Nieuws
Op deze dag in 1993

Vandaag: hitgevoelig huwelijk Shania Twain

Vandaag: hitgevoelighuwelijk Shania Twain
Shania Twain  The Beach Boys  No Doubt  Pitbull  Ke$ha  Motörhead  Guru Josh  Danny Vera 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het huwelijk van Shania Twain met producer Robert 'Mutt' Lange. De bruidegom heeft vervolgens een cruciale rol in de carrière van de bruid.

Robert John “Mutt” Lange maakte reeds vanaf de jaren 70 naam als rockproducent. Bekende klassiekers van AC/DC (Highway To Hell), Foreigner (Waiting For A Girl Like You), Billy Ocean (Get Outta My Dreams Get Into My Car) en Bryan Adams (Everything I Do (I Do It For You)) werden door de in Zambia geboren Brit geproduceerd.

In 1992 kwam hij in aanraking met de zeventien jaar jongere countryzangeres Shania Twain en hij was direct gecharmeerd. Niet alleen van haar muzikale capaciteiten, maar ook van haar persoonlijkheid. Als gevolg daarvan treden Lange en Twain op 28 december 1993 in het huwelijksbootje. De mannelijke helft van het echtpaar vervult hiermee de dubbelfunctie echtgenoot/producent en hij doet dat met verve. In 1997 verschijnt het legendarische album Come On Over, dat de absolute doorbraak voor Shania Twain betekent. 

Come On Over is tot op de dag van vandaag het bestverkochte countryalbum aller tijden. In Nederland is het album vijfvoudig Platina geworden. Ook op singlegebied is de Canadese zangeres succesvol in Nederland. In 1998 bereikt ze met haar debuutplaat You're Still The One de tiende plaats. Opvolger From This Moment On flopt in de herfst van dat jaar, maar in 1999 herpakt ze zich. 

In juli van dat jaar is That Don't Impress Me Much op nummer 2 te vinden. Britney Spears is met Sometimes de sta-in-de-weg voor Shania Twain. In de herfst van dat jaar boekt ze ook nog een keurige zevende positie met Man! I Feel Like A Woman. Dat blijkt de grote hit van dat album. Als laatste single van Come On Over wordt Don't Be Stupid (You Know I Love You) uitgebracht, maar daarmee blijft ze steken op nummer 29.

In tegenstelling tot Shania Twain is de stem van Mutt Lange wel ooit op nummer 1-hit te horen geweest. De quasi-Duitse woorden “Gunter glieben glauchen globen” die aan het begin van Pretty Fly (For A White Guy) van The Offspring te horen zijn, komen uit zijn mond. The Offspring pikte dit fragment van het Def Leppard-nummer Rock Of Ages uit 1983. Mutt Lange was destijds producer van Def Leppard en sprak de woorden als grapje in plaats van het meer gebruikelijke aftellen voor een nummer.

In 2008 wordt bekend Shania en Mutt na 14½ jaar huwelijk uit elkaar gaan. Mutt had een affaire met Shania's beste vriendin Marie-Anne Thiébaud. In juni 2010 wordt de echtscheiding definitief uitgesproken. Zeven maanden later trouwt Shania met haar tweede echtgenoot. Dat is niemand minder dan Frédéric Thiébaud, jawel, de ex-man van Marie-Anne.

Zonder Mutte Lange lukt het Shania om haar grootste hit uit haar carrière te scoren. Dat wordt de nummer 2-hit Unhealthy, een samenwerking met de Britse zangeres Anne-Marie. Op dat moment is Shania al 58 jaar.

Dit gebeurde er nog meer op 28 december:
Beach Boys-drummer Dennis Wilson verdrinkt op 28 december 1983 in de haven van de Amerikaanse plaats Marina Del Rey.

Dennis Wilson was die dag bij vrienden op een boot en had veel gedronken. Ooit had Wilson op die plek zelf een boot in de haven van Marina Del Rey, maar die moest hij wegens schulden verkopen. Op de 28 december 1983 kreeg hij het idee om op de zeebodem naar persoonlijke spullen te zoeken die hij destijds overboord had gegooid. Zo vond hij daadwerkelijk een oude foto terug. Na een tijdje komt hij echter niet meer boven. Zijn vrienden denken dat hij zich verstopt heeft en gaan zoeken in de cafés in de haven. Een uur later wordt Dennis' lichaam echter gevonden in het water.

Het was Wilsons wens om een zeemansgraf te krijgen. Dat recht is doorgaans voorbehouden aan mariniers en leden van de kustwacht. President Ronald Reagan maakt echter een uitzondering en op 4 januari 1984 wordt Wilson voor de Californische kust in zee begraven. Tijdens de plechtigheid wordt het nummer Farewell My Friend van zijn soloalbum Pacific Ocean Blue gespeeld.

Dennis Wilson was de broer van Brian en Carl Wilson en hij was de enige Beach Boy die kon surfen. Hij is slechts 39 jaar geworden.

Verder op deze dag:
1996: No Doubt stijgt naar de eerste plaats met Don't Speak. Voor de Amerikaanse band rond zangeres Gwen Stefani is het zonder twijfel een zeer geslaagde doorbraak. Don't Speak staat zes weken bovenaan.
2013: Pitbull en Ke$ha scoren samen een nummer 1-hit met Timber. Voor Pitbull is het de derde nummer 1-hit. Ke$ha voert voor het eerst in haar carrière de lijst aan.
2015: Op deze dag overlijden Lemmy Kilmister (70), oprichter van de rockgroep Motörhead en Paul Walden (51), de man achter Guru Josh. 
2019: Roller Coaster van Danny Vera maakt een re-entry in de Top 40. Het nummer staat op dat moment in de aandacht, omdat het vanuit het niets op nummer 4 is binnengekomen in de Top 2000 van NPO Radio 2. Een jaar later stijgt Danny zelfs naar de eerste plaats. In de Top 40 bereikt Roller Coast de 14e plaats.

Vandaag geboren:
1924 - Willy Albimoor, bij overlijden 79 jaar, The Chakachas
1925 - Hildegard Knef
, bij overlijden 76 jaar,
1938 - Charles Neville, Neville Brothers
1943 - Chas Hodges, bij overlijden 74 jaar, Cliff Bennett and The Rebel Rousers | Chas & Dave
1945 - Dwight Bement, Gary Puckett and The Union Gap
1946 - Edgar Winter, The Edgar Winter Group
1947 - Dick Diamonde, The Easybeats
1948 - André Fischer, Rufus
1950 - Alex Chilton, bij overlijden 59 jaar, The Box Tops
1953 - Martha Wash, The Weather Girls
1953 - Richard Clayderman,
1954 - Rosie Vela,
1956 - Nigel Kennedy,
1971 - Anita Doth, 2 Unlimited
1978 - John Legend,
1989 - Nielson,
1989 - Salvador Sobral,
1991 - Neiked,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Eloise- Barry Ryan (MGM), 4 weken op nummer 1
1996 - 1 (4) Dont Speak- No Doubt (Interscope), 1 week op nummer 1
2013 - 1 (3) Timber- Pitbull feat. Ke$ha (RCA), 1 week op nummer 1
2019 - 1 (1) Dance Monkey- Tones And I (Bad Batch), 13 weken op nummer 1

(28-12-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix