Top 3: Kortste Top 40-hits

- Overig

 Pippi Langkous Maks Simone White
Top 3: Kortste Top 40-hits

Dyscalculie, het Top 40-debuut van rapper en SLAM!-dj Maks, duurt maar 1 minuut en 33 seconden. Het is het op een na kortste nummer dat ooit in de Top 40 heeft gestaan. Wil jij weten wat de kortste Top 40-hit aller tijden is? Lees dan hieronder verder.

1. Hai! Pippi Langkous - Pippi Langkous (1:00)

Het record van kortste Top 40-hit aller tijden is als meer dan 50 jaar in handen van een Zweeds meisje dat supersterk is: Pippi Langkous. Op zondagavond 2 januari 1972 om vijf over zeven zond de NOS de eerste aflevering van de kinderserie Pippi Langkous uit. Er zijn maar weinig kinderseries die de tand des tijds zo goed hebben doorstaan. De Zweedse serie is door de jaren heel vele malen herhaald en was in de zomer van 2019 voor het laatst op de Nederlandse televisie te zien. Daardoor zijn meerdere generatie bekend met de avonturen van het wonderlijke meisje en kent ook bijna iedereen het introliedje Hai! Pippi Langkous. "Twee maal drie is vier, wiedewiedewiet en twee is negen". Het liedje was in 1972 zo populair dat het zelfs in de Top 40 kwam. In mei van dat jaar bereikte Hai! Pippi Langkous de 12e plaats.
De versie op het singletje klinkt niet precies hetzelfde als in het introliedje op televisie, maar beide versies duren wel ongeveer even lang. Volgens het etiket van de single is dat precies 1 minuut. Omdat dat wel erg kort was werd achter Hai! Pippi Langkous nog een ander liedje gezet: De Kleine Theodoor. Dat was een liedje afkomstig uit de bioscoopfilm Pippi in Taka-Tukaland, die in de lente van 1972 ook in vier delen op televisie was uitgezonden. In de serie werd de rol van Pippi gespeeld door Inger Nilsson, die tijdens de opnames tussen de 9 en 11 jaar oud was. Op de Nederlandse televisie werden de stemmen nagesynchroniseerd. De stem van Pippi werd gedaan door Paula Majoor, die destijds 29 jaar was.
Sinds 2021 zul je het liedje Hai! Pippi Langkous trouwens niet meer op televisie horen. Tenminste niet zoals je het hieronder hoort. De erven van Astrid Lindgren, de bedenkster van Pippi Langkous, vinden dat de vertalers van het originele liedje destijds te veel creatieve vrijheid hebben genomen bij de vertaling.Tegenwoordig moet het liedje Hier Komt Pippi Langkous worden gebruikt.

2. Maks - Dyscalculie (1:33)

Achter de naam Maks schuil SLAM!-dj Max Bolhuis. Sinds anderhalf jaar is hij elke zondagavond van 7 tot 10 als sidekick te horen in het radioprogramma Patrick & Max, dat hij samen maakt met Patrick Wolda. Een vast onderdeel van dat programma is Rap Door Je Weekend. Daarin schrijft Max binnen 15 minuten een rap aan de hand van drie steekwoorden van een luisteren. Op 19 februari vatte luisteraar Emma haar weekend samen in de drie woorden 'verhuizen', 'zuigen' en 'tattoo' en een kwartiertje later had hij daar het nummer Dyscalculie van gemaakt. Het woord 'zuigen' heeft de uiteindelijk tekst niet gehaald, maar het is wel bijzonder dat 'buigen' rijmt op 'zui...outelande'.
De reacties op deze rap waren overweldigend en luisteraars vroegen hem om dit nummer uit te brengen. Dat deed hij en inmiddels is de track Dyscalculie al meer dan 3 miljoen keer gestreamd op Spotify. De track is trouwens nauwelijks langer dan de versie die hij op de radio rapte. De radioversie op TikTok duurt 1:14 minuten, terwijl de hitversie zoals die op Spotify staat 1:33 is. De goedlachse Maks is superblij met het succes van deze hit. Hij kan het nauwelijks bevatten en ervaart zijn leven op dit moment als een rollercoaster. Onlangs heeft hij een tatoeage van een rekenmachine op zijn linkerbeen laten zetten. Dat had hij beloofd als Dyscalculie meer dan 1 miljoen streams zou halen. Daar is hij dus al dik overheen.

3. Simone White - The Beep Beep Song (1:39)

Maks heeft de tweede plaats in dit overzicht afgepakt van Simone White. De Amerikaanse singer-songwriter deed er in 2004 precies even lang over als Maks om haar hit te schrijven:15 minuten. Bij Simone duurde het wel wat langer voordat haar liedje, dat oorspronkelijk I Wrote This Song About You heette, een hit werd. 3½ jaar om precies te zijn. In 2007 verscheen het dromerige liedje onder de pakkendere titel The Beep Beep Song op Simones tweede album I Am The Man.
Het nummer werd in 2008 een hit nadat het werd gebruikt in een reclamecampagne voor de Audi R8: 'the slowest car we've ever built'. In deze campagne werd niet de focus gelegd op de snelheid van de auto, maar over de tijd die nodig was om de auto te ontwerpen. Om kwaliteit te garanderen was dat dus heel lang. Hoe de makers van de reclame, die eind 2007 op televisie kwam, bij The Beep Beep Song zijn uitgekomen, is niet helemaal duidelijk. Dat zal Simone ook een zorg zijn geweest, want dankzij deze commercial bereikte haar muziek een miljoenenpubliek. In de Top 40 haalde haar liedje een bescheiden 31e plaats.
Omdat The Beep Beep Song zo kort is, denken veel mensen dat het speciaal voor deze reclame geschreven is, maar dat is dus niet zo. Er bestaat ook geen langere versie van het liedje. In de reclame is het nummer zelfs nog een beetje ingekort. De bridge is gesneuveld en in plaats van het derde couplet wordt het eerste 'Beep Beep'-couplet herhaald. In 2019 werd The Beep Beep Song opnieuw gebruikt in een nieuwe reclame voor de Audi R8. Hiervoor had Simone speciaal een nieuwe versie opgenomen die ietsje langer duurde: 2:01 minuten. In de nieuwe Audi-reclame was het derde couplet deze keer wel te horen, maar de bridge nog steeds niet.

Dit zijn de enige Top 40-hits die korter zijn dan 100 seconden. In principe zouden we dit lijstje nog langer kunnen maken, maar dan komen we al snel bij hits uit die qua tijdsduur zo weinig verschillen dat het lastig is om daar een volgorde in aan te brengen. Andere korte hits zijn bijvoorbeeld Greensleeves van The Scorpions, Glad To Be Unhappy van The Mamas & The Papas en 17 Miljoen Mensen van Davina Michelle & Snelle. Die laatste is sinds 2020 de kortste Top 40-hit die op nummer 1 heeft gestaan.

Voor bovenstaand overzicht hebben we de afzonderlijke tracks op de ep Got Live If You Want! van The Rolling Stones uit 1965 niet meegeteld. Deze live-ep begint met een uitzinnige menigte die 'We Want The Stones' schreeuwt, gevolgd door een stukje uit het nummer Everybody Needs Somebody to Love. Daarna spelen de Stones twee volledige nummers. Op het etiket en op de achterkant van deze ep staan al deze delen als vier losse tracks vermeld. We Want The Stones (waarop The Rolling Stones zelf niet te horen zijn) duurt 12 seconden en Everybody Needs Somebody to Love duurt 35 seconden. Deze 'tracks' vonden wij te triviaal voor een vermelding in bovenstaande top 3. Bovendien waren deze losse tracks geen hits, maar de ep als geheel.

Ten slotte nog een speciale vermelding voor De Raggende Manne. Zij brachten in 1990 het nummer Nee's Niks uit. Dit nummer bestaat alleen uit een kort punk-intro dat abrupt wordt afgebroken, gevolgd door de tekst "Nee's Niks". Er zijn in de loop der jaren wel meer van dit soort korte nummers uitgebracht, maar in tegenstelling tot veel andere ultrakorte nummers was dit nummer ook op single beschikbaar. En het werd niet gecombineerd met een 'normaal' nummer of zo. Nee, op de B-kant stond de track Ragflarz, die 7 seconden duurt. Beide nummers zijn ook te vinden op het album Knuppelhout. Nee's Niks heeft nooit in de Top 40 gestaan en daarom ontbreekt dit nummer in bovenstaande top 3.