Nieuws
Op deze dag in 2013

Vandaag: het Koningslied

Koningslied
Koningslied  George Baker Selection  Spargo  Johnny Logan  Cliff Richard  Juanes  Kane  Maggie MacNeal  Lee Towers  Gerry & The Pacemakers  The Young Ones  Edsilia Rombley  Mr. Probz 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden.  In deze aflevering van Vandaag: de landelijke première van het Koningslied.

Op 28 januari 2013 sprak koningin Beatrix het volk toe. Live op televisie maakte de vorstin bekend dat ze haar functie als monarch der Nederlanden op 30 april 2013 over zou dragen aan kroonprins Willem-Alexander. Op 29 januari 2013 richtte de ministerraad het Nationaal Comité Inhulding op. Dat comité kreeg de verantwoording over de faciliteiten rondom de inhuldiging van Willem-Alexander tot Koning der Nederlanden. Eén van die faciliteiten was het Koningslied. Het Nationaal Comité Inhuldiging gaf John Ewbank de taak om het lied te componeren. 56 artiesten zouden meewerken aan het Koningslied, maar het werden er 55. Daarover later meer.  

John Ewbank geldt als één van de meest succesvolle songwriters en producenten in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. Zijn eerste hit als componist, te weten Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn van Gordon, werd in 1991 direct een nummer 1-hit. Hij verwierf echter vooral bekendheid als de schrijver en/of producer van alle veertien nummer 1-hits van Marco Borsato. Ook nam hij in 2007 plaats in de jury van Idols 4 en schreef hij in het voorjaar van 2008 Hello World, dat het lied werd voor de winnares van deze editie van Idols. Idols 4 werd uiteindelijk gewonnen door Nikki.  

Het was niet de eerste keer dat John Ewbank een lied schreef voor een speciale gelegenheid. Voor Trijntje Oosterhuis schreef hij in 1996 De Zee, dat het openingslied werd van de Amsterdam ArenA. In 2002 schreef hij Lopen Op Het Water ter ere van het huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Het derde themalied van een speciale gebeurtenis in Nederland is het Koningslied, dat op 19 april 2013 in première gaat en op diezelfde dag wordt uitgebracht. Guus Meeuwis, Lange Frans, Ali B, Gers Pardoel, Fouradi, Jack Poels, Kraantje Pappie, Daphne Deckers en Bollebof hebben de tekst geschreven en er is 'in zeer beperkte' gebruik gemaakt van suggesties die door het Nederlandse volk zijn ingestuurd. 

Vanaf het moment dat het Koningslied in de lucht is gegaan, barst een orkaan van kritieken los. Op taalkundig vlak wordt het lied afgekraakt, vooral vanwege de passages "De dag die je wist dat zou komen" en "Door de regen en de wind zal ik naast je blijven staan". Het rapgedeelte en het lied an sich wordt ook massaal afgekraakt in Nederland. Rob de Nijs kon zich ook niet vinden in het lied en trok zich na het zien van de tekst terug als zanger daarvan. Een dag na uitgave trekt John Ewbank het Koningslied terug naar aanleiding van de verwensingen die aan hem zijn gericht. Twee dagen daarna besluit het Nationaal Comité Inhuldiging echter dat het Koningslied alsnog wordt vertolkt tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.  

Ondanks dat het Koningslied massaal de grond in is geboord, komt het op 27 april 2013 binnen op nummer 4 in de Top 40. Een week later wordt de tweede plaats bereikt, achter Blurred Lines van Robin Thicke, T.I. en Pharrell Williams. In 2015 wordt bekend gemaakt dat het Koningslied €574.463,- heeft gekost. De bijdrage van het Nationaal Comité Inhuldiging bedraagt €400.000,- en de overige €174.463,- is betaald door de NPO voor de productie van het lied de clip en het evenement in Ahoy Rotterdam, waar het Koningslied wordt uitgedragen richting koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 

Dit gebeurde er nog meer op 19 april:
In het Congresgebouw in Den Haag vindt op 19 april 1980 de 25e editie van het Eurovisiesongfestival plaats.

Hoewel Israël het voorgaande jaar had gewonnen, kon de Israëlische omroep de organisatie niet betalen. De NOS was uiteindelijk bereid het Eurovisiesongfestival te organiseren, als de omroep hetzelfde draaiboek als in 1976 mocht gebruiken. Om kosten te besparen werd er geen Nationaal Songfestival georganiseerd en kwam uit een interne selectie het liedje Amsterdam van Maggie MacNeal naar voren om Nederland te vertegenwoordigen.

De presentatie is dit jaar in handen van actrice Marlous Fluitsma, die destijds getrouwd was met Herman Van Veen. De NOS introduceert dit jaar ook een nieuwigheidje. In plaats van de (eveneens ooit in Nederland geïntroduceerde postcard-filmpjes) wordt elk lied nu aangekondigd door een commentator uit het desbetreffende land. De aankondiging werd ook gedaan in de taal van dat land. Het blijft bij een eenmalig experiment. In 1981 keren de postcards weer terug.

Als Amsterdam deze avond van de eerste twee landen 12 punten krijgt, ziet het er heel gunstig uit voor Nederland. Het patroon zet zich echter niet voort en Nederland eindigt als vijfde. De overwinning gaat naar Johnny Logan met de ballad What’s Another Year. Johnny krijgt later de bijnaam Mr. Eurovision omdat hij in 1987 als eerste artiest twee keer het festival wint (met Hold Me Now). Ten slotte wint in 1992 het nummer Why Me? van Linda Martin, waarvan Logan de tekst heeft geschreven.

Twee weken na het festival komen What’s Another Year en Amsterdam binnen in de Top 40. De nummers bereiken respectievelijk de 3e en 33e plaats.

Verder op deze dag:
1945: Op Broadway gaat de musical Carousel in première. Na de zelfmoordscène volgt het nummer You’ll Never Walk Alone, dat gezongen wordt om de weduwe te troosten. Later wordt het lied opgenomen door talloze artiesten. De opnames van Lee Towers (1976) en Gerry & The Pacemakers (1995) bereiken de Top 40.
1975: George Baker Selection scoort zijn tweede nummer 1-hit met Paloma Blanca. Deze klassieker staat drie weken op de eerste plaats en wordt de grootste hit van het jaar 1975. 
1980: Spargo stijgt naar de eerste plaats met You And Me. Deze debuutsingle van de Nederlandse popgroep voert drie weken de nationale hitlijst van haar thuisland aan. Het is de enige nummer 1-hit voor de Amsterdamse formatie. Andere grote hits voor Spargo zijn One Night Affair en Just For You, beide uit 1981.
1986: Cliff Richard en The Young Ones stijgen van #16 naar #1 met Living Doll. Het is een comedyversie van het gelijknamige lied van Cliff Richard uit 1959. The Young Ones zijn groot fan van Cliff Richard en de naam is ook vernoemd naar een Britse nummer 1-hit van hun idool uit 1961. Living Doll staat vier weken op nummer 1.
1997: Na haar overwinning in de Soundmixshow in oktober 1996, wordt Edsilia Rombley ook als winnaar uitgeroepen van de Europese Soundmixshow, die deze avond plaatsvindt in Aalsmeer. Net als een half jaar geleden kroop ze in de huid van Oleta Adams en zong  ze het nummer I Just Had To Hear Your Voice.
2006: De Spaanse europarlementariër José Ignacio Salafranca heeft Juanes uitgenodigd voor een optreden in de plenaire vergaderzaal van het Europees Parlement. Juanes is de eerste artiest die daar een optreden mag geven. Na vijf nummers te hebben gezongen krijgt hij een cheque van €2,5 miljoen voor de bestrijding van landmijnen in zijn thuisland Colombia.
2008: De Haagse rockband Kane scoort zijn derde nummer 1-hit met Shot Of A Gun. De ballad stijgt zelfs van #24 naar #1. Shot Of A Gun verblijft twee weken op de koppositie. Het is tot op heden de laatste nummer 1-hit voor de band rond leadzanger Dinand Woesthoff, die in 2004 nog solo twee weken bovenaan stond met Dreamer (Gussie's Song).
2015: Mr. Probz krijgt een Rembrandt voor Nothing Really Matters, het nummer dat te horen was in de film Gooische Vrouwen 2.

Vandaag geboren:
1917 - Johnny Hoes, bij overlijden 94 jaar, De Meeuwen
1925 - Johnny Kraaijkamp, bij overlijden 86 jaar, Johnny & Rijk
1940 - Genya Raven, Ten Wheel Drive
1942 - Alan Price, Alan Price Set | The Animals
1942 - Larry Ramos, bij overlijden 72 jaar, The Association
1943 - Eve Graham, The New Seekers
1945 - Henner Hoier, The Les Humphries Singers
1947 - Mark Volman, The Turtles
1955 - Rolf Løvland, Secret Garden
1966 - Nathalie Vaasen, Cheers
1970 - Luis Miguel,
1971 - Jeroen Rietbergen, Soulvation | Edwin Evers Band
1976 - Ruud Jolie, Within Temptation
1984 - Peter Rost, Ch!pz
1990 - Benny Tipene,
1990 - Ifimay,
1990 - Karsu,
1993 - Thomas Jack,
1993 - Nesim El Ahmadi, Supergaande
1994 - Kevin,
1994
- Freya Ridings,
1994 - Oguzhan Guney, Anotr
1995
- Arizona Zervas,
2000 - Robert Keating, Inhaler

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Why- Cats (Imperial), 5 weken op nummer 1
1975 - 1 (2) Paloma Blanca- George Baker Selection (Negram), 1 week op nummer 1
1980 - 1 (3) You And Me- Spargo (Lark), 1 week op nummer 1
1986 - 1 (16) Living Doll- Comic Relief presents: Cliff Richard and The Young Ones featuring: Hank Marvin (WEA), 1 week op nummer 1
1997 - 1 (1) Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen- Jantje Smit (Mercury), 2 weken op nummer 1
2003 - 1 (1) Step Right Up- Jamai (BMG), 4 weken op nummer 1
2008 - 1 (24) Shot Of A Gun- Kane (Kane), 1 week op nummer 1
2014 - 1 (1) Rather Be- Clean Bandit feat. Jess Glynne (Atlantic), 7 weken op nummer 1

(19-04-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It