Artiesten

B.B. King

0x Alarmschijf
8 weken in de top 40
1 Top 40-hit
#3365 aller tijden
U2 with B.B. King - When Love Comes To Town

Biografie

LandVerenigde Staten
Geboortedatum 16-09-1925
14-05-2015

Beschouwd als de grootste bluesartiest van na de Tweede Wereldoorlog, is B.B. King na zo’n zestig jaar in de muziek nog altijd niet uitgespeeld. Zijn carrière kent vele hoogtepunten, terwijl zijn werklust voorbeeldig mag worden genoemd. Als een van de weinige bluesmuzikanten weet King eind jaren zestig ook door te dringen tot de blanke popmarkt. Dat succes bouwt hij in de loop der decennia uit dankzij samenwerkingen met onder meer U2 en Eric Clapton.

B.B. King wordt in 1925 geboren als Riley B. King en groeit op in het Mississippi Delta-gebied, in het zuiden van de Verenigde Staten, temidden van katoenplukkers. Een hard en armoedig bestaan dat hem al op jonge leeftijd doet besluiten om te proberen geld te verdienen met het maken van muziek. In Indianola doet hij op straat zijn eerste optredens.

Radiostation

Zijn neef, bluesgitarist Bukka White, brengt hem het een en ander bij en eind jaren veertig kan King, als jinglezanger, aan de slag bij WDIA in Memphis, het eerste door zwarten gerunde radiostation in de VS. 

Als dj noemt hij zich ‘Beale Street Blues Boy’, naar de uitgaansstraat van Memphis, om via ‘Blues Boy King’ uit te komen bij ‘B.B. King’. Zijn gitaar krijgt de naam ‘Lucille’, als King het instrument, met gevaar voor eigen leven, weet te redden bij een brand die het gevolg is van een ruzie tussen twee mannen om ene Lucille.

Platencarrière

In de jaren vijftig komt zijn platencarrière flink op gang bij het in r&b gespecialiseerde Modern/RPM-label uit Los Angeles. In het begin maakt King gebruik van de pas geopende studio van Sam Phillips in Memphis.

Hij geeft zijn radiowerk op om fulltime muzikant te worden en doet talloze optredens, vooral in zalen waar het zwarte publiek komt zoals de Apollo in New York en het Regal Theatre in Chicago.
 
In laatstgenoemde zaal neemt de bluesmuzikant, na overgestapt te zijn naar ABC-Paramount, in 1964 een live-album op dat als een hoogtepunt in zijn carrière geldt.

Grootste hit

Zijn grootste hit scoort hij in 1970, wanneer, na een toer door de VS met The Rolling Stones, de single ‘The Thrill Is Gone’ doordringt tot de Amerikaanse poplijsten.  

In 1974 doet King een stadionoptreden in Kinshasa, Zaïre ter gelegenheid van het boksgevecht tussen Muhammad Ali en George Foreman. Hij flirt met disco en soul, werkt samen met namen als Bobby Bland en The Crusaders en blijft onvermoeibaar het land rondreizen voor optredens.

Grote namen

Zijn platenproductie neemt langzamerhand af, maar eind jaren tachtig weet de bluesveteraan een nieuw en jong publiek te bereiken als hij met U2 voor het album Rattle And Hum het nummer ‘When Love Comes To Town’ opneemt.

Een rij grote namen, waaronder Van Morrison, Tracy Chapman en Mick Hucknall, gaat eind jaren negentig in duet met King op zijn album Deuces Wild. Ook commercieel succesvol is de samenwerking met Eric Clapton, Riding With The King

Onderscheidingen

King, inmiddels ook betrokken bij de exploitatie van een aantal naar hem genoemde clubs in onder meer Memphis en Nashville, kan na de eeuwwisseling aan zijn lijst van  onderscheidingen de Presidential Medal Of Freedom en de Polar Music Prize toevoegen.

In 2006 begint hij in Europa aan een afscheidstournee. Maar ondanks zijn hoge leeftijd en zijn diabetes lijkt van stoppen geen sprake. Het blijft dan ook bruisen van de activiteiten rond Amerika’s meest vooraanstaande bluesmuzikant, naar verluidt vader van vijftien kinderen bij even zoveel vrouwen: in 2008 verschijnt een nostalgisch getint, door T Bone Burnett geproduceerd nieuw album, start King een blues- en gospelshow op het satellietstation XM Radio en opent in Indianola een aan hem en de Delta-blues gewijd museum.

TOP 40-Hits

Overige nummers

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy