Nieuws
Kane pakt na 10½ jaar weer een Alarmschijf

De 10 Nederlanders met de langste periode tussen twee Alarmschijven

De 10 Nederlanders met de langste periode tussen twee Alarmschijven
Trijntje Oosterhuis  André Hazes  Bolland & Bolland  Krezip  Racoon  Henk Wijngaard  Piet Veerman  Kane  André Van Duin  Di-Rect 

De comeback van Kane wordt direct beloond. Qmusic heeft hun nieuwe single What Are You Waiting For? tot Alarmschijf uitgeroepen. Hun vorige Alarmschijf dateert van meer dan 10 jaar geleden.

In dit overzicht kijken we naar Nederlandse acts die het langst hebben moeten wachten op een nieuwe Alarmschijf. Het gaat dus om de langste periode tussen twee Alarmschijven. Bij internationale acts is dit record in handen van Boney M. De Duitse discogroep moest na Rivers Of Babylon uit 1978 maar liefst 43 jaar wachten op een nieuwe Alarmschijf. Die kwam pas in 2021, dankzij Majestics remix van hun eerdere hit Rasputin. Andere acts die meer dan 20 jaar moesten wachten op een nieuwe Alarmschijf zijn Paul McCartney, Nightcrawlers, Shania Twain, Elton John, Blackstreet, Michael Jackson en Britney Spears.

Er is nog nooit een Nederlandse act geweest die zo lang heeft moeten wachten tussen twee Alarmschijven. Toch is het geduld van onderstaande 10 acts de afgelopen jaren ook behoorlijk op de proef gesteld.


1. Trijntje Oosterhuis
17½ jaar tussen Wereld Zonder Jou (1997) en Walk Along (2014)

Het Nederlands record is in handen van Trijntje Oosterhuis. Dat heeft ze te danken aan haar deelname aan het Eurovisiesongfestival. In december 2014 werd al bekendgemaakt dat Trijntje ons land zou vertegenwoordigen met Walk Along. Ondanks dat Radio 538 het nummer uitriep tot Alarmschijf, werd het geen succes. Walk Along strandde op nummer 35 in de Top 40 en werd de kleinste hit uit Trijntjes carrière. Vijf maanden later wist het nummer zich ook niet te kwalificeren voor de finale van het songfestival. Maar toch ... die Alarmschijf pakken ze haar niet meer af. Het was pas de tweede keer dat ze die eer kreeg. De eerste keer was in 1997 met haar duet Wereld Zonder Jou met Marco Borsato.

2. André Hazes
16 jaar tussen Oranje Bovenaan (1990) Wij Houden Van Oranje (2006)

Trijntje pakte het Nederlands record af van André Hazes. Tijdens zijn leven heeft de legendarische volkszanger slechts drie keer een Alarmschijf gehad. Zijn eerste keer hij in 1980 voor Het Is Koud Zonder Jou en in 1982 kreeg hij zijn tweede voor Diep In Mijn Hart. Net het succes van de EK-hit Wij Houden Van Oranje kreeg André in 1990 zijn derde Alarmschijf voor de WK-hit Oranje Bovenaan. Het als Het Nederlands Elftal werd Oranje Bovenaan niet zo'n succes als in 1988, maar het bereikte wel de top 10. In 2006 vond het eerste WK na de dood van André Hazes plaats. Ali B kwam op het idee om een bewerking te maken van zijn klassieker Wij Houden Van Oranje. Hiervoor kreeg André ook een postume credit. Hierdoor pakte hij bijna twee jaar na zijn dood opnieuw de Alarmschijf. De nieuwe versie bereikte de tweede plaats in de Top 40, maar werd van de eerste plaats gehouden door Rood van Marco Borsato.

3. Bolland & Bolland
15½ jaar tussen Mexico, I Can't Say Goodbye (1974) en The Wall Came Tumbing Down (1990)

Bolland & Bolland kregen twee keer een Alarmschijf. Dat wil zeggen: voor hun zelf gezongen nummers. Tussendoor kregen ze als producers van Jeanny - Part 1 van Falco ook nog een Alarmschijf, maar die telt voor dit overzicht niet mee. Tussen de twee Alarmschijven van Bolland & Bolland was er veel veranderd. In de jaren 70 stond het duo nog bekend als die twee jonge broertjes die wat leuke hits hadden gescoord met gitaarliedjes. In de jaren 80 hadden ze zich opgewerkt tot twee internationaal succesvolle producers, die met Rock Me Amadeus zelfs een nummer 1-hit hadden gescoord in Amerika. De sound van The Wall Came Tumbing Down was dan ook niet meer te vergelijken met die van Mexico, I Can't Say Goodbye. Met hun tweede Alarmschijf speelden ze in op de actualiteit. The Wall Came Tumbling Down gaat namelijk over de Val van de Berlijnse Muur, die een maand eerder had plaatsgevonden.

