Nieuws
Op deze dag in 1992

Vandaag: ‘ik verscheurde je foto’

Sinead O'Connor
Sinéad O'Connor  Bob Dylan  Kris Kristofferson  André Hazes  K3  Michael Jackson  Boyzone  Chubby Checker  Gwen Stefani  Boris  Shakira  Elton John  Ringo Starr  Julio Iglesias  Swedish House Mafia  RedOne 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Sinéad O’Connor verscheurt een foto van de paus.

Op 3 oktober 1992 is de Ierse zangeres Sinéad O’Connor de muzikale gast in het populaire Amerikaanse programma Saturday Night Live. A-cappella zingt ze een bewerking van het nummer War van Bob Marley. War was oorspronkelijk een protest tegen racisme, maar O’Connor paste de tekst aan en maakte er een aanklacht tegen kindermisbruik van. Begin jaren 90 kwamen in Ierland verschillende zaken aan het licht van seksueel misbruik door rooms-katholieke priesters, die jarenlang door de kerk verzwegen waren. 

Aan het eind van het nummer houdt de zangeres een foto van paus Johnannes Paulus II voor de camera, die ze vervolgens in stukken scheurt. Ze besluit met de woorden: “Fight the real enemy.” De symbolische daad was niet aangekondigd; eigenlijk zou ze een zwart-witfoto van een kind voor de camera houden. De applausmeester geeft het publiek niet de opdracht om te klappen. Het blijft doodstil na het optreden.

O’Connors protestactie wordt niet gewaardeerd in het religieuze Amerika, waar op dat moment nog geen misbruikschandalen aan het licht zijn gekomen. De dagen erna regent het klachten bij de omroep NBC. Een week later biedt de presentator van die dag, de acteur Joe Pesci, op een humoristische manier namens het programma zijn excuses aan. Hij heeft de foto van de paus weer aan elkaar laten plakken en laat die aan het publiek zien, dat luid applaudisseert. Verder zegt hij dat als hijzelf de vorige week gepresenteerd had, hij haar een klap zou hebben gegeven.

Twee weken later ervaart Sinéad O’Connor de reactie van het Amerikaanse publiek aan den lijve. Ze treedt dan op tijdens The 30th Anniversary Concert Celebration voor Bob Dylan. Ze zou I Believe In You gaan zingen, maar nadat ze is aangekondigd door Kris Kristofferson, volgt er een mengeling van gejuich en boegeroep. Het boegeroep houdt niet op, maar de band zet toch in. O’Connor gebaart dat ze moeten ophouden met spelen en blijft zwijgend staan. Kristofferson komt terug het podium in en fluistert de zangeres in dat ze zich niet klein moet laten krijgen. Het geschreeuw uit de zaal houdt echter niet op en als de band opnieuw inzet, maant ze weer tot stilte. Vervolgens vraagt ze of haar microfoon harder kan en proclameert ze krachtig de tekst van Bob Marleys nummer War, die ze ook in Saturday Night Live had gezongen. Halverwege het nummer stopt ze met zingen, kijkt indringend de zaal in en loopt vervolgens het podium af, in de armen van Kris Kristofferson. Niet veel later besluit ze zich voor een tijdje terug te trekken uit de popmuziek.

Dit gebeurde er ook op 3 oktober:
In een spannende finale wordt op 3 oktober 2009 gekozen wie Kathleen Aerts mag opvolgen in de Vlaamse 'kleuterpopgroep' K3.

Op 29 maart van dat jaar had Kathleen aangekondigd dat ze het trio zou verlaten en op 28 juni trad K3 voor het laatst in de originele samenstelling op. Om K3 weer voltallig te maken, organiseerden SBS 6 en de Vlaamse commerciële omroep VTM een gezamenlijke televisietalentenjacht. Na zes afleveringen waarin telkens een deel van de kandidaten afviel, staan op 3 oktober Josje, Noa en Madelon tegenover elkaar. Madelon valt als eerste af en Karen en Kristel kiezen uiteindelijk voor de 23-jarige Josje Huisman uit Nederland. Naar de finale kijken ruim 2 miljoen mensen en de single en het album, die allebei MaMaSé heetten, worden grote hits. De single staat drie weken op nummer 2 in de Top 40, maar wordt van de eerste plaats gehouden door Bodies van Robbie Williams.

