Nieuws
Op deze dag in 1980

Vandaag: U2 in Hilversum

U2
U2  Bono  The Beatles  André Hazes  André Hazes Jr.  Roxeanne Hazes  Lynsey De Paul  Olivia Newton-John  Marco Borsato  Lucie Silvas  Cliff Richard  Margriet Eshuijs  Usher  Ariana Grande 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: De Ierse band U2 geeft zijn eerste optreden op het Europese vasteland.

Nederland moet een apart plaatsje in het hart van de leden van U2 hebben. Nederland is namelijk niet alleen het eerste Europese land buiten Ierland en Engeland waar de groep een hit scoort. Het is ook nog eens het eerste land buiten Ierland en Engeland waar de groep mag optreden. Op 14 oktober 1980 staat de nog onbekende groep U2 in de KRO-studio in Hilversum voor een publiek van niet meer dan enkele tientallen mensen. Een van de nummers die de groep speelt, is I Will Follow, dat twee jaar later hun eerste Top 40-hit wordt.

Het concert wordt een dag later om tien uur ’s avonds uitgezonden op Hilversum 3 in het radioprogramma Rocktempel van presentator Harry de Winter. Aan het einde van het concert roept zanger Bono dat de groep over een uurtje zal optreden in de Melkweg in Amsterdam. Dat wordt het eerste echte concert van U2 in Nederland. Het nachtconcert in de Melkweg trekt zo’n 350 man publiek, wat voor een beginnende band zeker niet slecht is. 

Het idee om U2 naar Nederland te halen, kwam van diskjockey Sieb Kroeske, de broer van Jan Douwe Kroeske. Sieb is op dat moment werkzaam voor Island Records, het label van U2. Na het optreden in de Melkweg volgen er nog concerten in Groningen, Apeldoorn en Brussel. De tournee is ter promotie van het debuutalbum Boy, dat op 20 oktober wordt uitgebracht. In februari 1981 keert U2 weer terug naar Nederland voor optredens in Amsterdam (Paradiso), Rotterdam, Den Haag en Sittard.

Dit geberude er nog meer op 14 oktober:
De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ meldt op 14 oktober 2018 dat Ariana Grande en Pete Davidson uit elkaar zijn.

De relatie tussen Ariana en Pete was kort maar hevig. Pete Davidson is een Amerikaanse comedian die vooral bekend is van het satirische sketchprogramma Saturday Night Live. Via dat programma hebben de twee elkaar ook leren kennen. Ariana was daar in 2014 als muzikale gast en in 2016 als gastpresentatrice. Het duurde echter tot mei 2018 voordat zij begonnen met daten.

Tijdens hun eerste date op 7 mei was in de media nog niet bekend dat Ariana en Pete hun vorige relatie beëindigd hadden. Ariana had ruim anderhalf jaar een relatie gehad met rapper Mac Miller, terwijl Pete zelfs 2½ jaar samen was geweest met actrice Cazzie David. De relatie tussen Ariana en Pete ging heel snel, want een maand na hun eerste date kondigde het koppel al hun verloving aan. Daarnaast verzegelden ze hun liefde met tatoeages en op Ariana’s album Sweetener wijdde zij een korte track (1:13) aan haar verloofde. Dit nummer met de toepasselijke titel Pete Davidson haalde zelfs de 99e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Kort na het plotselinge overlijden van Ariana’s ex Mac Miller in september kondigde het koppel aan zich even terug te trekken uit de publiciteit. Op 10 oktober verscheen een foto van Pete in de media waarop bleek dat hij het achter zijn oor getatoeëerde bunnymasker, bekend van de hoes van Ariana’s album Dangerous Woman, had laten veranderen in een algemeen hartje. Vier dagen later meldt TMZ dat het stel gezamenlijk heeft besloten om de verloving te verbreken en uit elkaar te gaan. Hoewel het slechts is gebaseerd op een verklaring van een anonieme bron, wordt al snel duidelijk dat het gerucht klopt.

Drie weken nadat de breuk bekend is geworden, brengt Ariana Grande de single Thank U, Next uit. Dat nummer gaat over Ariana's mislukte relaties en in de songtekst worden haar exen ook bij naam genoemd. Vóór Pete waren dat Big Sean, Ricky Alvarez en Mac Miller. Ariana had het nummer al geschreven toen ze nog samen was met Pete, maar de tekst is zodanig aangepast dat die aansluit bij de actualiteit. In de video die eind november verschijnt, is ook een scène te zien waarin Ariana een foto van Pete in een 'exenschrift' plakt waarbij geschreven staat: "Sry I dipped Pete. I love U always. Huuuuuge." In december 2018 bereikt Thank U, Next de derde plaats in de Top 40.

Verder op deze dag:
1991: In het Utrechtse Mijndrecht treedt André Hazes in het huwelijk met zijn derde vrouw Rachel van Galen. De 40-jarige volkszanger is bijna twee keer zo oud als zijn 21-jarige bruid. Uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren: Roxeanne (1993) en André Jr. (1994). Drie jaar na de dood van hun vader in 2004 scoren zij ook ieder een Top 40-hit.
2007: Kort voordat T.I. moet optreden tijdens de BET Awards wordt de rapper gearresterd vanwege wapenbezit. Rapper Common nam de honeurs waar tijdens de uitreiking.

Vandaag geboren:
1926 - Willy Alberti, bij overlijden 58 jaar,
1940 - Cliff Richard,
1944 - Pete Moules, Unit 4 + 2
1945 - Colin Hodgkinson, Whitesnake
1946 - Justin Hayward, The Moody Blues
1946 - Dan McCafferty, bij overlijden 76 jaar, Nazareth
1948 - Marcia Barrett, Boney M.
1952 - Margriet Eshuijs, bij overlijden 70 jaar, Lucifer
1958 - Thomas Dolby,
1965 - Steve Coogan,
1965 - Alessandro Safina,
1967 - Omar,
1969 - Pete Murray,
1970 - Maxine,
1972 - Tor Erik Hermansen, Stargate
1975 - Shaznay Lewis, All Saints
1978 - Usher,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) Excerpt From A Teenage Opera- Keith West (Parlophone), 2 weken op nummer 1
1972 - 1 (3) Sugar Me- Lynsey De Paul (MAM), 1 week op nummer 1
1978 - 1 (2) Hopelessly Devoted To You- Olivia Newton-John (RSO), 1 week op nummer 1
1989 - 1 (1) Lambada- Kaoma (CBS), 3 weken op nummer 1
1995 - 1 (1) Het Busje Komt Zo- Höllenboer (Bunny), 4 weken op nummer 1
2000 - 1 (1) Que Si, Que No- Jody Bernal (Dino), 7 weken op nummer 1
2006 - 1 (35) Everytime I Think Of You- Marco Borsato & Lucie Silvas (Universal), 1 week op nummer 1
2017 - 1 (2) What About Us- P!nk (RCA), 1 week op nummer 1

(14/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy