Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 15

Top 4: Opgevallen! week 15
Saskia & Serge  Helmut Lotti  Max Werner  Lee Towers 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Saskia & Serge

Het komt niet zo heel vaak voor dat er duo's of trio's meedoen aan Secret Duets. Het programma is inmiddels aan zijn vierde seizoen bezig en in de eerste 26 afleveringen waren Loïs Lane en Re-Play de enige niet-solisten die ooit achter de muur stonden. Aan dat rijtje mogen Saskia & Serge nu ook worden toegevoegd. Het zingende echtpaar, dat in de jaren 70, 80 en 90 met tien hits de Top 40 haalde en inmiddels dik in de 70 is, stond donderdag achter de muur het nummer Zoutelande te zingen met aan de andere kant Leo Alkemade. In de hintsvideo zaten verwijzingen naar hun eerste Top 40-hit Zomer In Zeeland uit 1971, hun songfestivaldeelname in datzelfde jaar, de Gouden Notenkraker die ze in 1979 wonnen en hun twee countryalbums die ze in Nashville hebben opgenomen. Daarnaast luidde de laatste tip: "Deze secret singers zijn sinds 2019 een gouden paar". Leo Alkemade had Saskia & Serge inderdaad herkend, al twijfelde hij nog wel tussen hen en Gert en Hermien. Die zijn echter in respectievelijk 2017 en 2003 overleden. Dave Von Raven herkende Saskia & Serge ook, maar Vajèn Van Den Bosch en Samantha Steenwijk scoorden in deze ronde geen punten.

2 (--) Helmut Lotti

Afgelopen donderdag trad de Vlaamse zanger Helmut Lotti op in Vandaag Inside. Met op de achtergrond de tekst "Hellmut Lotti Goes Metal" (met dubbele l) zong hij het nummer I Was Made For Lovin' You van Kiss. In Nederland kennen we Helmut het beste van zijn licht klassieke repertoire. In de tweede helft van de jaren 90 nam hij vier succesvolle album op onder de noemer Helmut Lotti Goes Classic. Op het eerste album stond zijn enige Top 40-hit Funiculi Funicula. Later waagde hij zich ook nog aan andere stijlen zoals Afrikaans, Latino, Russisch en crooners. Op 18 juni 2023 verraste Helmut vriend en vijand door een optreden te geven op Graspop Metal Meeting. Hij zong toen een aantal bekende hardrock- en heavymetalnummers. De reacties waren toen voornamelijk lovend. Het optreden werd kort daarna zelfs als livealbum uitgebracht en dat bereikte de eerste plaats in de Vlaamse albumhitlijst. De reacties op zijn optreden in VI waren minder positief. Op vrijdag blikten de heren en Hélène Hendriks nog even terug op het optreden, waarbij Johan Derksen van mening was dat hij het genre eigenlijk niet aankon. Maar ja, Johan had wel meer opvallende uitspraken afgelopen week.

3 (--) Lee Towers

Zondag won Abdi Nageeye voor de tweede keer de marathon van Rotterdam. Voor Lee Towers was het de laatste keer dat hij vlak voor het startschot de klassieker You Never Walk Alone zong. Daarmee komt er een einde aan een traditie van ruim 30 jaar. In 1992 zong Lee zijn hit voor het eerst voor de marathonlopers. Later ging hij dat doen vanaf een hoogwerker, maar sinds hij in januari 2023 zijn heup heeft gebroken, doet hij dat weer net als vroeger vanaf de grond. Zijn fysieke conditie is de voornaamste reden dat de 78-jarige zanger stopt met zijn jaarlijkse marathonoptreden. Daarbij komt dat het voor Ahmed Aboutaleb dit jaar ook de laatste keer is dat hij als burgemeester bij de marathon aanwezig is. Dat maakt het een mooi moment om te stoppen. Nadat de 78-jarige zanger voor de laatste keer zijn lied ten gehore bracht, werd hij geëerd met een speciale plaquette voor zijn verdiensten. Vanaf volgend jaar zal Lee Towers' uitvoering van You Never Walk Alone waarschijnlijk wel uit de luidsprekers schallen, voordat de marathon van start gaat. Overigens gaat Lee wel gewoon door met zingen en zal hij het nummer nog wel tijdens andere gelegenheden zingen. Met een beetje geluk zelfs komende maandag al, in het geval dat Feyenoord op zondag de bekerfinale van NEC wint en de dag erna een huldiging plaatsvindt.

4 (--) Max Werner

Afgelopen dinsdag is Max Werner overleden. Tussen 1973 en 1978 scoorde hij zes Top 40-hits als de zanger van Kayak. Dat was hij min of meer tegen wil en dank, want hij was veel liever de drummer geweest, maar de plek achter het drumstel werd al bezet door Pim Koopman. Pas na diens vertrek en de komst van de nieuwe zanger Edward Reekers werd hij de drummer van de groep. Als drummer scoorde hij tussen 1979 en 1981 nog drie hits met de band. Zijn grootste Top 40-succes had Max Werner echter als soloartiest. In 1981 scoorde hij een nummer 3-hit met Rain In May. Met dit nummer had hij ook internationaal succes. Het werd een bescheiden hit in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en in Duitsland werd het zelfs een nummer 2-hit. In 2003 liep Max blijvend rugletsel op bij een ongeluk met een spoorboom, waarna hij in een jarenlange juridische procedure met spoorbeheerder ProRail verzeild raakte. De laatste jaren van zijn leven had hij veel zorg nodig en bracht hij door in het Rosa Spier Huis in Laren. Max is 70 jaar geworden. Zijn vijf grootste hits als zanger hebben we op een rij gezet in een speciale Max Werner-top 5.

(Foto: Hans Peters, Nationaal Archief / Anefo)

(15/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter