Nieuws
Op deze dag in 1975

Vandaag: het televisiedebuut van Lee Towers

Vandaag: het televisiedebuut van Lee Towers
Lee Towers  Cher  Simon & Garfunkel  Ultravox  Piet Veerman  Pointer Sisters  The J. Geils Band  Jamiroquai 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Lee Towers is voor het eerst op televisie te zien.

Op zondagochtend 6 april 1975 lag Lee Towers met zijn echtgenote Laura naar het radioprogramma Muziek Mozaïek van Willem Duys te luisteren. Daar kondigde hij met veel superlatieven een nieuwe zanger aan. Tot Lee Towers' grote verbazing had Willem Duys het over hem. Bovendien zei de presentator dat Lee Towers komende vrijdag te gast zou zijn in de televisieversie van zijn programma Muziek Mozaïek. Ook dat was voor Lee een verrassing.

Drie dagen later stond al een groot artikel in het Algemeen Dagblad met de titel "Lee Towers wordt een hele grote zanger". Leen Huijzer, zoals hij echt heet, was op dat moment 29 jaar en al zo'n 14 jaar als zanger actief. Hij had wel twee Nederlandstalige singles opgenomen (onder de namen Len Hauser en Leen Huizer), maar die waren niet aangeslagen. Hij is op dat moment werkzaam als onderhoudsmonteur aan torenkranen in de Rotterdamse haven. Op deze torenkranen baseerde hij zijn artiestennaam. In het artikel zegt Lee Towers bescheiden: "Het zit erin dat ik mettertijd beroeps word. [...] Voorlopig blijf ik nog maar even in de haven werken, want je weet tenslotte nooit hoe het loopt."

Op vrijdag 11 april 1975, mag Lee Towers daadwerkelijk live optreden in het programma Muziek Mozaïek. Als enige debutant staat hij die avond tussen gevestigde namen als Louis van Dijk, Ria Valk, Marjol Flore en Willem Nijholt. In het programma wordt ook een filmpje vertoond van Lee Towers' werkzaamheden in de haven. Willem Duys kondigt hem per ongeluk aan als de zingende kraanmachinist, wat niet correct is aangezien hij alleen als onderhoudsmonteur met kranen te maken heeft. Toch zal Lee nog jaren in de media als de zingende kraanmachinist worden aangeduid.

Hoewel Lee Towers in één klap bekend is, moet hij nog even wachten op zijn eerste hit. Die heeft hij uiteindelijk ook aan Willem Duys te danken. Op Tweede Kerstdag is Lee namelijk te gast in zijn programma Voor De Vuist Weg en zingt hij It's Raining In My Heart. Dat nummer wordt twee weken later zijn eerste Top 40-hit. Er volgen daarna nog 11 Top 40-hits, waarvan de top 5-hit You Never Walk Alone in 1976 de succesvolste is.

Dit gebeurde er nog meer op 11 april:
Cher wint op 11 april 1988 de Oscar voor beste actrice.

Er zijn een heleboel Top 40-artiesten die een Oscar op hun nachtkastje hebben staan, maar meestal betreft dat dan een Oscar die ze hebben gewonnen als componist of tekstschrijver van het beste originele filmlied. Er zijn er slechts een paar die een Oscar hebben gewonnen voor hun acteerprestaties. Zo won Frank Sinatra bijvoorbeeld de Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol als soldaat Private Angelo Maggio in de film From Here To Eternity (1955) en Barbra Streisand won in 1969 een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol als Fanny Brice in Funny Girl. Daarnaast zijn er nog acteurs en actrices met een Oscar die toevallig een Top 40-hit hebben gehad, maar veel bekender zijn van hun acteerwerk. Denk maar aan Nicole Kidman, Kate Winslet, Liza Minelli en Julie Andrews.

Op 11 april 1988 wordt er een nieuwe naam aan het rijtje toegevoegd. Op die dag wint Cher de Oscar voor beste actrice voor haar hoofdrol in de romantische komedie Moonstruck. Chers zangcarrière stond in de jaren 80 op een laag pitje. In Nederland had ze na 1974 geen Top 40-hit meer gescoord en in de Billboard Hot 100 stond ze na 1979 ook droog op hitgebied. Eind jaren 60 had ze samen met haar toenmalige echtgenoot Sonny Bono al films gemaakt en ze besloot die carrière in 1982 nog eens op te pakken met een hoofdrol in de theaterverfilming Come Back To The 5 & Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean. Daarna volgden grote rollen in de films Silkwood (waarvoor ze haar eerste Oscarnominatie kreeg), Mask, Suspect en dus ook Moonstruck. Daarin speelde ze de rol van de weduwe Loretta Castorini, die verliefd wordt op de jongere broer van haar nieuwe verloofde.

