Nieuws
Op deze dag in 2021

Vandaag: het eerste concert van The Streamers

Vandaag: het eerste concert van The Streamers
Guus Meeuwis  Kraantje Pappie  Frank & Frank  Nick Schilder  Maan  Eric Clapton  The Rolling Stones  DJ Jean  The Beach Boys  Hardwell  Kenny Rogers  André Van Duin 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: The Streamers geven hun eerste optreden.

In een leeg Carré geven 15 Nederlandse artiesten een gezamenlijk concert van 2½ uur. Mensen kunnen gratis kaarten bestellen en krijgen daarmee een link naar een livestream waar het hele concert vanuit thuis te volgen is. De artiesten treden op onder de naam The Streamers. Het collectief wordt gepresenteerd als de grootste band van Nederland. Het initiatief kwam van Guus Meeuwis en Kraantje Pappie. Doordat Nederland vanwege de coronapandemie in een lockdown zit, kunnen artiesten niet optreden en missen Nederlanders hun avondjes uit. Met dit initiatief kunnen beide partijen elkaar tegemoetkomen. Hoewel kaarten gratis zijn, kunnen kijkers wel een bijdrage achterlaten in de fooienpot.

Hoewel The Streamers met een knipoog gepresenteerd werd als een nieuwe band, waarvoor de leden auditie hebben moeten doen, is het concert van The Streamers in feite een voortzetting van de succesvolle livestream van De Vrienden Van Amstel Live. Die trok in januari zo'n 1,7 miljoen kijkers en was daarmee een onverwacht groot succes. De bezetting van The Streamers komt voor een groot deel overeen met de artiesten die twee maanden geleden ook bij De Vrienden Van Amstel Live te zien waren. Alleen 'manager' Frank Lammers, Davina Michelle en de gastartiesten Danny Vera en Bilal Wahib hebben nooit eerder bij De Vrienden Van Amstel Live opgetreden.

Een van de hoogtepunten op 20 maart 2021 is het duet tussen Nick Schilder en Maan. Zij zingen samen het lied Vivo Per Lei. In totaal kijken er meer dan 1,8 miljoen mensen naar de livestream en daarmee is het optreden van The Streamers een groot succes te noemen. In april en mei volgen er nog twee livestreamconcerten. Met dat laatste concert wordt het afscheid van The Streamers aangekondigd, maar als eind december het land opnieuw in lockdown gaat, komt er op Tweede Kerstdag in 2021 nog een vierde livestreamconcert vanuit de Winter Efteling. Bij al deze concerten in de bezetting van The Streamers overigens niet precies hetzelfde.

In 2022 worden de coronamaatregelen opgeschort, maar The Streamers blijven bestaan. Voortaan worden er optredens voor publiek georganiseerd. Op Tweede Kerstdag in 2023 vindt er ook een keer een livestreamconcert plaats.

Dit gebeurde er nog meer op 20 maart:
Conor Clapton, het 4-jarige zoontje van Eric Clapton, overlijdt op 20 maart 1991 na een val uit een een wolkenkrabber.

De jaren 90 zijn voor Eric Clapton ronduit dramatisch begonnen. Op 27 augustus 1990 verloor hij vier dierbaren die om het leven kwamen bij een helikopterongeluk, te weten zijn manager Bobby Brooks, zijn assistent-tourmanager Colin Smythe, zijn bodyguard Nigel Browne en gitarist Stevie Ray Vaughan (met wie Clapton de avond daarvoor nog optrad). Nauwelijks bijgekomen van deze tragedie, overkomt hem op 20 maart 1991 het ergste wat een ouder kan overkomen: het verlies van zijn kind. 

Zijn vierjarige zoontje Conor valt uit de wolkenkrabber van een vriend van diens moeder. De val van 53 verdiepingen hoog wordt hem fataal. Eric Clapton verwerkt zijn verdriet in zijn lied Tears In Heaven. Dat het wereldwijde publiek flink geraakt is door het lied, blijkt uit het succes. Tears In Heaven wordt de grootste hit van Eric Clapton sinds Wonderful Tonight en Lay Down Sally uit de jaren 70. In Nederland bereikt Tears In Heaven lied de zeventiende plaats en is het tegenwoordig een zekerheid in de bovenste honderd van de Radio 2 Top 2000. 

Wrang genoeg staat de bluesgitarist door het succes van Tears In Heaven weer in de spotlights. Gelukkig voor hem heeft hij in de jaren daarna nog grotee successen geboekt met platen zonder een dergelijke lading. In het voorjaar van 1992 bereikt Clapton de zesde plaats met It's Probably Me, een duet met Sting. Een half jaar later wordt een akoestische versie van Layla (oorspronkelijk van zijn band Derek and the Dominos) een nummer 4-hit. Deze versie brengt Clapton ten gehore op MTV Unplugged. In het voorjaar van 1993 komt Tears In Heaven opnieuw binnen in de Top 40, maar deze keer blijft het nummer steken op nummer 31.

In 2009 wordt Tears In Heaven gebruikt door Consument en Veiligheid voor de campagne Valwijzer. Daarin geeft de organisatie tips om vallen van kinderen proberen te voorkomen. De bijbehorende commercial eindigt met de vraag “Hoe groot is de kans dat je zoontje tijdens het spelen uit het raam van de 53e verdieping valt?”, verwijzend naar het tragische ongeluk van het zoontje van Eric Clapton. 

Verder op deze dag:
1971: In een paginagrote advertentie in het Britse muziektijdschrift NME roepen The Rolling Stones op hun album Stone Age niet te kopen. “PAS OP! Wij wisten niet dat dit album uitgebracht zou worden. Het is volgens ons onder het niveau dat wij proberen te handhaven, zowel qua inhoud als hoesontwerp.”
1999: DJ Jean is de eerste Nederlandse dj die een nummer 1-hit scoort in de Top 40. Met The Launch staat hij twee weken op de eerste plaats. In 2008 bereikt het nummer in een remix opnieuw de top 10.
2008: Mike Love en Al Jardine komen tot een schikking over het gebruik van de naam Beach Boys. Hiermee komt er een einde aan een jarenlang conflict tussen de twee voormalige groepsmaten. De inhoud van de schikking wordt niet bekend gemaakt.
2016: Hardwell is de grote winnaar tijdens de International Dance Awards. Daar werd hij voor de derde keer Best Global DJ en ook wist hij vijf andere categorieën te winnen.
2020: Kenny Rogers overlijdt in zijn huis in Sandy Springs in Georgia. Hij was 81 jaar oud.
2020: 3,4 miljoen televisiekijkers zien André Van Duin die in De Wereld Draait Door speciaal voor presentator Matthijs Van Nieuwkerk een zelf vertaalde versie van La Bohème van Charles Aznavour zingt. Na afloop regent het positieve reacties op sociale media.

Vandaag geboren:
1936 - Lee "Scratch" Perry, bij overlijden 85 jaar, Upsetters
1937 - David Martin, bij overlijden 50 jaar, Sam The Sham and The Pharaohs
1940 - Glenn Schwartz, bij overlijden 78 jaar, Pacific Gas & Electric
1944 - Jance Garfat, bij overlijden 62 jaar, Dr. Hook
1947 - Hans Kinds, bij overlijden 74 jaar, Cuby + Blizzards
1947 - John Blunt, The Searchers
1950 - Carl Palmer, Emerson, Lake & Palmer | Asia
1951 - Jimmie Vaughan, The Vaughan Brothers
1959
- Richard Drummie, Go West
1959- Saskia Riemens, Sisters
1960 - Rini Kleijn, I've Got The Bullets
1961- Slim Jim Phantom, Stray Cats
1964- Tracy Chapman,
1968 - Ultra Naté,
1971 - Marcel Theunissen, Da Cloot | Egma | Usha | Wonderland
1972- Alexander Kapranos, Franz Ferdinand
1974- Freek Imbens, Abel
1976 - Chester Bennington, bij overlijden 41 jaar, Linkin Park
1978- VanVelzen,
1986- DJ Tommy B, Blazin Squad
1988- Angel Taylor,
1992- Rochelle,
1996 - Russ Millions

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) Letkis- Stig Rauno (Barclay), 5 weken op nummer 1
1965 - 1 (1) Let Kiss- Orkest Gudrun Jankis (Omega), 5 weken op nummer 1
1971 - 1 (1) Du- Peter Maffay (Telefunken), 3 weken op nummer 1
1976 - 1 (1) Love Hurts- Nazareth (Vertigo), 5 weken op nummer 1
1982 - 1 (1) Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc)- Orchestral Manoeuvres In The Dark (Dindisc), 2 weken op nummer 1
1993 - 1 (1) No Limit- 2 Unlimited (Byte), 3 weken op nummer 1
1999 - 1 (2) The Launch- DJ Jean (Mo'Bizz), 1 week op nummer 1
2004 - 1 (1) Voorbij- Marco Borsato & Do (Universal), 3 weken op nummer 1
2010 - 1 (1) Hey, Soul Sister- Train (Columbia), 3 weken op nummer 1
2021 - 1 (1) Wellerman (220Kid x Billen Ted Remix)- Nathan Evans (Polydor), 4 weken op nummer 1

(20/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)