Nieuws
Op deze dag in 2000

Vandaag: dodelijk ongeluk na crowdsurfing

Pearl Jam
Pearl Jam  The Jacksons  Adam and The Ants  U2  Afrojack  Corrie Van Gorp  The Supremes  The Moments  The Cats  Sweet  André Hazes  The Human League  Dire Straits  Bastiaan Ragas  Razorlight  Girls Aloud  Jamai 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het dodelijke ongeluk op het Deense festival Roskilde tijdens een optreden van Pearl Jam.

In 2000 wist het Deense festival Roskilde Pearl Jam te strikken. De populaire liveband uit Seattle zou het publiek in Kopenhagen op 30 juni 2000 een memorabele dag bezorgen en laten genieten van het werk waarmee de rockband zo groot is geworden. Het is echter een gitzwarte dag geworden in de historie van Roskilde en ongetwijfeld ook in die van Pearl Jam. Middenin de menigte vindt een ongeluk plaats dat negen levens vereist. 

Het begint bij een groep mensen die gezamenlijk op één plek op de grond vallen. Wanneer crowdsurfers vervolgens op diezelfde plek ten val komen, botsen ze frontaal op de menigte. Acht festivalgangers overlijden ter plaatse, een negende een dag later in het ziekenhuis. De leden van Pearl Jam raken getraumatiseerd en overwegen korte tijd om te stoppen met de band. Naar aanleiding van diverse gesprekken met andere bands gaat Pearl Jam echter toch door. De rockformatie neemt het album Riot Act op. Het bevat tracks Love Boat Captain en Arc, die over het tragische ongeluk gaan. 

Als gevolg van de gebeurtenis wordt crowdsurfing direct verboden op openluchtfestivals. Daarnaast wordt de veiligheid bij deze evenementen extra aangescherpt. Op 20 augustus 2010 vindt er alsnog een tragisch incident plaats op een festival met betrekking tot crowdsurfing. Na een optreden van de Britse band Ou Est Le Swimming Pool springt zanger Charles Haddon in het publiek. Hij belandt op een meisje, dat zwaargewond wordt afgevoerd per ambulance. Op de parkeerplaats pleegt Haddon vervolgens op 22-jarige leeftijd zelfmoord.

Heb jij vragen over zelfmoord? Stichting 113 Zelfmoordpreventie: telefoonnummers 113 (niet gratis), 0800-0113 (gratis) en 0900-0113. Online: 113.nl

Dit gebeurde er ook op 30 juni
Op 30 juni 2019 neemt de Ithaca Holding van Scooter Braun het platenlabel Big Machine Record over van Scott Borchetta

Met de overname is een bedrag van 300 miljoen dollar gemoeid. Scott en Scooter zijn al geruime tijd vrienden en wilden al een behoorlijk lange tijd tot een samenwerking komen. “Hij heeft een fantastisch bedrijf weten te bouwen vol met iconische nummers en artiesten”, zo laat Braun weten.

Taylor Swift is onderdeel van de groep artiesten die via Big Machine werkt. De zangeres baalt enorm van de overname; ook omdat ze niet op de hoogte was van de plannen en mogelijk ook zelf de eigenaar had kunnen worden.

Taylor Swift was inmiddels een eigen label begonnen dat onderdeel is van Universal Music. Met de overname krijgt Scooter Braun ook de rechten van de eerste albums van Taylor Swift en dat doet de zangers besluiten al die albums opnieuw op te gaan nemen. Haar is nooit de kans geboden om haar rechten of de masters van het label over te nemen. Daarna ontstaan ruzies over en weer waarbij Taylor onder meer claimt nog 8 miljoen dollar tegoed te hebben aan onbetaalde muziekrechten.

In 2021 scoort Taylor Swift een Top 40-hit met All Too Well. Dat is een heropname van het gelijknamige nummer dat in 2011 op haar album Red verscheen. Van deze 'Taylor's Version' bestaat een korte en een lange versie van 10 minuten en 13 seconden. Deze track zorgt voor een record als hij naar de eerste plaats stijgt in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Nooit eerder stond er namelijk zo'n lang nummer op de eerste plaats.

