Mau P breekt Tipparaderecord

- Hitlijsten

 Mau P
Mau P breekt Tipparaderecord

Vorige week heeft Mau P met zijn track Drugs From Amsterdam een Tipparaderecord op zijn naam gezet. Het nummer staat vijf weken op de eerste plaats. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

Een nummer 1-notering in de Tipparade is geen garantie voor Top 40-succes. Er kunnen drie dingen gebeuren. Als de track voldoende gestreamd en op de radio gedraaid wordt, gaat hij door naar de Top 40. Als de samenstellers geen vertrouwen hebben dat het nog een hit kan worden, dan verdwijnt het nummer uit de Tipparade. Maar als dat vertrouwen er nog wel is, dan behoudt de track zijn nummer 1-positie in de Tipparade. Vroeger was deze optie heel zeldzaam, maar sinds een paar jaar komt het steeds vaker voor dat een track op nummer 1 blijft staan in de Tipparade.

Vijf weken
Drugs From Amsterdam van de Amsterdamse dj Mau P steeg eind oktober naar de eerste plaats in de Tipparade. Daar staat deze EDM-track nu nog. Het is de eerste keer dat een vijf weken op nummer 1 in de Tipparade staat. Het record stond tot vorige week op naam van Fireworks van Purple Disco Machine feat. Moss Kena & The Knocks. Dat nummer stond in april 2021 twee weken op nummer 1 in de Tipparade. Daarna viel het nummer uit de lijst, maar in mei kreeg de track een herkansing. Een paar weken later stond Fireworks nog eens twee weken op nummer 1. Vier weken in totaal dus.

Geen goed vooruitzicht
De afgelopen 3½ jaar zijn er een paar nummers geweest die drie weken achter elkaar op nummer 1 in de Tipparade hebben gestaan. De laatste keer dat dit gebeurde, was afgelopen oktober. Toen stond Ku Lo Sa - A Colors Show van Oxlade drie weken op nummer 1. Geen van al die nummers die drie weken op nummer 1 stonden, maakte uiteindelijk de overstap naar de Top 40. Het hierboven genoemde Fireworks ook niet. Afgaand op deze statistieken lijkt de kans dat Mau P zijn eerste Top 40-hit gaat scoren dus niet zo groot. Maar goed, zolang Drugs From Amsterdam in de Tipparade staat, is er vertrouwen.

The Knocks
Met vijf weken op nummer 1 in de Tipparade evenaart Mau P ook een record van The Knocks. Dit EDM-duo stond namelijk ook vijf weken op nummer 1 zonder dat het ooit in de Top 40 heeft gestaan. In tegenstelling tot Mau P had The Knocks voor deze prestatie twee noteringen nodig. De ene was Fireworks (zie hierboven) dat vier weken op nummer 1 stond. De andere was Best Friends, dat in 2018 één weekje de Tipparade aanvoerde zonder verder resultaat. Er zijn twee acts vier weken op nummer 1 stonden zonder ooit de Top 40 te hebben bereikt. Dat zijn Moss Kena (zie wederom Fireworks) en Megan Thee Stallion. Die laatste had daar drie tipnoteringen voor nodig. Ze stond in 2020 twee weken op 1 met Wap, in 2021 één week op 1 met Beautiful Mistakes en in 2022 nog een week met Sweetest Pie.