Nieuws
Op deze dag in 2009

Vandaag: nieuwe zanger Di-Rect

Marcel Veenendaal | Di-rect
Di-Rect  Tim Akkerman  De Praatpalen  Peter Koelewijn  Jan Van Veen  Bon Jovi  Usher  Heavy D & The Boyz  Jermaine Jackson  John Lennon  Vader Abraham 

De Top 40 is sinds 1965 de meest toonaangevende hitlijst van ons land. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Marcel Veenendaal volgt Tim Akkerman op als leadzanger van Di-Rect.

De Haagse rockband Di-Rect werd in 1999 opgericht met Tim Akkerman als zanger, Frans van Zoest (artiestennaam: Spike) op gitaar, Bas van Wageningen in de rol van bassist en Jamie Westland op de drums. Die formatie bleef tien jaar lang intact. Gedurende het decennium werden grote hits gescoord met Inside My Head (2002), She (2003), Hungry For Love (2005) en A Good Thing (2007). Na de laatstgenoemde hit ging het echter bergafwaarts. Opvolgers I Just Can't Stand (nr. 38) en Johnny (nr. 26) presteerden teleurstellend in de hitlijsten en Bring Down Tomorrow en I Forget Your Name bleken niet eens Top 40-materiaal te zijn.

Op 12 maart 2009 maakte Tim Akkerman bekend dat hij uit de band ging stappen. Ondanks het gebrek aan succes van Di-Rect in die periode, besloten de rest van de leden een doorstart te maken. Via een talentenjacht op BNN genaamd Wie Is Di-Rect? gingen de Hofstedelingen op zoek naar een nieuwe frontman. Die wordt op 8 november 2009 gevonden in de persoon van Marcel Veenendaal. In zijn kielzog wordt toetsenist Vince van Reeken toegevoegd aan Di-Rect, dat dus als vijftal het album This Is Who We Are op gaat nemen. De eerste single (met de toepasselijke titel Times Are Changing) blijkt alvast een meer dan verdienstelijk succes, met de elfde plaats als hoogste notering.

Daarna worden er in 2010 nog Top 40-noteringen geboekt met This Is Who We Are, Hold On en Natural High en in 2011 met The Chase en Young Ones. In 2013 komt er nog een mix van Where We Belong door Fedde le Grand bij. Di-Rect weet echter geen één top 10-hit te boeken met Marcel Veenendaal als hoofd van de band. Dit terwijl Di-Rect zeven top 10-hits scoorde 'onder leiding van' Tim Akkerman. Aan de andere kant: Akkerman is sinds zijn vertrek bij Di-Rect nog altijd verstoken van hitsucces.

Hoewel het er aanvankelijk dus op lijkt dat Di-Rect nooit meer de successen van weleer zal behalen, keert het tij in 2020. Tijdens de eerste lockdownperiode wordt  het nummer Soldier On, de eerste single van het album Wild Heart, een grote hit. Veel mensen vinden troost in dit lied tijdens deze moeilijke periode en Soldier On bereikt de top 3. Het is de eerste keer sinds A Good Thing uit 2007 dat de groep zo hoog in de lijst staat en de eerste keer met Marcel als zanger. Soldier On groeit zelfs uit tot de grootste Top 40-hit van de groep en sindsdien staat Di-Rect weer met regelmaat in de lijst, onder andere met de top 10-hit Through The Looking Glass uit 2022.

Dit gebeurde er nog meer op 8 november:
Top 40-presentator Joost Den Draaijer (Willem van Kooten) vertrekt op 8 november 1968 bij Radio Veronica.

De aanleiding voor het vertrekt is een conflict over het carnavaleske singletje Ome Sjakie (Het Hele Zakie Loopt In Z’n Nakie) van De Praatpalen. Het nummer werd voor de grap opgenomen door Willem Van Kooten en producers Peter Koelewijn en Freddy Haayen en uitgebracht bij Van Kootens muziekuitgeverij Red Bullet. Een logisch vervolg zou zijn dat het plaatje flink geplugd wordt bij Veronica, maar het tegendeel is het geval. Collega-diskjockey Jan Van Veen vond de tekst te vulgair en de directie komt met een draaiverbod. Willem van Kooten (en verschillende collega’s) gaat er echter van uit dat Jan en de directie hem het succes van Red Bullet misgunnen en hij stapt op.

