Nieuws
Op deze dag in 2019

Vandaag: laatste concert van Golden Earring

Vandaag: laatste concert van Golden Earring
Golden Earring  George Kooymans  Backstreet Boys  Madonna  Eminem  Elvis Presley  Sandra  Enigma  BZN  Avicii  Bono 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het jubileumconcert van Golden Earring blijkt hun afscheidsconcert.

2020 had het jaar moeten zijn waarin de leden van de Golden Earring vierden dat ze 50 jaar bij elkaar zijn. Eigenlijk is de band al wat ouder. George Kooymans en Rinus Gerritsen richtten de groep namelijk al op in 1961 onder de naam The Tornados, die kort daarna werd veranderd in The Golden Earrings. In 1967 werd zanger Frans Krassenburg vervangen door Barry Hay, in 1969 verdween de slot-s uit de actnaam en in 1970 kwam drummer Cesar Zuiderwijk bij de groep. Sindsdien is de bandnaam niet meer veranderd en hebben Barry, George, Rinus en Cesar altijd de kern van de bezetting gevormd.

Om dat alvast te vieren geeft de Golden Earring op 16 november 2019 een concert in Ahoy. Er staat vooral klassiekers op de setlist. Onder meer de nummer 1-hits When The Lady Smiles, Twilight Zone en Radar Love komen voorbij. De band speelt echter ook hun nieuwe Say When, die ze op 28 oktober hadden gespeeld bij De Wereld Draait Door. Barry Hay kreeg toen de lachers op zijn hand door eerlijk te vertellen dat de kaartverkoop voor het concert nog niet heel goed liep en dat ze daarom het advies hadden gekregen om een nieuwe single uit te brengen. Dan zouden ze worden uitgenodigd in De Wereld Draait Door om hun nieuwe single te spelen en dat gebeurde dus ook. Vervolgens konden ze meteen onbeschaamd reclame maken voor hun concert op 16 november.

Dit optreden zou uiteindelijk het laatste concert van de groep blijken. Op dat moment kan nog niemand vermoeden dat het land twee jaar stil zal liggen vanwege de coronapandemie. Midden in deze pandemie, op 5 februari 2021, maakt hij bekend dat hij aan de ongeneeslijke ziekte ALS lijdt en daardoor niet meer goed gitaar kan spelen. Dit trieste nieuws betekent ook direct het einde voor de groep Golden Earring. Doorgaan zonder George of met een vervangend bandlid is volgens de rest van de groep uitgesloten. Zanger Barry Hay verklaart aan het AD: "We hebben altijd gezegd dat we zouden doorgaan tot een van ons zou omvallen. Dat George dan de eerste zou zijn, had ik niet verwacht."

Gelukkig is er een professionele registratie gemaakt van het concert van 16 november 2019. Beelden hiervan worden gebruikt in de documentaire That Day, die Het Uur Van De Wolf in november 2021 uitzendt. In 2022 wordt het concert onder de titel You Know We Love You! – Live Ahoy 2019 uitgebracht op dubbel-cd en dvd. Het allerlaatste nummer dat de Golden Earring live heeft gespeeld, is Legalize Telepathy: een door Barry en George samen geschreven track van het album Face It uit 1994.

Dit gebeurde er ook op 16 november:
De Backstreet Boys beginnen op 16 november 2000 aan een bijzondere promotietour voor hun album Black & Blue.

Op deze dag vinden in de Zweedse hoofdstad Stockhom de MTV Europe Music Awards plaats. Madonna en Eminem zijn de grote winnaars met elk twee awards. De Backstreet Boys worden uitgeroepen tot de beste groep en treden die avond ook nog eens op met Shape Of My Heart, de eerste single van het album Black & Blue. 

Het optreden van BSB is het begin van een opmerkelijke promotietour. In honderd uur tijd doet de boyband zes continenten aan om het nieuwe album te promoten. Enkel Antarctica wordt in deze wereldreis ontzien. De Backstreet Boys beginnen dus in Stockholm, waar Black & Blue gedeeltelijk is opgenomen. Na het Europese Stockholm gaan de Backstreet Boys optreden in Tokio (Azië), Sydney (Oceanië), Kaapstad (Afrika), Rio de Janeiro (Zuid-Amerika) en New York City (Noord-Amerika).

Deze strategie blijkt aan te slaan, want er worden wereldwijd vijf miljoen exemplaren verkocht in de eerste week! In Nederland weet Black & Blue echter net niet de eerste plek de bemachtigen in de Album Top 100. U2 steekt daar namelijk een stokje voor met het album All That You Can't Leave Behind. Hierdoor heeft dit album minder succes dan voorgangers Backstreet's Back (1997) en Millennium (1999), die wel bovenaan de albumhitlijst stonden.

Shape Of My Heart is uiteindelijk tot de tweede plaats gekomen in de Top 40. Dit succes zal door de Backstreet Boys nooit meer worden geëvenaard. De top 10 wordt nog wel bereikt met The Call (2000) en Incomplete (2005), maar laatstgenoemde is vooralsnog de op één na laatste Top 40-hit voor de jongensgroep. Nadien brengen ze nog wel enkele succesvolle albums uit, maar Top 40-hits zitten er na 2005 niet meer in voor de boys.

Verder op deze dag:
1956: De film Love Me Tender gaat in première op Broadway. Het is het filmdebuut van Elvis Presley, die met het gelijknamige lied een klassieker in handen heeft.
1985: (I'll Never Be) Maria Magdalena is de eerste en enige nummer 1-hit voor Sandra. Haar producer en toenmalige echtgenoot Michael Cretu is later de man achter Enigma, die een nummer 1-hit scoort met Sadeness (Part One) in 1990.
2005: Honderd videoclips van BZN worden getoond op Nederland 2. Dit vanwege het veertigjarig bestaan van de Volendamse formatie.
2013: Hey Brother van Avicii stijgt naar de eerste plaats. Het is de tweede nummer 1-hit voor de Zweedse DJ, nadat Wake Me Up! eerder dat jaar elf weken bovenaan heeft gestaan.
2014: Bono raakt gewond tijdens een fietsrit in New York. Hij wordt gedurende vijf uur geopereerd.

Vandaag geboren:
1945 - Lillian Lopez, Odyssey
1945 - Paul Raymond, bij overlijden 73 jaar, Plastic Penny | Chicken Shack
1948 - Chi Coltrane,
1958 - Bruce Bisland, The Sweet
1961 - Corinne Hermès,
1962 - Gary 'Mani' Mounfield,
The Stone Roses | Primal Scream
1966 - Christian Lorenz, Rammstein
1969 - Bryan Abrams, Color Me Badd
1970 - Eric Dikeb,
1970 - Laurent Wolf,
1971 - DJ Madman,
1979 - Trevor Penick, O-Town
1982 - Tijs Stehrmann, A Balladeer
1988 - Siva Kaneswaran, The Wanted
1997 - Jai Wowor, B-Brave
1998 - Hannah Mae,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Heidschi Bumbeidschi- Heintje (CNR), 3 weken op nummer 1
1974 - 1 (1) Kung Fu Fighting- Carl Douglas (Pye), 5 weken op nummer 1
1985 - 1 (2) (I'll Never Be) Maria Magdalena- Sandra (RCA), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (1) Let's Talk About Sex!- Salt-N-Pepa (FFRR), 2 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) I Can't Help Myself (I Love You, I Want You)- The Kelly Family (Kel-Life), 4 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Dilemma- Nelly featuring Kelly Rowland From Destiny's Child (Universal), 3 weken op nummer 1
2013 - 1 (3) Hey Brother- Avicii (PRMD), 1 week op nummer 1
2019 - 1 (1) Dance Monkey- Tones And I (Bad Batch), 7 weken op nummer 1

(16/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)