Anderhalf jaar na haar Oscarwinst maakt Cher een succesvolle comeback als zangeres met het nummer If I Could Turn Back Time. Sindsdien heeft ze haar zang- en acteercarrière weten te combineren. Haar zangcarrière bereikte zelfs nog een hoogtepunt met de nummer 1-hit Believe in 1999. Filmprijzen heeft ze sinds haar Oscar niet meer gewonnen, maar in 2018 zette Billboard Magazine Cher nog wel eens op nummer 1 in de top 10 van beste acteerprestaties van muzikanten. Dat was uiteraard ook voor haar rol in Moonstruck.

Eén dag na de Oscaruitreiking bereikt Chers ex Sonny Bono toevallig ook een prestatie van heel andere aard. Op 12 april 1988 wordt hij verkozen als burgemeester van het toeristische stadje Palm Springs in Californië. In 1994 komt hij namens de Republikeinse partij zelfs in het Huis van Afgevaardigden. Hij kan zijn periode daar niet afmaken, want begin 1998 komt hij om het leven tijdens eens skiongeluk.

Verder op deze dag:
1970: Simon & Garfunkel stijgen naar nummer 1 met El Condor Pasa. Met hun zevende Top 40-hit scoren Paul Simon en Art Garfunkel eindelijk hun eerste nummer 1-hit. Het is de laatste nummer 1-hit voor het duo. In 1979 voert Art Garfunkel zeven weken de lijst aan met Bright Eyes.
1981: Ultravox scoort een nummer 1-hit met Vienna. De Britse newwaveband onder leiding van de Schotse muzikant Midge Ure staat daarmee voor het eerst op de felbegeerde koppositie. In 1984 schrijft Ure samen met Bob Geldof de charitysingle Do They Know It's Christmas? van Band Aid, dat drie weken op nummer 1 komt te staan.
1987: Piet Veerman bereikt de eerste plaats in de Top 40 met Sailing Home. Na vijf nummer 1-hits als zanger van The Cats is dit zijn eerste solo-nummer 1-hit. Mede dankzij een door Veronica gemaakte videoclip groeit het nummer uit tot de grootste hit van 1987. 
2006: De jongste Pointer Sister, June, overlijdt op 52-jarige leeftijd
2017: Bassist en naamgever van de J. Geils Band, J. Geils, overlijdt op 71-jarige leeftijd. 
2017: Toby Smith, die tussen 1992 en 2002 toetsenist bij Jamiroquai was, overlijdt op 46-jarige leeftijd.

Vandaag geboren:
1920 - René Carol, bij overlijden 57 jaar
1935 - Vader Abraham, bij overlijden 87 jaar, Duo X | Nol en Marie | Toon En Herman
1947 - Eddie Becker,
1949 - Lee Sheridan, Brotherhood Of Man
1954 - Ingrid Kup - Big Mouth & Little Eve
1955 - Neville Staples, The Specials | Fun Boy Three
1961 - Richard Janssen, Fatal Flowers
1965 - Nigel Pulsford, Bush
1966 - Lisa Stansfield, Blue Zone
1968 - CB Milton,
1970 - Delroy Pearson, 5 Star
1970 - Whigfield,
1971 - Oliver Riedel, Rammstein
1977 - DJ Fresh,
1987 - Joss Stone, Superheavy
1994 - Duncan Laurence,
1994 - Sevirio Walden, FMG

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (2) El Condor Pasa- Simon & Garfunkel - Instrumental Track By Los Incas (CBS), 1 week op nummer 1
1981 - 1 (3) Vienna- Ultravox (Chrysalis), 1 week op nummer 1
1987 - 1 (2) Sailin' Home- Piet Veerman (CBS), 1 week op nummer 1
1992 - 1 (1) Under The Bridge- Red Hot Chili Peppers (Warner), 2 weken op nummer 1
1998 - 1 (1) My Heart Will Go On (Love Theme From 'Titanic')- Celine Dion (Columbia), 8 weken op nummer 1
2009 - 1 (1) Poker Face- Lady GaGa (Streamline), 3 weken op nummer 1
2015 - 1 (3) Lean On- Major Lazer X DJ Snake feat. Mø (Mad Decent), 1 week op nummer 1
2020 - 1 (1) 17 Miljoen Mensen- Davina Michelle & Snelle (8Ball / Roq 'N Rolla), 2 weken op nummer 1

(11/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season