Rond dezelfde tijd is op BNN een zoektocht aan de gang naar de nieuwe zanger van Di-Rect. Het programma Wie is Di-Rect? trekt echter veel minder kijkers. Origineel was het idee om een nieuwe zanger via een televisietalentenjacht te zoeken overigens niet. Vier jaar eerder werd in Amerika al op televisie gezocht naar de opvolger van Michael Hutchence in INXS.

In 2015 komt er een gelijkaardige zoektocht op televisie. Dan gaan Karen, Kristel en Josje onder de naam K3 Zoekt K3 op zoek naar drie nieuwe meisjes die de groep wilden voortzetten. Dat programma wordt gewonnen door Hanne, Marthe en Klaasje. In 2021 maakt Klaasje haar afscheid van het trio bekend en komt er weer een nieuw seizoen van K2 Zoekt K3 op tv, dat ook deze keer samen door SBS 6 en VTM wordt uitgezonden. De nieuwe plek binnen K3 wordt ditmaal ingenomen door de Nederlandse Julia Boschman. Zij is in totaal de achtste zangeres die deel uitmaakt van het trio.

Verder op deze dag:
1959: André Hazes treedt op in de Weekendshow van de AVRO. Hij is op dat moment nog maar 8 jaar en zingt met presentator Johnny Kraaykamp het liedje Droomschip. Kraaykamp had de jonge André Hazes ontdekt toen hij op de Albert Cuypmarkt stond te zingen. De single Droomschip wordt geen succes. 17 jaar later, in 1976, breekt André Hazes alsnog door met zijn hit Eenzame Kerst.
1988: Volgens de top 40 van het Amerikaanse zakenblad Forbes is Michael Jackson de meest verdienende artiest over de afgelopen twee jaar. Zijn inkomen over deze periode wordt geschat op 97 miljoen dollar. Andere namen uit de muziekindustrie die hoog in de lijst van veel verdienende artiesten staan, zijn Bruce Springsteen, Madonna, U2 en George Michael. In 1989 weet Jackson zijn titel te prolongeren met 125 miljoen dollar.
2021: Verschillende namen van beroemde artiesten duiken op in de Pandora Papers. Onder meer Shakira, Elton John, Ringo Starr, Julio Iglesias, Swedish House Mafia en RedOne blijken een postbusadres in een belastingparadijs te hebben, waarschijnlijk om belastingen te ontduiken of ontwijken.

Vandaag geboren:
1941 - Chubby Checker, 
1944 - Frank Nuyens, Q65 | Rainman
1945 - Antonio Martinez, Los Bravos
1947 - Ben Cauley, bij overlijden 67 jaar, Bar-Kays
1949 - Lindsey Buckingham, Fleetwood Mac
1950 - Ronnie Laws, Earth, Wind & Fire
1954 - Stevie Ray Vaughan, bij overlijden 35 jaar, The Vaughan Brothers
1961 - Robbie Jaymes, Modern Romance
1965 - Tommy Lee, Methods Of Mayhem
1969 - Gwen Stefani, No Doubt
1970 - Cyril Directie, Kane | Jah6
1971 - Kevin Richardson, Backstreet Boys
1975 - India.Arie, 
1978 - Jake Shears, Scissor Sisters
1979 - Josh Klinghoffer, Red Hot Chili Peppers
1980 - Bo Saris, 
1980 - Danny O'Donoghue, The Script
1984 - Ashlee Simpson, 
1987 - Starley, 
1988 - A$AP Rocky, 
1988 - Cal Shapiro, Timeflies
1995 - Snelle,
1998 - Pleun Bierbooms, 
2001 - Leafs,

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (1) Lola- The Kinks (Pye), 2 weken op nummer 1
1981 - 1 (1) Why Tell Me, Why- Anita Meyer (Ariola), 2 weken op nummer 1
1987 - 1 (5) Bad- Michael Jackson (Epic), 1 week op nummer 1
1992 - 1 (1) Too Much Love Will Kill You- Brian May (Parlophone), 2 weken op nummer 1
1998 - 1 (15) No Matter What- Boyzone (Polydor), 1 week op nummer 1
2009 - 1 (1) Three Days In A Row- Anouk (EMI), 4 weken op nummer 1
2015 - 1 (1) What Do You Mean?- Justin Bieber (Def Jam), 3 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) Head & Heart- Joel Corry feat. MNEK (Atlantic), 3 weken op nummer 1

(03/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season