Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 3

Top 4: Opgevallen! week 3
Elvis Presley  Bee Gees  Mijnheer Kaktus  Barry Gibb 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (1) Elvis Presley

Zaterdag zond SBS6 de derde en laatste aflevering uit van My Tribute To Elvis, de muzikale reis die Bouke Scholten en Rob Kemps maakten in de voetsporen van Elvis Presley. Terwijl Priscilla, de biopic over Elvis' echtgenote Priscilla Presley, momenteel in de bioscoop draait, hadden Bouke en Rob in hun programma een ontmoeting met Ginger Alden. Zij was de laatste verloofde van Elvis en was op 16 augustus 1977 degene die hem levenloos in de badkamer aantrof. Voor de camera vertelt ze over hun ontmoeting en de 9 maanden in hun leven dat ze samen zijn geweest. Bouke en Rob sloten hun muzikale reis af in Las Vegas, in het Westgate-hotel, waar hij in zijn laatste jaren veel heeft opgetreden. Daar spraken ze onder meer met David Stanley, de jongere stiefbroer van Elvis. Voor wie geen genoeg kan krijgen van Bouke of het repertoire van Elvis, op 18 en 19 april treedt Bouke samen met de Elvis Matter Band op in de Ziggo Dome. Daarvoor zijn nog staanplaatsen beschikbaar.

2 (--) Bee Gees

Het als vorige week zorgt het AVROTROS-programma Het Beste Van ... voor een notering in deze rubriek. Zondagavond stonden de Bee Gees centraal. Zo'n 15 BN'ers, waaronder Wolter Kroes, Numidia, Mell en Rob Janssen gaven commentaar en deelden weetjes over de gebroeders Gibb. Daarbij stonden met name de late jaren 70 centraal, waar de groep hun tweede piek in hun carrière had. Met de soundtrack van de film Saturday Night Fever en het daarop aansluitende album Spirits Having Flown kwamen ze weer in de buurt van de populariteit tijdens hun hoogtijdagen aan het eind van de jaren 60. Door deze comeback zijn mensen de Bee Gees altijd blijven associëren met het discotijdperk en de kopstemmen die ze toen gebruikten. Hun grootste hits uit deze periode waren Tragedy, Night Fever en natuurlijk de nummer 1-hit Stayin' Alive.

3 (--) Mijnheer Kaktus

In de categorie 'heeft die ook ooit in de Top 40 gestaan?' hebben we vandaag Mijnheer Kaktus. Deze jaren 80-kinderheld stond afgelopen week weer in de belangstelling toen Mevrouw Stemband plotseling opdook als deelnemer in De Slimste Mens. Nou ja, het was natuurlijk de actrice Annemieke Hoogendijk, die zeven jaar lang deze rol vertolkte in De Grote Mijnheer Kaktus Show. Het introliedje van dit kinderprogramma werd in de zomer van 1985 een bescheiden Top 40-hitje. Hierop is Mevrouw Stemband overigens niet te horen, alleen Mijnheer Kaktus en Kweetniet. Op de B-kant stond dan weer wel Het Lied Van Mevrouw Stemband, dus dat maakte alles wel weer een beetje goed. Volgende week treedt Annemieke Hoogendijk aan in de finaleweek en gaan we zien of ze de titel van journalist Tom Kleijn kan overnemen. Peter Jan Rens, de acteur die Mijnheer Kaktus speelde en later uitgroeide tot een populaire televisiepresentator, kwam vorige week zelf ook nog in het nieuws. Hij gaf te kennen dat hij betrokken had willen zijn bij de nieuwe versie van het spelprogramma Doet-Ie 't Of Doet-Ie 't Niet, dat sinds donderdag op RTL 4 wordt uitgezonden. Hij eist bovendien een schadevergoeding, omdat hij van mening is dat zijn format is gestolen.

4 (--) Barry Gibb

In Het Beste Van ... The Bee Gees werd - met name door de vrouwelijke BN'ers - benadrukt hoe knap Barry Gibb wel niet was. In de fragmenten die werden getoond in het programma zong hij in bijna alle gevallen de lead. Zijn rol binnen het trio kwam dan ook prominenter aan bod dan die van zijn broers Robin en Maurice. In het programma werd ook de periode na de hoogtijdagen van de Bee Gees belicht, toen er een tegenbeweging tegen de disco ontstond en de populariteit van de groep plotseling sterk afnam. Die periode ving de groep op door muziek voor andere artiesten te gaan schrijven. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de nummers Heartbreaker van Dionne Warwick en Chain Reaction van Diana Ross, waarop de Bee Gees als achtergrondkoortje zijn te horen. Wat niet genoemd werd, is dat Barry deze nummers ook geproduceerd heeft (samen met Albhy Galuten en Karl Richardson). De grootste hit die de enige nog levende Bee Gees-broer schreef en produceerde voor iemand anders is de nummer 1-hit Woman In Love van Barbra Streisand uit 1980.

(22/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi