20-jarige Loek Beernink.
2009: 9-9-‘09 is een mooie, maar dure dag voor Beatlefans. Alle albums werden digitaal geremasterd in stereo in een verzamelbox uitgebracht. Weliswaar was er in 1988 al een verzamelbox uitgebracht, maar op de albums in de nieuwe box is de geluidskwaliteit beter.

Vandaag geboren:
1934 - Dick Heckstall-Smith, bij overlijden 70 jaar, John Mayall's Bluesbreakers
1945 - Bryan Ferry,
1947 - Lynn Anderson, bij overlijden 67 jaar,
1948 - Olivia Newton-John, bij overlijden 73 jaar
1948 - Stuart Tosh, 10cc | Pilot
1948 - Tiran Porter, The Doobie Brothers
1953 - Micha Marah,
1954
- Alice, Alice & Battiato
1954 - Cesar Rosas, Los Lobos
1954 - Craig Chaquico, Jefferson Airplanne | Starship
1962 - Tracey Thorn, Everything But The Girl
1964 - Nicki French,
1965 - Cindy Herron, En Vogue
1972 - Shawn Stockman, Boyz II Men
1976 - Dean Butterworth, Good Charlotte
1981 - Christina Milian,
1984 - Reshonda Landfair, 4 The Cause
1988 - Luis Torres, Dzeko & Torres
1988 - James Blake,

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (2) Lola- The Kinks (Pye), 1 week op nummer 1
1981 - 1 (2) Why Tell Me, Why- Anita Meyer (Ariola), 1 week op nummer 1
1987 - 1 (3) Wishing Well- Terence Trent d'Arby (CBS), 1 week op nummer 1
1992 - 1 (7) Too Much Love Will Kill You- Brian May (Parlophone), 1 week op nummer 1
1998 - 1 (2) God Is A DJ- Faithless (Cheeky\Jive), 1 week op nummer 1
2009 - 1 (1) Three Days In A Row- Anouk (EMI), 3 weken op nummer 1
2015 - 1 (1) What Do You Mean?- Justin Bieber (Def Jam), 2 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) Head & Heart- Joel Corry feat. MNEK (Atlantic), 2 weken op nummer 1

(26/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season