Nieuws
Op deze dag in 1967

Vandaag: Project Smile wordt afgeblazen

Vandaag: Project Smile afgeblazen
The Beach Boys  Pearl Jam  Vangelis  Viola Wills  Hot Chocolate  Childish Gambino  Chris Brown  The Weeknd  Theo Koomen  Wim Hoogendoorn 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het einde van het ambitieuze project Smile van The Beach Boys.

Het Britse muziektijdschrift Disc and Music Echo meldt op 6 mei 1967 over The Beach Boys dat het project Smile, wat de opvolger van het succesvolle album Pet Sounds moest worden, wordt afgeblazen. De opnames voor het album liepen vanaf oktober 1966. Brian Wilson wilde een album maken dat The Beatles zou overtreffen. Het was de bedoeling dat het album in december 1966 klaar zou zijn, maar dit werd enkele keren uitgesteld.  

In deze periode kampte Wilson met een depressie en begon hij meer drugs te gebruiken. Daarbij ontstonden er onenigheden binnen de groep, omdat Wilson de teksten voor Smile samen had geschreven met Van Dyke Parks en niet met Beach Boy Mike Love. Als Parks zich in maart ook nog terugtrekt uit het project, stoppen The Beach Boys in april uiteindelijk met opnemen. In plaats van Smile wordt een paar maanden later het album Smiley Smiles uitgebracht, dat veel eenvoudiger is geproduceerd.

37 jaar later blazen hij en Van Dyke Parks het project nieuw leven in en in februari 2004 begint Wilson met een Smile-tour. Hetzelfde jaar brengt hij Smile als soloalbum uit en daarvoor ontvangt hij lovende kritieken. Voor het nummer Mrs. O’Leary’s Cow krijgt hij een Grammy voor best rock instrumental performance. In de Nederlandse Album Top 100 bereikt het album de 21e plaats. Dat is ongetwijfeld niet het resultaat dat hij voor ogen had gehad toen hij met zijn maatjes van The Beach Boys aan het Smile-project begon. 

Dit gebeurde er nog meer op 6 mei:
In het San Siro-stadion in Milaan wordt op 6 mei 1970 een van de vreemdste Top 40-hits opgenomen.

Op deze dag wordt de finale van de Europacup I gespeeld. De wedstrijd wordt rechtstreeks op radio en televisie uitgezonden en is te volgen via Nederland 1 en Hilversum II. Het radiocommentaar is in handen van Theo Koomen en Wim Hoogendoorn. Feyenoord wint na verlenging met 2 - 1 van Celtic dankzij doelpunten van Rinus Israël en Ove Kindvall. De vreugde in Nederland is groot, want het is de eerste keer dat een Nederlandse club de Europacup I wint.

Anno 1970 is het nog niet mogelijk om historische sportmomenten op elk gewenst moment terug te kijken. Nog maar weinig mensen beschikken over apparatuur om radio- of televisie-uitzendingen op te nemen. Natuurlijk zijn er wel veel fans die deze overwinning willen herbeleven. Dat wordt mogelijk gemaakt. Op 13 mei verschijnt een 33 toerensingle met de titel "Gedeelten Uit Het Radio Wedstrijdverslag Feyenoord Celtic - Finale Europacup 6-5-1970". De hoogtepunten zijn samengevat in 18 minuten en over de twee kanten van de single verspreid. De prijs van de single is ƒ 4,50. Binnen twee weken gaan er meer dan 10.000 exemplaren van deze single over de toonbank, wat automatisch leidt tot een notering in de Top 40. Op 6 juni, precies een maand na de historische wedstrijd, bereikt de single zelfs de top 10.

De Telegraaf schrijft in juni ook een artikel over deze bijzondere top 10-hit. Daarin komt commentator Theo Koomen ook aan het woord: "De top 10, is dat belangrijk? Weet ik veel! Ik ben een sportjongen die maar af en toe tijd heeft om naar muziek te luisteren. En als ik een plaat opzet, is het er meestal een van Kathleen Ferrier of met Griekse of Israëlische volksmuziek. Zelf ben ik niet kapot van die Feyenoord-plaat. Ik vind het een bar ding, maar als document is het wel goed. Ze hebben me wel verteld dat het uniek is in de geschiedenis van de grammofoonplaat. Ik vind het best! [...] Maar nee, die top 10 zegt me weinig. Misschien als ik m'n afrekening krijg. Ach ik ben geen tegenstander van die pop hoor, waar ik dan nu tussen sta: af en toe denk ik wel eens: 'Da's een leuk deuntje', maar verder ... ik luister graag naar een stukje jazz, weet je, dixieland of zo!"

