Nieuws
Op deze dag in 1992

Vandaag: het auto-ongeluk van Bennie Jolink

Vandaag: het auto-ongeluk van Bennie Jolink
Normaal  Eddy Grant  Sam & Dave  Guus Meeuwis  Alexis Jordan  Rick Astley  Lil Kleine  DMX 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Normaal-zanger Bennie Jolink raakt zwaargewond bij een auto-ongeluk.

In de nacht van 8 op 9 april 1992 rijdt Bennie Jolink in zijn auto naar huis. Hij is die avond bezig geweest in de opnamestudio in Zelhem om te werken aan het nieuwe Normaal-album Buugen Of Basten. Daarna is hij nog even naar zijn stamcafé De Tol (ook bekend als De Pröhs) gegaan voor een afzakkertje. Iets na twee uur rijdt hij in zijn auto naar huis, maar in een flauwe bocht raakt hij van de weg. Hij probeert nog van richting te veranderen, maar knalt met de rechterzijkant van zijn auto tegen een boom.

Over de oorzaak van het ongeluk gaan twee verhalen. Bennie zou ofwel door oververmoeidheid in simpelweg in slaap gesukkeld zijn, of het ongeluk gebeurde doordat Bennie tijdens het rijden een cassettebandje probeerde op te zetten. Dat laatste verhaal staat destijds in de kranten en zou Bennie later ook aan Normaal-drummer Fokko De Jong hebben verteld.

De auto is total loss en Bennie is zwaargewond. Naast de vele vleeswonden is zijn linkerelleboog verbrijzeld. Hij zit bekend en moet uit zijn auto gehaald worden. Bennie wordt naar het het Slingelandziekenhuis in Doetinchem waar hij diezelfde dag nog aan zijn arm wordt geopereerd. Het is op dat moment nog de vraag of hij ooit weer gitaar zal kunnen spelen. De volgende vijf optredens van de Buugen Of Basten-tournee (Veldtocht 1992) worden afgelast.

Het herstel verloopt voorspoedig en aanvankelijk is het verwachting dat Bennie op 30 april als zanger weer op het podium kan staan. Zijn gitaarpartijen zullen dan gespeeld worden door de 23-jarige Robert Colenbrander uit Halle. Die rentree moet uiteindelijk toch uitgesteld worden, omdat Bennie een langere herstelperiode nodig heeft.

Halverwege mei wordt bekend dat Bennie tijdelijk vervangen zal worden door Willem Duyn. Vanaf 22 mei kunnen de optredens van Normaal weer doorgaan. In de zomer van 1992 nemen Normaal en Willem Duyn samen een cover op van de Tenpole Tudor-hit Wünderbar. Hun versie Woenderbar bereikt in de herfst de 18e plaats in de Top 40.

Op 25 oktober 1992, 6½ maand na het ongeluk, is Bennie voldoende aangesterkt om weer met de groep op het podium staan. Normaal speelt die avond in Zieuwent onder meer de nieuwe single As 't Mot, die later dat jaar een klein hitje wordt. Op 1 januari is een reconstructie van het auto-ongeluk te zien in het KRO-programma Ambulance, waarin Bennie Jolink de dramatische nacht herbeleeft.

Dit gebeurde er nog meer op 9 april:
The Official Charts Company (OCC) meldt op 9 april 2013 dat de miljardste track gedownload in het Verenigd Koninkrijk.

Met dit statement wordt maar weer eens aangetoond dat downloaden door de jaren heen is uitgegroeid tot de belangrijkste vorm van consumeren van muziek. Daardoor besloot de OCC in 2004 om de officiële UK Singles Chart naast de verkoop van fysieke singles te baseren op legale downloads. De verhouding fysieke singles versus legale downloads varieerde sindsdien voortdurend, maar al die veranderingen hadden één gemene deler: de invloed van downloads nam toe. 

De OCC heeft berekend dat Someone Like You van Adele op dit moment de meest gedownloade track is. Later in 2013 verschijnt echter de single Happy van Pharrell Williams. Deze plaat heeft Pharrell een hele collectie aan records gegeven en één daarvan is de meest gedownloade track van het Verenigd Koninkrijk.

In de jaren daarna neemt downloaden echter af in populariteit. De allergrootste oorzaak daarvan is de opkomst van een nieuwe vorm van muziek consumeren. Deze vorm heet 'streaming'. Van de streamingsdienst Spotify wordt het meest gebruikgemaakt. In juni 2015 staat het aantal gebruikers op ruim 75 miljoen. Dat leidt ertoe dat ook streaming meegewogen wordt in de samenstelling van de officiële hitlijst van het Verenigd Koninkrijk.

Verder op deze dag:
1988: Eddy Grant bereikt de felbegeerde koppositie met Gimme Hope Jo'anna. Het anti-apartheidlied staat vijf weken lang op de eerset plaats en staat dus op eenzame hoogte boven alle andere hits van Eddy Grant, hoewel I Don't Wanna Dance in 1982 een dikke nummer 2-hit werd.
1988: David Prater, de helft van het soulduo Sam & Dave, komt op 50-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk. Hij is op weg naar zijn moeder als hij nabij het dorpje Sycamore in Georgia met zijn auto van de snelweg raakt en tegen een boom rijdt.
2005: Guus Meeuwis scoort een nummer 1-hit met Geef Mij Je Angst. Het is de derde nummer 1-hit van de Brabander en de eerste zonder zijn begeleidingsband Vagant. Geef Mij Je Angst staat in twee termijnen in totaal zeven weken bovenaan en wordt de grootste hit van 2005.
2011: Alexis Jordan stijgt naar de eerste plaats met Happiness. De Amerikaanse tiener verblijft liefst tien weken op de koppositie en scoort daarmee de grootste hit van het jaar 2011. Het succes van Happiness heeft Alexis Jordan niet weten te evenaren. Later in 2011 zingt ze een duet met Sean Paul. Hun plaat Got 2 Luv U bereikt de zesde plaats.
2016: Rick Astley kondigt een nieuw album aan: 50. De zanger, die in de jaren tachtig hits scoorde als Never Gonna Give You Up en Whenever You Need Somebody, brengt voor het eerst in tien jaar tijd weer een album uit.
2016: Lil’ Kleine staakt al na één nummer een optreden in De Radstake. De rapper werd geraakt door een biertje. Het zou niet het enige biergooi-incident van 2016 bij Lil’ Kleine zijn.
2021: De Amerikaanse rapper DMX overlijdt op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Vandaag geboren:
1926 - Joep Peeters, bij overlijden 88 jaar, De Twee Pinten 1935 - Reuben Wilson, bij overlijden 88 jaar, The Fatback Band
1944 - Wally Waller, The Pretty Things
1946 - Les Gray, bij overlijden 57 jaar, Mud
1948 - Philip Wright, Paper Lace
1954 - Herman Erbé, Circus Custers
1969 - Mandy Huydts, Frizzle Sizzle
1972 - RedOne,
1977 - Gerard Way, My Chemical Romance
1978 - Rachel Stevens, S Club 7
1980 - Albert Hammond Jr., The Strokes
1981 - Meike Hurts, Kus
1984 - Annemarie Brohm, Leaf
1984 - Jesse McCartney,
1987 - Marc E. Bassy,
1989 - Monique Smit, EenMaal Voor Allen
1993 - Jhay Cortez,
1999 - Lil Nas X,

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) These Boots Are Made For Walkin'- Nancy Sinatra (Reprise), 4 weken op nummer 1
1977 - 1 (1) Go Your Own Way- Fleetwood Mac (Warner), 3 weken op nummer 1
1983 - 1 (1) 99 Luftballons- Nena (CBS), 3 weken op nummer 1
1988 - 1 (3) Gimme Hope Jo'anna- Eddy Grant (Parlophone), 1 week op nummer 1
1994 - 1 (1) Without You- Mariah Carey (Columbia), 3 weken op nummer 1
2005 - 1 (5) Geef Mij Je Angst- Guus Meeuwis (Capitol), 1 week op nummer 1
2011 - 1 (3) Happiness- Alexis Jordan (Star Roc), 1 week op nummer 1
2016 - 1 (1) I Took A Pill In Ibiza - SeeB Remix- Mike Posner (Island), 9 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) Hallo- Antoon (Dreamteam), 4 weken op nummer 1

(09/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season