Nieuws
Nieuws

Top 40-record: Opmars Nederlandstalige muziek bereikt hoogtepunt

Top 40-record: Opmars Nederlandstalige muziek bereikt hoogtepunt
Metejoor  Hannah Mae  Maan  Goldband  Marco Schuitmaker  Acda en De Munnik  Claude  Suzan & Freek  Zoë Tauran  Flemming  Antoon  Snelle  Kris Kross Amsterdam  Maks  Turfy Gang  La$$a 

Voor het eerst in de Top 40-geschiedenis staan er 13 Nederlandstalige nummers tegelijk in de lijst. Nooit eerder was het Nederlandstalige lied zo populair.

Vorige week stonden er nog 11 Nederlandstalige hits in de Top 40. Dit weekend zakte Terugweg van Snelle uit de lijst, maar kwamen er ook drie Nederlandstalige nummers binnen in de Top 40. Rommel van Goldband debuteert op 27. Padellen van Turfy Gang x La$$a komt binnen op 31 en onderin maakt Verleden Tijd van Flemming zijn entree op nummer 38. Daarmee telt de lijst nu 13 Nederlandstalige hits en dat is een record. De tweetalige hits van Claude hebben we hierbij meegeteld. Die zijn voor het grootste deel in het Nederlands gezongen.

Dit zijn alle 13 Nederlandstalige hits die op dit moment in de Top 40 staan:

02 (02) Metejoor & Hannah Mae - Wat Wil Je Van Mij
05 (05) Maan ft. Goldband - Stiekem
10 (18) Marco Schuitmaker - Engelbewaarder
11 (17) Acda en De Munnik - Morgen Wordt Fantastisch
17 (12) Claude - Ladada (Mon Dernier Mot)
19 (11) Suzan & Freek - Slapeloosheid
20 (21) Claude - Layla
25 (20) Zoë Tauran - Therapie
27 (--) Goldband - Rommel
29 (23) Flemming - Paracetamollen
31 (--) Turfy Gang x La$$a - Padellen
38 (--) Flemming - Verleden Tijd
40 (31) Maks - Dyscalculie

Het is wel al een paar keer voorgekomen dat er 12 Nederlandstalige hit tegelijk in de Top 40 stonden. De laatste keer dat dit gebeurde, was in de zomer van 1997. Toen stonden onder meer Frans Bauer, de 11-jarige Jantje Smit en Marco Borsato in de lijst, terwijl Toen Ik Je Zag van Hero op nummer 1 stond. Daarvoor zagen we in 1996, 1995, 1973, 1972 en 1970 ook al eens 12 gelijktijdige Nederlandstalige hits.

Gemiddeld
Als we alle Top 40-lijsten vanaf 1965 bekijken, dan staan er elke week gemiddeld 4,9 Nederlandstalige nummers in de lijst. Nu zitten we dus flink boven het gemiddelde. Uiteraard zijn er in het verleden ook periodes geweest waarin het aantal Nederlandstalige hits in de lijst onder het gemiddelde lag. Eind jaren 70, eind jaren 80, rond 2001 en rond 2014 zagen we periodes waarin Nederlandstalige muziek wat minder populair was. 46 keer zagen we zelfs een lijst waarin geen enkele Nederlandstalige hit stond. De eerste keer dat dat gebeurde, was in 1985. In 2015 gebeurde het voor het laatst.

Golven
De populariteit van Nederlandstalige muziek laat een duidelijke golfbeweging zien. Momenteel bevinden we ons in de vijfde golf. Hieronder beschrijven we de vijf golven waarin Nederlandstalige muziek een opleving had.

1. Op Losse Groeven-golf (1971 - 1972)
Toen de TROS in 1971 begon met het muziekprogramma Op Losse Groeven (later: Op Volle Toeren) zagen we een kleine opleving van Nederlandstalige muziek. Met name artiesten uit de stal van Pierre Kartner, zoals Corry en De Rekels, Jacques Herb en Ben Cramer hadden veel succes.

2. Eerste Nederpopgolf (1981 - 1984)
Dankzij het succes van Doe Maar maakten veel Nederlandstalige bandjes hun Top 40-debuut, zoals Het Goede Doel, Toontje Lager, VOF De Kunst en Klein Orkest. Ook Drukwerk en The Shorts scoorden grote hits. Normaal, de act met de meeste Nederlandstalige (dialect)hits aller tijden, en André Hazes waren ook tijdens deze golf populair.

3. Tweede Nederpopgolf (1994 - 1998)
Dankzij het succes van Marco Borsato en Guus Meeuwis beleefde Nederlandstalige muziek een opleving. Acts als Bløf, Acda & De Munnik, Volumia! en De Kast maakten hun Top 40-debuut. De hits van deze acts werden vanaf 1998 verzameld op de cd-reeks Nieuw Nederlands Peil. Ook Frans Bauer brak in deze periode door.

4. Nederhop- en Palingpopgolf (2004 - 2008)
Vanaf 1995 dook met enige regelmaat Nederlandstalige hiphop op in de Top 40. In de zomer van 2004 zorgden Ali B en Lange Frans & Baas B met verschillende grote hits voor de definitieve doorbraak van het genre in de hitlijst. In 2005 maakte de volwassen Jan Smit zijn comeback en hij trok Nick & Simon mee in dat succes. Speciaal op jonge kinderen gerichte popmuziek, zoals die van K3, Kus en Djumbo, was in deze periode ook geliefd.

5. New Wave en derde Nederpopgolf (2015 - heden)
Een nieuwe generatie rappers en producers liet in 2015 met het collectieve album New Wave een fris Nederlandstalig hiphopgeluid horen. Lil Kleine, Ronnie Flex, Frenna en Boef scoorden grote hits. Vanaf 2018 vervaagt de grens tussen Nederlandstalige hiphop, popmuziek en dance. Rappers als Kraantje Pappie en Snelle maken (in navolging van Gers Pardoel) pakkende popnummers en Maan schakelt van het Engels over op het Nederlands. Artiesten als Suzan & FreekKris Kross Amsterdam, Flemming en Antoon helpen verder om Nederlandstalige popmuziek op de kaart te zetten.

(25/04/2023)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Post Malone - Chemical
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Rondé - Break My Heart
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details OneRepublic - Runaway
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Tate McRae - Greedy
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Luke Combs - Fast Car
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Tiësto - Drifting
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kenya Grace - Strangers
Details P!nk - Runaway
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Troye Sivan - Rush
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Snelle - Radio
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!