Coverafbeelding Bee Gees - Stayin' Alive
  • Statistieken
  •   16 weken
  •   1 piekpositie
  •   464 punten
  •   1978

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

De Bee Gees was een popgroep rond de tweelingbroers Robin Gibb (1949-2012, zang) en Maurice Gibb (1949-2003, basgitaar, keyboard en zang) en hun oudere broer Barry Gibb (1946, gitaar en zang).

De broers werden geboren op het eiland Man. In 1958 emigreerden ze naar Australië. Daar begon hun carrière. In 1967 keerden ze terug naar Engeland. In Australië en Nederland hadden ze rond dat moment hun eerste hit met Spicks And Specks, daarna volgden nummers als New York Mining Disaster 1941, Massachusetts, Words, World, I've Gotta Get A Message To You en Holiday.Na het album Odessa (1969) verliet Robin de groep wegens artistieke meningsverschillen en scoorde hij een solohit met Saved By The Bell. Maurice Gibb trouwde met de Schotse zangeres Lulu. De groep werd later opgedoekt en opnieuw opgericht.
Vanaf het moment dat Jive Talkin' in 1975 verrassend een Amerikaanse nummer 1-hit werd, werd de draad weer opgepakt en met het uitkomen van de soundtrack van Saturday Night Fever in 1977 was de groep plotseling weer immens populair en was ze een van de belangrijkste exponenten van de disco geworden. Het geluid van de Bee Gees is apart te noemen, vooral opvallend is hun gebruik van hoge stemmen, vergelijkbaar met de falsetstem.De Bee Gees schreven en produceerden in die tijd platen van o.a. Barbra Streisand, Dionne Warwick en Diana Ross.Na 1981 werd het stil rond de groep. In 1987 maakte ze haar derde comeback met het nummer You Win Again, een Britse nummer 1-hit. Een vierde broer, Andy Gibb, eind jaren 70 van de 20e eeuw een tieneridool, stierf in 1988, juist toen hij als vierde lid bij de groep zou komen. Op 12 januari 2003 stierf Maurice onverwacht aan een darminfarct. Hiervoor was Maurice in eerste instantie ook opgenomen in het ziekenhuis. Robin en Barry gingen daarop hun eigen weg met een hernieuwde samenwerking tussen Barry en Barbra Streisand, Guilty Pleasures in 2005. Barry en Robin zeiden dat ze nooit meer muziek zouden maken onder de naam Bee Gees. Onder de naam Brothers Gibb traden Barry en Robin in februari 2006 voor het eerst sinds de dood van hun broer weer samen op. Op 7 september 2009 kondigden zij aan opnieuw als Bee Gees te gaan toeren.In november 2011 werd bekend dat Robin, toen 61, leed aan leverkanker. Hij overleed op 20 mei 2012. Daarmee kwam er een definitief einde aan de Bee Gees.


Songtekst

Well, you can tell by the way I use my walk
I'm a woman's man, no time to talk.
Music loud and women warm,
I've been kicked around since I was born.
And now it's all right, thats okay,
you may look the other way.
We can try to understand
the New York Times' effect on man.

(Chorus)
Whether you're a brother or whether you're a mother
you're stayin' alive, stayin' alive.
Feel the city breakin' and everybody shakin'
and you're stayin' alive, stayin' alive.
Ah, ah, ah, ah, stayin' alive, stayin' alive,
ah, ah, ah, ah, stayin' alive.

Oh, when you walk.

Well, now I get low and I get high,
and if I can't get either, I really try.
Got the wings of heaven on my shoes,
I'm a dancin' man and I just can't lose.
You know, it's all right, it's okay,
I'll live to see another day.
We can try to understand
the New York Times' effect on man.

(Repeat chorus)

(Bridge)
Life goin' nowhere, somebody help me,
somebody help me, yeah.
Life goin' nowhere, somebody help me, yeah.
I'm stayin' alive.

(Repeat first verse)

(Repeat chorus)

(Repeat bridge and fade)

Songinformatie

Trivia

Dit liedje is afkomstig uit de film Saturdy Night Fever, ging op 14 december 1977 in New York City in première, draait vanaf 16 december 1977 in heel Amerika, gaat op 1 januari 1978 in Londen, Engeland in première en op 13 april 1978 in de Nederlandse bioscopen in roulatie.

De film is gebaseerd op een artikel van Nik Cohn met als titel Tribal Rites of the New Saturday Night. John Travolta speelt als Tony Manero de hoofdrol. Karen Lynn Gorney is zijn vriendin Stephanie.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat ook de moeder en de zuster van John Travolta rolletjes hebben in Saturday Night Fever. De 65-jarige Helen Travolta speelt een klant in een verfwinkel en Ann Travolta is te zien als pizzaverkoopster.

John Badham heeft Saturday Night Fever geregisseerd. De productie staat op naam van Robert Stigwood en de Bee Gees zijn verantwoordelijk voor de soundtrack.
ArtiestBee Gees
 A-kant
Titel Stayin' Alive
Lengte 3:43
Componist(en) B. Gibb, R. Gibb, M. Gibb
Producer(s) The Bee Gees, Karl Richardson, Albhy Galuten
 B-kant
Titel If I Can't Have You
Lengte 3:25
Componist(en) B. Gibb, R. Gibb, M. Gibb
Producer(s) The Bee Gees, Karl Richardson, Albhy Galuten
 
Platenlabel RSO
Catalogusnr 2090 267
Hoogste positie UK 4
Hoogste positie US 1
Album Various Artists ‎– Saturday Night Fever (The Original Movie Sound Track)


Positieverloop