4. Krezip
13½ jaar tussen Don't Crush Me (2005) en Lost Without You (2019)

De Nederlandse band met de langste periode tussen twee Alarmschijven is Krezip. De situatie bij Krezip was vergelijkbaar met die van Kane nu. De band was bijna 10 jaar uit elkaar geweest, maar maakte eind januari 2019 bekend dat er een reünie zou komen. Op dat moment ging het nog alleen om een reünieoptreden op Pinkpop, een concert in de Ziggo Dome en één nieuwe single. Verder niets. Die single, Lost Without You, werd meteen tot Alarmschijf uitgeroepen en werd daarna een top 10-hit. Uiteindelijk kwamen er drie concerten in de Ziggo Dome en bleek de reünie helemaal niet eenmalig. Na Lost Without You scoorde de Brabantse band nog drie Top 40-hits en inmiddels zijn er al twee albums verschenen. Als de vergelijking met Kane opgaat, ziet de toekomst voor Dinand en Dennis er heel mooi uit.

5. Racoon
13½ jaar tussen Brother (2005) en Het Is Al Laat Toch (2020)

De mannen van Racoon scoren deze week hun 19e Top 40-hit met Nickel For Goodbye, maar die heeft verder niets te maken met hun positie in deze lijst. Dat nummer werd immers geen Alarmschijf. De Zeeuwse band kreeg wel twee keer eerder de Alarmschijf: in 2006 voor Brother en in 2020 voor Het Is Al Laat Toch. Dit laatste Alarmschijf bleek een goede inschatting, want met een tweede plaats werd het de hoogst genoteerde hit van de groep. Het nummer werd in maart 2020 van de eerste plaats gehouden door de monsterhit Blinding Lights van The Weeknd. Hoewel de band in 2012 nog had gezegd dat Oceaan een eenmalig Nederlandstalig uitstapje zou zijn, besloten ze in 2020 toch weer een nummer in de eigen taal uit te brengen. Het Is Al Laat Toch ontstond overigens al in september 2018. Toen zong Racoon het eerste couplet en het refrein als huisband in De Wereld Draait Door na een item over de Nederlandse versie van First Dates. Eind 2021 verscheen het nummer op het album Spijt Is Iets Voor Later.

6. Henk Wijngaard
12 jaar tussen Ik Heb M'n Wagen Volgeladen (1978) en Hé Suzie (1990)

Henk Wijngaard kreeg drie keer de Alarmschijf. De eerste twee verdiende hij met zijn eerste twee hits: Met De Vlam In De Pijp en Ik Heb M'n Wagen Volgeladen. Het was het begin van een succesvolle carrière, want tot 1983 scoorde hij jaarlijkse een of meerdere hits. Daarna nam het succes van zijn truckerliedjes af, maar in 1988 maakte hij een comeback. Dat deed hij door ook liedjes in zijn repertoire op te nemen die niet per se over vrachtwagenchauffeurs gingen. Eentje daarvan was Hé Suzie. Met dat nummer scoorde hij na 12 jaar eindelijk weer eens een Alarmschijf en het werd ook zijn tweede top 10-hit. Lang wachten op een nieuwe Alarmschijf zit kennelijk in het bloed. Henk zegt namelijk dat hij een biologische halfbroer is van de vader van Shania Twain. Deze Canadese countryzangeres staat momenteel hoog in de Top 40 met Unhealhy. Dat nummer werd in juli uitgeroepen tot Alarmschijf en daarmee kwam zij op nummer 1 in het lijstje van zangeressen die het langst hebben moeten wachten op een nieuwe Alarmschijf.

7. Piet Veerman
11½ jaar tussen Rollin' On A River (1975) en Walking Together (1987)

Vóór Bolland & Bolland was het record van Nederlander met de langste periode tussen twee Alarmschijven 2½ jaar in handen van Piet Veerman. De Volendammer had in 1975, een jaar na het afscheidsconcert van The Cats, al de Alarmschijf gekregen voor zijn eerste solosingle Rollin' On A River (geen cover van Proud Mary). De breuk van The Cats bleek echter al gauw niet definitief, waardoor Piet weer bij de groep ging zingen. Zodoende heeft hij na 1975 nog maar een paar solosingles uitgebracht. In 1987 veranderde alles. The Cats waren inmiddels écht gestopt en Piet scoorde plotseling een dikke nummer 1-hit met Sailin' Home. Na dit grote succes moest de opvolger natuurlijk ook wel een hit worden. Terwijl Sailin' Home nog in de lijst stond, riep Veronica de zomers single Walking Together uit tot Alarmschijf. Later dat jaar kreeg A New Tomorrow ook die eer. Daarmee is Piet na Racoon en Di-Rect de enige act uit deze lijst die na zijn comeback-Alarmschijf nog een keer een Alarmschijf heeft gehad.