Ondanks het draaiverbod haalt Ome Sjakie in december de 23e plaats in de Top 40. Joost den Draaijer gaat na zijn vertrek verder bij Hilversum 3 en bedenkt en presenteert daar de Hilversum 3 Top 30 (later de Daverende Dertig). In 1971 start hij bij Radio Noordzee nog een derde concurrerende hitparade.

Op 9 november 1968, een dag na zijn vertrek dus, is de laatste Top 40 te horen die door Joost Den Draaijer is gepresenteerd. Die uitzending was namelijk al van tevoren opgenomen. Vanaf 16 november is de presentatie in handen van Jan Van Veen. Hij presenteert de hitlijst iets langer dan een jaar, totdat hij in januari wordt weggestuurd na een conflict over de keuze van de Alarmschijf.

Verder op deze dag:
1986: De Amerikaanse rockband Bon Jovi debuteert in de Top 40 met You Give Love A Bad Name. De hardrockplaat weet tot de vijfde plaats te komen. Bon Jovi heeft vandaag de dag 30 Top 40-hits op zijn naam staan, waarvan It's My Life (2000) de enige nummer 1-hit is.
1997: Usher maakt op 19-jarige leeftijd zijn Top 40-debuut met You Make Me Wanna. De R&B-zanger uit de Amerikaanse stad Atlanta begint voortreffelijk met een nummer 7-notering als piek. Hij komt tot 20 Top 40-noteringen, waarvan één (Yeah! in 2004) de eerste plaats bereikte.
2011: De Amerikaanse rapper Heavy D komt op 44-jarige leeftijd te overlijden. De man die in 1991 de wereld veroverde met Now That We Found Love, bezwijkt aan de gevolgen van een longembolie.
2012: When The Rain Begins To Fall-zanger Jermaine Jackson tekent voor de rechter voor zijn nieuwe achternaam Jacksun. Op 22 februari 2013 wordt hij officieel gelegitimeerd met zijn nieuwe achternaam.
2015: Op een veiling in Beverly Hills wordt het recordbedrag van omgerekend 2,2 miljoen euro neergeteld voor een gitaar van John Lennon
2022: Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, overlijdt op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van botkanker. Drie dagen later wordt hij in besloten kring begraven. Pas daarna wordt zijn overlijden in de media bekendgemaakt.

Vandaag geboren:
1935 - Alain Delon,
1944 - Bonnie Bramlett,
Delaney & Bonnie
1944 - Robert Nix, bij overlijden 67 jaar, Atlanta Rhythm Section
1945 - John Farrar, The Shadows | Marvin, Welch & Farrar
1946 - Herman Deinum, Blues Dimension | The Tower | Cuby + Blizzards | Rob Hoeke Groep
1946 - Roy Wood, The Move | Wizzard | Electric Light Orchestra
1947 - Minnie Riperton, bij overlijden 31 jaar,
1949 - Bonnie Raitt,
1950 - Ab Tamboer, bij overlijden 65 jaar, Earth & Fire | Het Goede Doel
1951 - Larry Burnett, Firefall
1954 - Nelleke Brzoskowski, The Song Of The Family : De Zingende Familie Brzoskowsky
1956 - Alan Frew, Glass Tiger
1957 - Porl Thompson, The Cure
1958 - Terry Lee Miall, Adam and The Ants
1961 - Leif Garrett,
1963 - Eric B,
Eric B. & Rakim
1970 - Diana King,
1987 - Caroline Hjelt,
Icona Pop
1990 - Sza,
1992 - Girls Love DJs,
2000 - Jasmine Thompson,
2000 - S10,
2000 - Toby Romeo,

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) My Special Prayer- Percy Sledge (Atlantic), 4 weken op nummer 1
1975 - 1 (1) Morning Sky- George Baker Selection (Negram), 2 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) Woman In Love- Barbra Streisand (CBS), 4 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) Don't Leave Me This Way- Communards with Sarah Jane Morris (London), 2 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Alane- Wes (Saint George), 2 weken op nummer 1
2003 - 1 (1) Anyplace, Anywhere, Anytime- Nena & Kim Wilde (WEA), 5 weken op nummer 1
2008 - 1 (1) Show Me Love 2008- Robin S (Spinnin'), 3 weken op nummer 1
2014 - 1 (1) Nothing Really Matters- Mr Probz (Left Lane), 4 weken op nummer 1

(08/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Dua Lipa - Houdini
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Zoë Tauran - Monster
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bankzitters - Cupido
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Tate McRae - Exes
Details Loreen - Is It Love
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Snelle - Hoodiedate
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind