Nieuws
Op deze dag in 2008

Vandaag: Britney Spears komt onder permanente curatele

Vandaag: Britney Spears komt onder permanente curatele
Britney Spears  Michael Jackson  Guus Meeuwis  Höllenboer  Nick & Simon  Elvis Presley  Madonna  Bolland & Bolland  Jerry Lee Lewis 

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: een Amerikaanse rechter oordeelt dat Jamie Spears voor onbepaalde tijd curator wordt van zijn dochter Britney Spears.

In 2007 ging het niet goed met Britney Spears. De zangeres schoor dat jaar haar hoofd kaal en ging een opdringerige paparazzifotograaf met een paraplu te lijf. Bovendien verloor ze de voogdij over haar twee zoontjes. In januari 2008 werd ze twee keer gedwongen opgenomen in een psychiatrische afdeling. In februari, tijdens haar tweede opname, oordeelde een Amerikaanse rechter dat Britney niet in staat was om over haar eigen geld te beschikken en om belangrijke beslissingen over haar persoonlijk leven te maken. Daarom stelde die rechter Britneys vader Jamie Spears als curator aan. Dat hield in dat hij tijdelijk verantwoordelijk was voor de financiën en de zorg voor zijn dochter. Op 28 oktober 2008 wordt de tijdelijke curatele omgezet in een permanente. Dat betekent dat Jamie Spears voor onbepaalde tijd over het leven van zijn dochter mag beslissen.

Onder Britneyfans ontstaat grote verontwaardiging over deze situatie. Zij vinden dat de macht van vader Spears veel te ver gaat en dat Britney de controle over haar leven moet terugkrijgen. In 2009 richten zij de website FreeBritney.net op. Pas tien jaar later komt er een grote #FreeBritney-beweging op gang van fans die zowel op internet als op straat demonstreren tegen het beklemmende conservatorschap van hun idool. Hoewel de zangeres op sociale media de indruk wekt dat zij een onbezorgd leven leidt, plaatst de #FreeBritney-beweging daar vraagtekens bij. Fans vermoeden dat zij in werkelijkheid doodongelukkig is en dit met verborgen boodschappen aan de buitenwereld probeert duidelijk te maken. In 2021 krijgt de #FreeBritney-beweging veel aandacht dankzij de spraakmakende documentaire Framing Britney Spears.

In de zomer van 2021 wordt Britney Spears gehoord in een rechtszaak over haar curatele. Britney verklaart dat ze inderdaad doodongelukkig is en dat de curatele haar getraumatiseerd heeft. Ze geeft aan dat ze niet meer wil dat haar vader haar curator is. Hoewel de rechter aanvankelijk oordeelt dat vader Spears zijn taak mag houden, kondigt Jamie aan dat hij zich wil terugtrekken, wellicht onder invloed van de publieke opinie. In september 2021 zegt de rechter dat Jamie Spears zijn functie als curator per direct moet neerleggen en in november wordt de curatele zelfs helemaal beëindigd. Daarmee krijgt Britney na 13 jaar eindelijk weer de vrijheid om beslissingen over haar eigen leven te maken.

Dit gebeurde er nog meer op 28 oktober:
De documentairefilm This Is It over Michael Jackson gaat op 28 oktober 2009 wereldwijd in première.

In deze film zijn de voorbereidingen voor de This It It-concertreeks van Michael Jackson te zien. Deze reeks zou bestaan uit 50 concerten en zou op 13 juli in de O2 Arena in Londen van start gaan. Twintig dagen daarvoor was de legendarische zanger echter plotseling overleden. De film is samengesteld uit repetitiebeelden die oorspronkelijk voor Jacksons privéarchief bestemd waren. Kenny Ortega, die in de film veelvuldig te zien is als de regisseur van de concerten, heeft ook de film geregisseerd.

Sommige fans hebben kritiek op de film. Michael Jackson wordt hierin afgebeeld als een kerngezonde 50-jarige man. Zij beweren dat het in de laatste maanden van zijn leven veel slechter met zijn gezondheid ging. Michaels vader Joe Jackson beweert zelfs dat er dubbelgangers zijn gebruikt. Natuurlijk zijn er ook verwijten van lijkenpikkerij. Hoe dan ook, de film krijgt positieve kritieken en is voor Sony, die voor 60 miljoen dollar de rechten kocht, een groot succes.