Verder op deze dag:
1948:
 Tijdens een perconferentie in New York demonstreren William Shockley, John Bardeen en William Brattain hun uitvinding: de transistor. Deze uitvinding moet de grote elektronenbuizen in radio’s gaan vervangen. Dit heeft als voordeel dat radio’s veel kleiner gemaakt kunnen worden en minder energie nodig hebben.
1973: Uit protest tegen de anti-piratenwet, die de uitzendingen van Radio Veronica zou verbieden, wordt er deze zaterdag geen Top 40 uitgezonden. Er verschijnt wel een gedrukt exemplaar van die week, maar daarop staat een lege Top 40-tabel afgebeeld, met daar overheen de tekst: “Ook dit verdwijnt als Veronica verdwijnt.” Ook werd er die dag geen Tipparade samengesteld.
1975: The Jackson Five verlaten Motown, de platenmaatschappij waar ze hun doorbraak aan te danken hebben. Ze tekenen zonder medeweten van directeur Berry Gordy een platencontract bij Epic. Gevolg daarvan is dat de groepsnaam verandert in The Jacksons, omdat Motown de rechten op de naam The Jackson Five bezit.
1976: Stuart Goddard plaatst een advertentie in het Engelse muziekblad Melody Maker, getiteld 'Beat on a bass, with the B-Sides'. Na een reactie van Andy Warren wordt de groep Adam and The Ants opgericht. Deze band scoort in 1981 de Top 40-hits Stand And Deliver (#8) en Prince Charming (#17).
2009: In Barcelona gaat de 360°-tournee van U2 van start. Het groeit uit tot de meest winstgevende concertreeks aller tijden. De tournee brengt meer dan 700 miljoen dollar op.
2011: Give Me Everything van Pitbull, Afrojack, Ne-Yo en Nayer stijgt naar de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Afrojack (pseudoniem van Nick van der Wall) is daarmee na Shocking Blue (1970) en Stars On 45 (1981) de derde Nederlandse act met een nummer 1-notering in de VS.
2019: Op de laatste dag van Pride-maand komt Lil Nas X uit de kast. De reacties op zijn coming-out zijn overwegend positief, al zijn er vanuit de hiphophoek ook negatieve geluiden te horen.

Vandaag geboren:
1934 - Ted Ross
, bij overlijden 68 jaar, The Wiz Stars
1937 - Larry Henley, bij overlijden 77 jaar, The Newbeats
1942 - Corrie Van Gorp, bij overlijden 78 jaar,
1943 - Florence Ballard, bij overlijden 32 jaar, The Supremes
1944 - Glenn Shorrock, Little River Band
1944 - Guy Mardel,
1947 - Theo Klouwer, bij overlijden 53 jaar, The Cats [NED]
1949 - Andy Scott, The Sweet
1950 - Bianca Maessen, Hearts Of Soul | Dream Express
1951 - Adrian Wright, The Human League
1951 - André Hazes, bij overlijden 53 jaar,
1951 - Steve Waller, bij overlijden 48 jaar, Manfred Mann's Earth Band
1952 - Stefan Zauner, Münchener Freiheit
1953 - Hal Lindes, Dire Straits
1954 - Will Theunissen, bij overlijden 65 jaar, Frank Boeijen Groep
1961 - Hanna Tokkie, De Tokkies
1967 - Peter James Camell, The La'S
1971 - Bastiaan Ragas,
1976 - Rishi Rich,
1979 - Andy Burrows, Razorlight
1981 - Andy Knowles, Franz Ferdinand
1983 - Cheryl Cole, Girls Aloud
1986 - Jamai,
1992 - Daði Freyr,
1992 - Emms,
1996 - Bbno$,

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (1) We Were All Wounded At Wounded Knee- Redbone (Epic), 4 weken op nummer 1
1979 - 1 (1) Bright Eyes- Art Garfunkel (CBS), 5 weken op nummer 1
1984 - 1 (1) The Reflex- Duran Duran (EMI), 4 weken op nummer 1
1990 - 1 (1) What's A Woman?- Vaya Con Dios (Ariola), 2 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) Angel- Shaggy featuring Rayvon (MCA), 2 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Blijf Bij Mij- André Hazes & Gerard Joling (NRGY), 6 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Balada- Gusttavo Lima (Som Livre), 8 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) One Kiss- Calvin Harris & Dua Lipa (Sony), 10 weken op nummer 1

(30/06/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)