Nieuws
Op deze dag in 2002

Vandaag: de première van de musical We Will Rock You

We Will Rock You - Queen
The Beach Boys  S'Express  Mory Kante  Toppers  B.B. King  Kalush Orchestra  Queen  Douwe Bob 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de première van de musical We Will Rock You op West End.

Op 14 mei 2002 gaat in het Londense West End de musical We Will Rock You in première. Net als Mamma Mia! uit 1999 is dit een jukeboxmusical, die deze keer draait om de hits van Queen. Het verhaal heeft echter niets met de groep te maken. Het speelt zich af in de toekomst in een wereld waar muziek alleen nog door computers gemaakt mag worden. Protagonist Galileo komt hiertegen in opstand. Naast Galileo zijn er nog andere rollen die hun oorsprong in Queennummers vinden, namelijk Scaramouche, Killer Queen, The Bohemians en The Ga Ga Kids.

Het verhaal is geschreven door comedyschrijver Ben Elton en Brian May en Roger Taylor van Queen. Hoewel de Queenleden niet meespelen, verschijnt Brian May bij speciale gelegenheden op het podium om gitaar te spelen. De voorstelling wordt liefst twaalf jaar gespeeld. De laatste keer is op 31 mei 2014. Ook in dit optreden geeft Brian May acte de présence, evenals zijn Queencollega Roger Taylor.

In 2010 gaat de Nederlandstalige versie van We Will Rock You in première met in de hoofdrol John Vooijs. Hij eindigde in 2008 als tweede in het programma Op Zoek Naar Joseph. Martin van der Starre speelt in deze editie de rol van Britt, maar tijdens de repetities scheurde hij zijn achillespees. Zodoende heeft Charly Luske tijdens de eerste optredens de rol van Britt voor zijn rekening genomen. 

Dit gebeurde er nog meer op 14 mei:
De Oekraïense hiphopgroep Kalush Orchestra wint op 14 mei 2022 met Stefania het Eurovisiesongfestival in Turijn.

In 2019 richtte de Oekraïense rapper Oleh Psjoek het hiphoptrio Kalush op. Twee jaar later startte deze groep met een nevenproject onder de naam Kalush Orchestra. In dit project vermengde de groep hiphop met volksinvloeden en elementen uit Oekraïense traditionele muziek. Op 12 februari 2022 stond Kalush Orchestra met het nummer Stefania in de Oekraïens voorronde voor het Eurovisiesongfestival.

Hoewel Stefania op de tweede plaats eindigde, mocht Kalush uiteindelijk toch naar Turijn. De zangeres was in 2015 naar de Krim gereisd, terwijl de Oekraïense omroep sinds 2020 de regel heeft dat Oekraïense artiesten die na de Russische annexatie van de Krim in 2014 nog daar zijn geweest, zijn uitgesloten van deelname aan Vidbir, de nationale voorronde voor het songfestival. Alina had haar reisdocumenten vervalst zodat ze toch kon deelnemen, maar dit werd ontdekt en aan het licht gebracht door een Oekraïense YouTuber. Na alle commotie trok Alina zich terug als kandidaat voor het songfestival en op 22 februari werd Stefania van Kalush Orchestra officieel gepresenteerd als de nieuwe Oekraïense inzending voor het songfestival.

Twee dagen na deze presentatie viel het Russische leger Oekraïne binnen. Vladimir Poetin noemde deze inval een 'speciale militaire operatie', maar in de praktijk kwam het neer op een heftige oorlog. Na deze inval werd Rusland uit de EBU, de European Broadcasting Union, gezet, waardoor het land niet meer mocht deelnemen aan het songfestival. Oekraïne mocht uiteraard wel gewoon meedoen.

Bookmakers voorspelden dat veel kijkers uit sympathie op Oekraïne zouden gaan stemmen. Zij kregen gelijk. Terwijl de nationale jury's Stefanië met een vierde plaats bedeelden, kreeg Kalush Orchestra met grote overmacht de meeste stemmen van de televoters. Het zorgde zelfs voor de op een na hoogste score die ooit op een songfestival was gehaald.

De overwinning van Stefania betekende ook dat er voor de eerste keer in de songfestivalgeschiedenis een hiphopnummer had gewonnen. Het nummer viel op doordat het volledig in het Oekraïens gerapt werd en ook door de telenkasolo. De telenka is een lange fluit die bekend is uit de Oekraïense volksmuziek. Verder viel het optreden op door het kenmerkende roze vissershoedje van Oleh Psjoek.

De tekst van Stefania is een ode aan de moeder van frontman Oleh Psjoek, die daadwerkelijk Stefania heet. Hoewel de tekst van het nummer niets met de oorlog te maken heeft - wat volgens de regels van de EBU strikt genomen ook niet zou mogen - putten veel Oekraïners destijds troost en kracht uit het lied. Zij zagen de moeder uit de songtekst als het moederland. Daarmee werd het eigenlijk een ode aan Oekraïne. Dat gevoel werd na het songfestival nog extra versterkt door de officiële videoclip, die in april was opgenomen in vier verwoeste steden.