De film gaat gepaard met een gelijknamig album, dat drie dagen na de première op #1 binnenkomt in de albumhitlijst. Het bestaat uit bekende Jacksonnummers in de arrangementen zoals die in de concertreeks gebruikt zouden worden. Het enige nieuwe nummer op de cd is This Is It. Michael Jackson schreef dit nummer in 1983 samen met de Canadese zanger Paul Anka en was eigenlijk bestemd voor diens album Walk A Fine Line. Uiteindelijk belandde dit duet echter niet op dat album. Hoewel This Is It in 2009 niet op single wordt uitgebracht, bereikt het nummer op basis van airplay toch de Nederlandse Top 40. In november haalt het nummer de 22e plaats.

Verder op deze dag:
1995: Het Is Een Nacht… (Levensecht) van Guus Meeuwis & Vagant stijgt opnieuw naar de eerste plaats van de Top 40. Het nummer had eerder al op nummer 1 gestaan, maar na zes weken van de eerste plaats gestoten door Het Busje Komt Zo van Höllenboer. Het is de eerste keer dat een single twee keer de eerste plaats bereikt, zonder tussendoor de lijst te verlaten.
2006: Nick & Simon scoren hun eerste Top 40-hit met de dubbele A-kant Vaarwel Verleden / De Soldaat. Het Volendamse duo kreeg in 2005 landelijke bekendheid, nadat het vaak voorbijkwam in de reallifesoap Gewoon Jan Smit. Hun eerste hit komt niet verder dan de 21e plaats, maar met latere hits als Rosanne, Hoe Lang? en Julia halen Nick & Simon de top 5.
2016: Elvis Presley heeft in het Verenigd Koninkrijk een 13e nummer 1-album te pakken met The Wonder Of You. Hij wordt daarmee de artiest met de meeste nummer 1-albums en overtreft daarmee Madonna.
2020: Voor het eerst sinds hun jarenlange ruzie zitten de broers Bolland & Bolland samen aan een talkshowtafel. In Op1 vertellen Ferdi en Rob dat ze hun ruzie hebben bijgelegd nadat bekend werd dat Rob Bolland ongeneeslijk is. Daarnaast gaan ze ook allebei meewerken aan een nieuwe musical over Falco.
2022: Rock-'n-rolllegende Jerry Lee Lewis is overleden. Eind jaren 50 was hij korte tijd enorm populair en scoorde hij een grote hit met Great Balls Of Fire. In de jaren 70 en 80 stond hij met drie rock-'n-rollhits in de Top 40, onder meer met een nieuwe versie van Great Balls Of Fire. Jerry was het laatste grote rock-'n-rollicoon van zijn generatie. Hij is 87 jaar geworden.

Vandaag geboren:
1936 - Charlie Daniels,
bij overlijden 83 jaar, The Charlie Daniels Band
1939 - Jim Post, bij overlijden 82 jaar, Friend And Lover
1941 - Hank Marvin,
1944 - Bob Andy,
bij overlijden 75 jaar, Bob & Marcia
1944 - Rick Reynolds, bij overlijden 76 jaar, Black Oak Arkansas
1953 - Desmond Child,
1957 - Stephen Morris, New Order
1963 - Eros Ramazzotti,
1964 - Melanie Williams,
1967 - Scott Weiland, bij overlijden 48 jaar, Stone Temple Pilots | Velvet Revolver
1969 - Des'Ray, 2 Brothers On The 4th Floor
1974 - Karen Damen, K3
1976 - Michelle Shellers,
1979 - Aki Hakala, The Rasmus
1979 - Chamillionaire,
1984 - Jaap Reesema,
1985 - Nomcebo,

1987 - Frank Ocean,
1990 - Rikki Borgelt, Rondé
1994 - Isaac Gracie,
1998 - Soufiane Eddyani,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) Massachusetts- The Bee Gees (Polydor), 2 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Sugar Me- Lynsey De Paul (MAM), 3 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Hopelessly Devoted To You- Olivia Newton-John (RSO), 3 weken op nummer 1
1989 - 1 (1) Girl I'm Gonna Miss You- Milli Vanilli (Hansa), 2 weken op nummer 1
1995 - 1 (2) Het Is Een Nacht... (Levensecht)- Guus Meeuwis & Vagant (Xplo), 7 weken op nummer 1
2000 - 1 (1) Beautiful Day- U2 (Island), 2 weken op nummer 1
2006 - 1 (1) Everytime I Think Of You- Marco Borsato & Lucie Silvas (Universal), 3 weken op nummer 1
2017 - 1 (1) What About Us- P!nk (RCA), 3 weken op nummer 1

(28/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town