8. Kane
10½ jaar tussen I Love This City (2013) en What Are You Waiting For? (2023)

De Nederlandse act met de meeste Alarmschijven is Anouk. Tussen 1998 en 2016 werd 20 keer een nummer van de Haagse zangeres tot Alarmschijf uitgeroepen. De tweede plek in dit lijstje wordt ingenomen door Kane. Dinand en Dennis pakken deze week al hun 16e Alarmschijven. Het kan dus haast niet anders dat What Are You Waiting For? binnenkort in de Top 40 staat. Dat wordt dan hun 26e hit, wat betekent dat - net als bij Anouk - meer dan de helft van hun hits Alarmschijf is geweest. De reden dat Kane zo lang op een nieuwe Alarmschijf heeft moeten wachten, is duidelijk. De band was in 2014 uit elkaar gegaan. Dinand heeft nadien nog wel een solocarrière gehad, maar die is nooit echt lekker van de grond gekomen. Voor een comeback van Kane lijkt het Nederlands publiek echter wel warm te lopen. Dat is af te leiden uit de kaartverkoop voor de vijf reünieconcerten in juni 2024. Die is vrijdag van start gegaan.

9. André Van Duin
10 jaar tussen Wij Zijn De Vuilnisman (1984) en Pizza Lied (Effe Wachte...) (1993)

Tegenwoordig krijgen humoristische liedjes niet meer zo vaak een Alarmschijf, maar vroeger gebeurde dit nog wel wat vaker. Onze bekendste volkskomiek André Van Duin sleepte vier keer een Alarmschijf binnen. Dat deed hij met De Sambaballensamba, Nederland, Die Heeft De Bal, Wij Zijn De Vuilnisman en het Pizza Lied (Effe Wachte...), die allemaal rond of vlak voor carnaval een top 10-hit werden. Tussen de laatste twee Alarmschijven was er veel veranderd. André had inmiddels de TROS verruild voor RTL 4, de commerciële omroep die sinds 1989 was gaan uitzenden. Op die zender was hij in de beginjaren te zien als Jaap Aap en als panellid in Wie Ben Ik? Vanaf 30 september 1993 kreeg hij zijn eerste grote wekelijkse donderdagavondshow op RTL 4. Deze show - en met name het typetje de pizzabezorger - sloeg in als een bom. Elke aflevering zong hij een nieuwe versie van zijn Pizza Lied, dat vooral opviel door de kreet: "Effe wachte ... Pizza!". Dat zorgde ervoor dat je in de herfst van 1993 niet gewoon meer 'effe wachte' kon zeggen, zonder dat iemand er 'pizza!' achteraan riep. Het Pizza Lied werd de derde nummer 1-hit voor André Van Duin, waarmee hij de eerste Nederlandse zanger werd die in drie decennia op nummer 1 heeft gestaan. De enige andere Nederlander  die dit later ook zou presteren, is Marco Borsato.

10. Di-Rect
9½ jaar tussen Young Ones (2011) en Soldier On (2020)

Den Haag is goed vertegenwoordigd in het lijstje van Nederlandse acts met de meeste Alarmschijven. Anouk en Kane bezetten de bovenste twee plaatsen, maar in de top 10 komen we nog twee Haagse bands tegen. Op een gedeelde 4e plaats staat Di-Rect met 13 Alarmschijven. De 9 Alarmschijven van Golden Earring zijn goed voor een gedeelde 7e plaats. Di-Rect scoorde zijn eerste 11 Alarmschijven tussen 2002 en 2011. Daarna brak een periode aan waarin Di-Rect minder succes had. Bijna al hun singles strandden in de Tipparade. In 2020 kwam echter de ommekeer met Soldier On, de eerste single van het album Wild Heart. Soldier On werd kort voor de eerste coronalockdown op single uitgebracht en een paar weken nadat Nederland op slot ging, riep Qmusic het nummer uit tot Alarmschijf. In die moeilijke maanden vonden veel mensen troost in het lied en voor velen gold Soldier On dan ook als de soundtrack van de eerste lockdown. Het nummer bereikte de derde plaats in de Top 40 en groeide uit tot de grootste Top 40-hit van Di-Rect.

(29/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season