Stefania kwam een week na de finale van het songfestival de Top 40 binnen, maar het werd geen grote hit. Na twee weken op nummer 38 moesten de Oekraïners de lijst weer verlaten. Stefania gaat wel de geschiedenisboeken in als de eerste (en vooralsnog enige) Oekraïenstalige Top 40-hit.

De grootse songfestivalhit van 2022 werd uiteindelijk een outsider waar van te voren niemand rekening mee had gehouden: Snap van de Armeense Rosa Linn. Dat nummer bereikte maanden na het songfestival de tweede plaats in de Top 40, nadat het een hit was geworden op TikTok. De Nederlandse inzending van dat jaar, De Diepte van S10, was voor het songfestival al een grote hit geworden. Na de finale steeg het nummer naar de eerste plaats, waarmee het de eerste Nederlandstalige songfestivalhit werd die de eerste plaats van de Top 40 bereikte.

Verder op deze dag:
1966: The Beach Boys stijgen naar de eerste plaats met Sloop John B. Deze plaat verblijft vier weken op de koppositie en wordt de grootste hit van 1966. Toch zijn klassiekers als Good Vibrations en God Only Knows veel bekendere platen van The Beach Boys.
1988: Met de Top 40-hit Theme From S-Express van S'Express maakt Nederland kennis met acid house. Vanwege het psychedelische karakter en het gebruik van XTC spreekt men in Engeland van een tweede Summer Of Love.
1988: De Guinese zanger Mory Kante scoort een nummer 1-hit met Yé Ké Yé Ké. Voor het eerst staat er een nummer in een Afrikaanse taal op de eerste plaats van de Top 40.
2009: De Toppers stranden met hun nummer Shine in de halve finale van het Eurovisie Songfestival in Moskou. Ze krijgen slechts 11 punten, waarvan 10 namens de Albanese vakjury.
2015: B.B. King is op 88-jarige leeftijd overleden. The King of the Blues is vooral bekend van zijn uitvoering van The Thrill Is Gone uit 1970, dat uitgegroeid is tot een Top 2000-klassieker. Zijn enige Top 40-hit was When Love Comes To Town, een 'duet' met U2. Deze track bereikte in 1989 de negende plaats.
2016: Douwe Bob staat in de finale van het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Zijn liedje Slow Down valt op dankzij een stilte van 10 seconde. Hij eindigt op de 11e plaats.

Vandaag geboren:
1936 - Bobby Darin, bij overlijden 37 jaar,
1942 - Bolle Jan, bij overlijden 67 jaar, Duo Jan & Mien
1943 - Derek Leckenby, bij overlijden 51 jaar, Herman's Hermits
1943 - Jack Bruce, bij overlijden 71 jaar, Manfred Mann | Cream
1944 - Billy Maybray, bij overlijden 60 jaar, The Jaggerz
1944 - Gene Cornish, The Rascals
1944 - Herbie Armstrong, Fox
1947 - Al Ciner, American Breed | Rufus
1947 - Rudy De Queljoe, Dragonfly | Brainbox | Vitesse | Massada
1952 - David Byrne, Talking Heads
1955 - Peter Van Schie, The Clarks
1957 - Dix Denney, bij overlijden 65 jaar, Thelonious Monster
1957 - Oliver Simon, Mixed Emotions
1959 - Patrick Bruel,
1962 - Ian Astbury, The Cult
1962 - Martîn Rongen, Rowwen Hèze
1962 - Shelly Preston, Bucks Fizz
1966 - Raphael Saadiq, Lucy Pearl | Tony Toni Toné
1966 - Fab Morvan, Milli Vanilli
1966 - Mike Inez, Alice In Chains
1969 - Danny Wood, New Kids On The Block
1973 - Shanice,
1973 - Natalie Appleton, All Saints
1978 - Sinead O'Carroll, B*Witched
1979 - Dan Auerbach, The Black Keys
1981 - Niles Vandenberg, Kensington
1982 - Beardyman,
1984 - Olly Murs,
1996 - Martin Garrix

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (2) Sloop John B- The Beach Boys (Capitol), 1 week op nummer 1
1977 - 1 (1) Non Stop Dance- Gibson Brothers (CNR), 2 weken op nummer 1
1983 - 1 (1) Beat It- Michael Jackson (Epic), 2 weken op nummer 1
1988 - 1 (3) Yé Ké Yé Ké- Mory Kante (Barclay), 1 week op nummer 1
1994 - 1 (1) I Like To Move It- Reel 2 Real featuring The Mad Stuntman (Positiva), 2 weken op nummer 1
2005 - 1 (1) Something To Say- Kane (RCA), 2 weken op nummer 1
2011 - 1 (1) Happiness- Alexis Jordan (Star Roc), 6 weken op nummer 1
2016 - 1 (1) One Dance- Drake feat. Wizkid & Kyla (Cash Money), 3 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) As It Was- Harry Styles (Columbia), 5 weken op nummer 1

(14/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt