Vandaag: Miss Montreal blaast iedereen omver in Beste Zangers

- Vandaag

 Miss Montreal Stef Bos
Vandaag: Miss Montreal blaast iedereen omver in Beste Zangers

Op 1 oktober 2020 tilt Miss Montreal het door Stef Bos geschreven nummer Door De Wind naar een ander level.

Stef Bos was in 2020 de oudste deelnemer aan het dertiende seizoen van Beste Zangers. De zanger had sinds zijn debuut in 1990 al zo’n twintig albums uitgebracht, dus de andere deelnemers hadden een grote hoeveelheid liedjes om uit te kiezen. Miss Montreal koos het in Nederland onbekende nummer Door De Wind, een nummer van Stef Bos’ livealbum Stad En Land dat hij in 1995 tijdens zijn theaterprogramma Vuur had gezongen. Het lied was echter nog ouder.

Stef Bos had het eind jaren 80 geschreven voor zijn moeder Nellie die aan borstkanker leed en daar jaren later, in 1998, aan is overleden. In 1989 zong Stefs toenmalige vriendin Ingeborg het lied tijdens het Eurovisiesongfestival in Zwitserland. Ze kwam daarmee toen niet verder dan de 19e plaats, maar Door De Wind groeide wel uit tot een songfestivalklassieker bij onze zuiderburen.

De uitvoering van Miss Montreal begon net als die van Ingeborg in 1989 ingetogen. Halverwege het eerste couplet evolueerde haar versie echter tot een rauwe powerballad die tijdens het refrein tot een apotheose kwam. Met haar uitvoering ontroerde ze niet alleen Stef Bos, maar ook de andere deelnemers en de honderdduizenden kijkers. “Weet je wat jij net hebt gedaan? Jij hebt een liedje uit een gevangenis gehaald,” concludeerde Stef Bos na afloopt van haar optreden.

Door De Wind kwam een week later al binnen in de Top 40 groeide uit tot een dikke top 3-hit. Het werd zelfs de grootste hit uit de carrière van Miss Montreal. Ook in Vlaanderen werd het nummer opgepikt en op 24 oktober maakte de 36-jarige zangeres haar debuut in de Ultratop Top 50, waar het een bescheiden hitje werd.

Door De Wind was overigens niet de enige hit die deze aflevering van Beste Zangers voortbracht. Een week nadat Miss Montreal de lijst was binnengekomen, scoorden Suzan & Freek ook een hit met een versie van Stef Bos’ bekendste liedje Papa. Zij kwamen met hun nummer echter niet in de buurt van de posities die Miss Montreal bereikte.

Op deze dag zijn onder meer Kim-Lian (1980) en Bruno Martini (1992) jarig.

De nummer 1-hits van 1 oktober:
2005: You're Beautiful- James Blunt
2011: Moves Like Jagger- Maroon 5 featuring Christina Aguilera
2016: Let Me Love You- DJ Snake feat. Justin Bieber