Vandaag: Hazes opnieuw op 1

- Vandaag

 André Hazes Gerard Joling
Vandaag: Hazes opnieuw op 1

Op deze dag in 2007 komt André Hazes voor een tweede keer op nummer 1, nu in een postuum duet met Gerard Joling.

In 1979 neemt Enzo Ghinazzi het album Gelato Al Cioccolato op. De Italiaanse zanger scoorde er succes mee als Pupo en wist zich later op te werken tot presentator bij de RAI waar hij onder meer het programma Affari Tuoi presenteert, de Italiaanse Miljoenenjacht. André Hazes schrijft een Nederlandstalige tekst op het nummer en plaatst het in 1988 als openingstrack op zijn album Liefde, Leven, Geven. Het wordt in het voorjaar als Blijf Maar Hier uitgebracht op single waar het als Blijf Bij Mij op het album is gezet.

Ali B had in 2006 al een postuum duet met André Hazes afgeleverd via Wij Houden Van Oranje dat toen op nummer 2 was gekomen. Gerard Joling vroeg niet veel later toestemming om ook een duet met Hazes te mogen uitbrengen. Dat duet, Blijf Bij Mij, bevatte de originele vocalen van André en lag klaar om op het nieuwe album van Gerard Joling te komen. Dat plan werd pas op het allerlaatste moment goedgekeurd, een week voordat het album Maak Me Gek klaar moest zijn. Nadat de titelsong voor Gerard Joling hem, voor het eerst in ruim 17 jaar tijd, weer een top 3-hit opleverde werd de postume samenwerking met André Hazes zijn derde nummer 1-hit. Blijf Bij Mij werd, na Dromen Zijn Bedrog en Rood, beide nummer 1-hits van Marco Borsato, de derde Nederlandstalige hit die de Top 40 voor elf weken wist aan te voeren.

Het was in 2009 de bedoeling dat Gerard Joling ons land opnieuw zou vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival waar hij dat 21 jaar eerder deed met Shangri-La in Dublin. Dit keer zou Joling worden vergezeld door René Froger en Gordon met wie hij sinds 2005 de Toppers vormt. Als blijkt dat de TROS van plan is een reality serie te gaan maken steekt SBS6, waar Joling onder contract staat, daar een stokje voor. Gordon trekt daarop dusdanig fel van leer dat Gerard Joling besluit uit de Toppers te stappen. In Jeroen van der Boom wordt dan een nieuwe ‘Topper’ gevonden. Met het nummer Shine krijgt de groep uiteindelijk 11 punten in de tweede halve finale, onvoldoende om mee te kunnen doen aan de finale van het Eurovisiesongfesival. Na het songfestivalavontuur maakt ook Gordon zijn vertrek bekend. In 2009 volgt de hereniging als hij én Gerard Joling de Toppers tot een viertal maken. De concertreeks in Amsterdam verwelkomt in 2010 de miljoenste bezoeker. De terugkeer van Gordon is echter kortstondig want in 2011 maakt hij bekend zich volledig te willen concentreren op zijn nieuwste groep, Los Angeles: The Voices waarna de Toppers weer een trio wordt. In 2017 wordt onthuld dat Jan Smit alsnog wordt toegevoegd als vierde lid.

In 2013 stond Gerard Joling met zijn dertigste hit, Mijn Liefde, voor het laatst in de lijst.

Op deze dag zijn onder meer Flynn (1992) en Jason Carlson (1993) jarig.

De nummer 1-hits van 26 mei:
2001: I WANNA BE A ONE DAY FLY- One Day Fly
2007: BLIJF BIJ MIJ- André Hazes & Gerard Joling
2012: BALADA- Gusttavo Lima
2018: ONE KISS- Calvin Harris & Dua Lipa