Later bereikt nog drie keer een single met voetbalcommentaar de hitlijst, maar in deze gevallen wordt het commentaar begeleid door muziek. Het gaat om Aanvallen! van Holland (nummer 5 na het EK van 1988), Aanvallen van HousEK ’92 (nummer 34 na het EK van 1992) en Ajax Heeft De Cup! van Mokum (nummer 39 na de Champions League-finale van 1995).

Het wedstrijdverslag van Feyenoord – Celtic is overigens niet de enige Top 40-hit waarin helemaal geen muziek zit. Tot halverwege de jaren 70 staan af en toe singles met populaire conferences in de hitlijst. Zo is bijvoorbeeld op Bram in de RAI en de top 10-hit Majoor Kees En De Sinterklahaas van Paul van Vliet en op Nou Jaap Swart Eindelijk Opsodemietert van Ton Van Duinhoven ook geen noot muziek te horen. De cirkel met Feyenoord is daarmee rond, want op die laatste single speelt Ton het typetje Crooswijk, de Feyenoordsuppoost, die reageert op het afscheid van Ajacied Sjaak Swart.

Verder op deze dag:
1994: Pearl Jam legt een klacht neer bij de Amerikaanse overheid over Ticketmaster. De band vind dat Ticketmaster misbruikt maakt van zijn monopoliepositie en start een boycot tegen het bedrijf.
1995: Vangelis stijgt naar de eerste plaats met Conquest Of Paradise. Het is de eerste nummer 1-hit voor de Griekse componist op solobasis. Als lid van Aphrodite's Child voerde hij in 1969 de Top 40 aan met I Want To Live. Conquest Of Paradise staat liefst tien weken op nummer 1.
2009: De Amerikaanse zangeres Viola Wills is op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. In 1979 scoorde zij haar eerste hit met Gonna Get Along WIthout You Now, dat tot plaats 7 kwam. Haar grootste hit is de nummer 3-hit If You Could Read My Mind uit 1981.
2015: Errol Brown blaast in zijn woning in de Bahama's zijn laatste adem uit. Als leadzanger van Hot Chocolate scoorde hij tussen 1974 en 1983 dertien Top 40-hits, waarvan zeven de top 10 haalden. De grootste hit was Girl Crazy, dat in 1982 tot nummer 2 kwam. Brown had leverkanker. Hij is 71 jaar geworden.
2015: Chris Brown doet, tijdens een show in Las Vegas, een cool dansje. Hij draait een flink aantal rondjes en is daarna zo duizelig dat hij van het podium afvalt.
2016: Wie nog roept dat je met het streamen van muziek niks kunt verdienen is ouderwets. Billboard maakt bekend dat Drake in 2015 ruim 2 miljoen euro verdiende aan streaming. The Weeknd volgt op een tweede plek met 1,3 miljoen euro.
2018: De gewelddadige videoclip van This Is America van Childish Gambino leidt tot controverse in de VS. Desalniettemin wordt het nummer daar een nummer 1-hit. In Nederland komt het nummer niet verder dan de 21e plaats.

Vandaag geboren:
1945 - Bob Seger,
1950 - Robbie McIntosh, bij overlijden 24 jaar, Average White Band
1953 - Ernst Daniël Smid, EenMaal Voor Allen
1960 - Larry Steinbachek, Bronski Beat
1963 - D Mob,
1966 - N'Dea Davenport,
1967 - Mark Bryan, Hootie & The Blowfish
1971 - Chris Shiflett, Foo Fighters
1979 - Leona Philippo,
1980 - Lola Muñoz, Las Ketchup
1984 - Roos Van Erkel,
1986 - Maitre Gims,
1989 - Nanna Bryndís Hilmarsdóttir, Of Monsters And Men
1989 - Otto Knows,
2002 - Sophia,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) Puppet On A String- Sandie Shaw (Pye), 2 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Après Toi- Vicky Leandros (Philips), 3 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Rivers Of Babylon / Brown Girl In The Ring- Boney M. (Hansa), 2 weken op nummer 1
1989 - 1 (1) Eternal Flame- Bangles (CBS), 4 weken op nummer 1
1995 - 1 (2) Conquest Of Paradise- Vangelis (EastWest), 1 week op nummer 1
2000 - 1 (1) Never Be The Same Again- Melanie C featuring Lisa 'Left Eye' Lopes (Virgin), 2 weken op nummer 1
2006 - 1 (1) Hips Don't Lie- Shakira featuring Wyclef Jean (Epic), 2 weken op nummer 1
2017 - 1 (5) Despacito- Luis Fonsi ft. Daddy Yankee (Universal), 1 week op nummer 1
2023 - 1 (1) Flowers- Miley Cyrus (Columbia), 15 weken op nummer 1

(06/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter