Nieuws
Op deze dag in 1995

Vandaag: Helmut Lotti goes classic

Vandaag: Helmut Lotti goes classic
Helmut Lotti  The Doors  Jefferson Airplane  Uriah Heep  Golden Earring  Jaki Graham  Maggie Reilly  Gebroeders Ko  The Cars 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: klassiek repertoire bezorgt de Vlaamse zanger Helmot Lotti wereldfaam.

Op 15 september 1995 geeft Helmut Lotti in de Elisabethzaal in Antwerpen een optreden, begeleid door het Golden Symphonic Orchestra. Hoewel Lotti na zijn Nederlandse Soundmixshow-deelname in 1989 aanvankelijk in het Nederlands en Engels zong, is hij nu overgeschakeld op licht-klassieke werken in verschillende talen. Naast bekende stukken als ‘O Sole Mio, Caruso en La Donna E Mobile zingt hij ook minder bekende werken.

Het concert wordt opgenomen en verschijnt onder de naam Helmut Lotti Goes Classic op cd. Het is direct een groot succes in Vlaanderen en begin 1996 gaat ook Nederland overstag. In februari bereikt het album net als in Vlaanderen de eerste plaats van de Album Top 100. De single Funiculi Funicula haalt die maand de 24e plaats in de Top 40 en is Lotti’s enige hit in Nederland. Funiculi Funicula is een Napolitaanse klassieker die werd geschreven in 1880. Het lied gaat over een kabeltrein (funiculare in het Napolitaans) en werd geschreven naar aanleiding van de opening van de eerste kabelspoorweg op de vulkaan Vesuvius.

In Vlaanderen scoort Helmut Lotti zijn grootste hit in 1996 met het nummer Tiritomba, afkomstig van het album Helmut Lotti Goes Classic II. In Nederland blijft dat nummer echter hangen in de Tipparade. Lotti heeft de smaak te pakken en er volgen nog een paar klassieke albums die allemaal grote hits worden. In Vlaanderen bereiken al zijn klassieke albums de eerste plaats van de albumlijst. In deze periode wordt hij ook in het buitenland ontdekt. Vanaf 1999 neemt Lotti ook albums op met andere muziekstijlen zoals Afrikaans, Latino, Russisch en crooners. Volgens zijn website heeft Helmut Lotti wereldwijd meer dan 13 miljoen albums verkocht.

Dit gebeurde er ook op 15 september:
Apple lanceert op 15 september 2014 een speciale internetpagina voor mensen die het album Songs Of Innocence van U2 uit hun iTuneslijst willen verwijderen.

Op papier leek het misschien een heel goed idee. In samenwerking met Apple bood de Ierse rockband U2 op 9 september hun nieuwe album Songs Of Innocence gratis aan aan alle gebruikers van iTunes. Bij meer dan 500 miljoen mensen verscheen het album in hun iTunes-bibliotheek. Apple-baas Tim Cook noemde het de grootste albumrelease aller tijden.

Voor U2-fans was een gratis nieuw album natuurlijk een leuk cadeautje. Er kwamen echter ook een heleboel negatieve reacties. Als je een bepaalde instelling aan had staan dan werd het album automatisch naar je iPhone of computer gedownload. Nou ja, dan verwijder je het toch gewoon? Dáár zat nou net het probleem. Je kon het wel op ‘verbergen’ zetten, maar om het album echt te verwijderen, moest je ingewikkeldere ingrepen verrichten.

Apple moest te hulp schieten met een speciale internetpagina waarmee gebruikers het U2-album weer konden verwijderen. Op sociale media werd het album door sommige mensen ondertussen al met spam vergeleken. Bono, die niet van tevoren wist dat het album automatisch bij mensen op hun telefoon zou komen staan, legde later zijn goede bedoelingen uit: “Wij wilden gewoon een fles melk bij mensen voor de voordeur zetten, maar bij sommige mensen belandde die meteen in de koelkast, op hun cornflakes.”

Op 13 oktober werd Songs Of Innocence voor iedereen toegankelijk. De eerste single, The Miracle (Of Joey Ramone), had op dat moment al twee weken in de Top 40 gestaan, maar was nooit verder gekomen dan nummer 33. Ondanks dit teleurstellende hitparadesucces, kwam het album wel in veel landen in de top 10. Bovendien werd het genomineerd voor de Grammy Award voor beste rockalbum.

Verder op deze dag:
1968: In het Concertgebouw in Amsterdam geven The Doors hun eerste optreden in Nederland, maar zonder zanger Jim Morrison. Nochtans heeft hij even op het podium gestaan. Voor het optreden van The Doors trad Jefferson Airplane op en Jim Morrision heeft zo’n vijf minuten met die groep mee staan zingen en dansen. Daarna stortte hij in en werd hij afgevoerd naar het Wilhelmina Gasthuis.
1974: Tijdens een optreden van Uriah Heep in Dallas wordt bassist Gary Thain op het podium geëlektrocuteerd. Hij krijgt een stroomstoot als hij tijdens het nummer July Morning aan zijn versterker zit. Hij wordt met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht en overleeft het ongeluk. Een jaar later overlijdt hij echter op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne.
2019: In zijn appartement in New York wordt Ric Ocasek, zanger bij The Cars, dood gevonden. Ocasek werd 75 jaar.

Vandaag geboren:
1918
- Nipsey Russell, bij overlijden 87 jaar, The Wiz Stars
1935 - Gene Pearson, bij overlijden 64 jaar, The Drifters
1942 - Lee Dorman, Iron Butterfly
1956 - Jaki Graham,
1956 - Maggie Reilly,
1959 - Kay Gee, Naughty By Nature
1960 - Mitch Dorge, Crash Test Dummies
1964 - Ton Koopmans, Gebroeders Ko
1976 - Paul Thomson, Franz Ferdinand
1978 - Zach Filkins, OneRepublic
1986 - Rømans,
1995 - Justin Schellekens, Son Mieux
2001 - Madeline The Person

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (2) Radar Love- Golden Earring (Polydor), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (1) Quiereme Mucho- Julio Iglesias (CBS), 3 weken op nummer 1
1984 - 1 (1) Careless Whisper- George Michael (Epic), 2 weken op nummer 1
1990 - 1 (1) I've Been Thinking About You- Londonbeat (Anxious), 2 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) Fallin'- Alicia Keys (J Records), 2 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Relax Take It Easy- Mika (Casablanca), 4 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Reckoning Song / One Day - Wankelmut RMX- Asaf Avidan (Columbia), 4 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) Shotgun- George Ezra (Sony), 2 weken op nummer 1

(15/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Post Malone - Chemical
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Rondé - Break My Heart
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details OneRepublic - Runaway
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Tate McRae - Greedy
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Luke Combs - Fast Car
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Tiësto - Drifting
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kenya Grace - Strangers
Details P!nk - Runaway
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Troye Sivan - Rush
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Snelle - Radio
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!