Nieuws
Op deze dag in 1984

Vandaag: Eerste Gala Of The Year

Vandaag: Eerste Gala Of The Year
Lee Towers  Rick Nelson  Marco Borsato  Paul De Leeuw  Mo-Do  De Dikke Lul Band  André Rieu  Bono  U2  Adele  Jonas Brothers 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Lee Towers staat voor het eerst in Ahoy met zijn Gala Of The Year.

Lee Towers treedt op 15 en 16 oktober 1984 met zijn eerste Gala Of The Year op in Ahoy. Met deze twee concerten is hij is de eerste Nederlandse artiest die twee dagen achter elkaar in een uitverkocht Ahoy staat. Het is eveneens het eerste concert van een Nederlandse artiest dat zo grootschalig is. Lee Towers wordt bijgestaan door een orkest uit Londen en het ballet van Penney De Jager en het gebruik van lasers en vuurwerk zijn voor Nederlandse begrippen uniek. De zanger haalde zijn inspiratie uit optredens die hij had gezien in Las Vegas en concerten van Diana Ross, waarbij zij op een rond podium midden in de zaal stond met het publiek om haar heen. Lee Towers wilde dit ook om zo de afstand tot het publiek kleiner te maken. Volgens de krant Het Vrije Volk investeerde Lee zelfs 600.000 gulden in zijn eerste Gala Of The Year-concert.

De concerten zijn een succes en het Gala Of The Year wordt een terugkerend evenement met als hoogtepunt de acht concerten in 1987 en 1988. Na zijn eerste gala krijgt hij van de mensen van het geluid een gouden microfoon, met daarin zijn naam gegraveerd. De gouden microfoon wordt naast de grote bril en de elleboogbeweging het nieuwe handelsmerk van Lee Towers. Het eerste Gala Of The Year-livealbum werd een groot succes en veel mensen keken op 30 november naar de televisieregistratie van het concert, waarin de hoogtepunten werden uitgezonden.

Het Gala Of The Year van 1985 levert Lee Towers een top 10-hit op. Een liveopname van zijn duet Run To Me met Anita Meyer wordt op single uitgebracht en bereikt in februari 1986 de negende plaats.

In totaal zijn er tussen 1984 en 2002 elf edities van het Gala Of The Year geweest. Tot 1988 gaf hij jaarlijks een concertreeks in Ahoy. Daarna sloeg hij meestal een of meerdere jaren over. In 2011 liet de toen 65-jarige zanger nog één keer de oude tijden herleven met zijn 'Gala 2011 - One Night Only'.

Dit gebeurde er nog meer op 15 oktober:
Een nare ervaring tijdens een optreden in Madison Square Garden op 15 oktober 1971 levert Rick Nelson inspiratie voor een nieuwe hit.

Veel Top 40-artiesten is het door de jaren heen overkomen. Hun fans willen geen nieuw materiaal horen, maar alleen de oude vertrouwde hits. Op 15 oktober 1971 wordt de Amerikaanse zanger Ricky Nelson hier pijnlijk mee geconfronteerd. In zijn eigen land werd Ricky in 1949 op 8-jarige leeftijd bekend door een radiositcom waarin hij samen met zijn ouders en zijn oudere broer speelde. Van deze serie werd drie jaar later een speelfilm en een succesvolle televisieserie gemaakt, The Adventures Of Ozzie And Harriet, die uiteindelijk veertien jaar lang zou lopen. Eind jaren 50 begon de jonge acteur ook een succesvolle zangcarrière en hij scoorde in eigen land nummer 1-hits met Poor Little Fool (1958) en Travelin’ Man (1961). In Nederland werd hij vooral bekend met zijn hit Hello Mary Lou uit 1961.

Tien jaar later treedt Ricky inmiddels op als Rick Nelson en op 15 oktober 1971 staat hij op het programma van het Rock ’n Roll Revival Concert in Madison Square Garden in New York. Er zijn die dag ook optredens van andere gouwe ouwen, zoals Chuck Berry, Bo Diddley en Bobby Rydell. Nelson begint met Hello Mary Lou en de recentere Dylancover She Belongs To Me uit 1969. Als hij overschakelt naar zijn nieuwe repertoire, de Rolling Stonescover Country Honk (een countryversie van Honky Tonk Women), wordt hij uitgejouwd door het publiek. De mensen zijn gekomen voor zijn oude hits en willen niets weten van zijn nieuwe repertoire. Rick Nelson loopt het podium af en weigert het optreden voort te zetten.

Over deze ervaring schrijft Nelson het nummer Garden Party. In het refrein zingt hij: “But it's all right now, I learned my lesson well. You see, you can't please everyone, so you got to please yourself.” Met Garden Party scoort Rick Nelson, samen met zijn begeleidingsgroep The Stone Canyon Band zijn eerste Top 40-hit in Nederland. In december 1972 haalt het nummer de tiende plaats. Anderhalf jaar later scoort Rick Nelson nog een tweede en laatste Top 40-hit met Windfall.

Rick Nelson komt op 31 december 1985 samen met zijn begeleidingsgroep en verloofde om het leven tijdens een vliegtuigcrash. Zijn zoons, de eeneiige tweeling Matthew en Gunnar Nelson, richten later de rockgroep Nelson op. In Nederland hebben zij geen hits, maar in Amerika scoren ze in 1990 een nummer 1-hit met (I Can’t Live Without Your) Love And Affection.

Verder op deze dag:
1994: Voor de eerste en enige keer staat er geen enkel Engelstalig nummer in de top 5 van de Nederlandse Top 40. De top 5 bestaat uit Dromen Zijn Bedrog van Marco Borsato, Voorbij / Ik Ben Zo Blij Dat Ik Een Vrouw Ben van Paul De Leeuw, Eins Zwei Polizei van Mo-Do, Dikke Lul van De Dikke Lul Band en The Second Waltz van André Rieu.
2014: Bono van U2 biedt zijn excuses aan nadat alle iTunes-gebruikers automatisch het album van de Ierse band op hun apparaat hadden ontvangen.
2017: Joe Jonas en de Engelse actrice Sophie Turner maken via Intstagram bekend dat ze zijn verloofd. In mei 2019 trouwt het stel, maar in september 2023 gaat het koppel na 4½ jaar huwelijk weer uit elkaar. Joe en Sophie kregen samen twee dochters.
2021: Zes jaar na het album Hello brengt Adele voor het eerst een nieuw nummer uit. Vele fans blijven op tot 1:00 uur 's nachts om het nummer Easy On Me te kunnen horen. Het nummer wordt binnen 24 uur bijna 20 miljoen keer gestreamd en daarmee breekt Adele het record dat op naam stond van Drake met Girls Want Girls. Adele zelf is op deze dag in Quebec om de videoclip van Easy On Me op te nemen.

Vandaag geboren:
1935 - Barry McGuire,
1942 - Chris Andrews,
1942 - Éric Charden, bij overlijden 69 jaar,
1945 - Joost Nuissl, Jjooooosstt
1946 - Richard Carpenter, The Carpenters
1946 - Rob Kruisman, Ekseption | Carlsberg | De Gigantjes
1948 - Chris De Burgh,
1950 - Ignace,

1951 - Frank Dimino, Angel
1953 - Tito Jackson, The Jacksons
1954 - Gerry Cott, The Boomtown Rats
1956 - Judy Schomper,
1966 - Dave Stead, The Beautiful South
1972 - Sandra Kim,
1975 - Ginuwine,
1981 - Keyshia Cole,
1984 - Jessie Ware,

1993 - $hirak,
1993 - Mell, Mell & Vintage Future
1994 - Sebastián Yatra,
1994 - Lil Kleine,

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) Little Man- Sonny & Cher (Atlantic), 2 weken op nummer 1
1977 - 1 (1) Do You Remember- Long Tall Ernie & The Shakers (Polydor), 2 weken op nummer 1
1983 - 1 (1) Red Red Wine- UB40 (Virgin), 3 weken op nummer 1
1988 - 1 (2) A Groovy Kind Of Love- Phil Collins (WEA), 1 week op nummer 1
1994 - 1 (1) Dromen Zijn Bedrog- Marco Borsato (Polydor), 3 weken op nummer 1
2005 - 1 (1) Het Land Van...- Lange Frans & Baas B (Walboomers), 2 weken op nummer 1
2011 - 1 (2) Somebody That I Used To Know- Gotye (V2), 1 week op nummer 1
2016 - 1 (1) Let Me Love You- DJ Snake feat. Justin Bieber (Interscope), 5 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) I'm Good (Blue)- David Guetta & Bebe Rexha (What A DJ), 4 weken op nummer 1

(15/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating