Nieuws
Op deze dag in 2004

Vandaag: de dood van een volkszanger

André Hazes
André Hazes  Wolter Kroes  Guus Meeuwis  Paul De Leeuw  René Froger  Xander De Buisonjé  Gerard Joling  André Hazes Jr.  Olivia Newton-John  Frankie Valli  John Travolta  U2  The Rolling Stones  Höllenboer  Julio Iglesias  Bruce Springsteen  Jermaine Dupri  Katy Perry  Little Steven  Marco Borsato 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Nederland rouwt om het overlijden van André Hazes.

Op 23 september 2004 overlijdt André Hazes op 53-jarige leeftijd in het Hofpoortziekenhuis in Woerden aan een hartstilstand. Hij was twee dagen eerder met spoed opgenomen wegens hoge koorts en benauwdheid. Daarnaast kampte de zanger de laatste maanden van zijn leven met hoorproblemen.

Vier dagen later neemt neemt het Nederlandse publiek massaal afscheid van Hazes met een grote herdenkingsdienst in de Amserdam ArenA, die rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden. Zijn kist staat op de middenstip, terwijl artiesten als Wolter Kroes, Guus Meeuwis, Paul de Leeuw en René Froger nummers van Hazes zingen. Tijdens de ereronde van de kist door het stadion speelt Xander de Buisonjé het nummer Zij Gelooft In Mij. Anderhalve week later wordt dit postuum de eerste nummer 1-hit voor André Hazes, bijna 28 jaar na zijn eerste hit Eenzame Kerst uit 1976.

Precies een jaar na het overlijden worden zijn dood en zijn leven opnieuw uitgebreid herdacht. Op Nederland 2 wordt ’s middags een Hazes Top 100 uitgezonden, in Amsterdam wordt een standbeeld onthuld, er is een herdenkingsconcert in Ahoy en ’s avonds wordt in Hoek van Holland een deel van Hazes’ as met tien vuurpijlen de lucht in geschoten. Dat laatste was een wens van de overledene.

André Hazes blijft tot lang na zijn dood populair. In 2007 scoort André Hazes twee nummer 1-hits met postume duetten. Dat zijn nieuwe versies van een nummer van een overleden artiest, waarbij een deel van de oorspronkelijk zang opnieuw wordt ingezongen door een andere artiest. Zo staan André Hazes en Gerard Joling elf weken op nummer 1 met Blijf Bij Mij en later dat jaar staat Bedankt Mijn Vriend met zijn zoon André Hazes Jr. ook nog eens drie weken op de eerste plaats van de Top 40.

Dit gebeurde er nog meer op 23 september:
Marco Borsato houdt op 23 september 2009 in Paradiso een emotionele persconferentie over het faillissement van The Entertainment Group.

Een dag nadat de rechtbank van Amsterdam het faillissement van The Entertainment Group heeft uitgesproken, besluit Marco Borsato de media te woord te staan tijdens een persconferentie. The Entertainment Group (TEG) was een artiestenbureau dat onder meer Symphonica In Rosso en de Groots Met Een Zachte G-concerten van Guus Meeuwis organiseerde. Daarnaast behartigde TEG de belangen van onder meer Ilse DeLange, Trijntje Oosterhuis en Marco Borsato zelf. De zanger was grootaandeelhouder van het bedrijf. De financiële problemen waren ontstaan doordat een dochteronderneming van TEG miljoenen had geïnvesteerd in slecht renderende mediabedrijfjes. Daardoor was TEG in de schulden geraakt.

Tijdens zijn persconferentie verklaart Marco dat hij alles wat hij de afgelopen twinig jaar bij elkaar heeft gezongen, nu kwijt is. Daarbij houdt hij het niet droog. "Ik ben hier vandaag niet om als held van het strijdtoneel te verdwijnen. Ik wil alleen aan iedereen duidelijk maken ..." Dan moet de zanger even een slokje water nemen, waarna hij met tranen in zijn ogen vervolgt: "... dat ik nog nooit voor mijn verantwoordelijkheid ben weggelopen en dat ik dus ook de verantwoordelijkheid pak ook al vind ik moreel gezien dat is niet verantwoordelijk ben voor de situatie die is ontstaan."

"Er is ten onrechte een beetje het beeld ontstaan, de afgelopen dagen, dat ik uit een vuilnisbak zou eten en dat er voor mij geen brood meer op de plank zal zijn. Dat is niet zo. Ik heb nog geen goed overzicht over waar ik financieel dan wel sta. Het enige wat ik kan zeggen, is dat al datgene wat ik de afgelopen twintig jaar verdiend heb op zijn minst verdwenen is en daar een restschuld zal overblijven, wat ik nu exact niet weet hoe groot dat is. Alleen - dan citeer ik de bank maar even - zij zien in mij nog working capacity. Ik maak op u misschien een beetje een matte indruk, maar dat eigenlijk alleen maar door slaaptekort. Het is niet zo dat ik me verslagen voel. Ik voel me juist gesterkt door alles. Ben ook niet ongelukkiger dan een jaar terug. Alleen wel een behoorlijk stuk wijzer dan met name drie weken geleden."

De zanger maakt ook bekend dat twee van de drie geplande Symphonica in rosso-concerten met Diana Ross wel doorgaan. Om dit te financieren, organiseert hij binnen een maand twee Marco Borsato & friends-concerten. Tijdens deze concerten zingt hij duetten met onder meer Guus Meeuwis, Paul de Leeuw, Jan Smit, Trijtje Oosterhuis en Alain Clark, die allemaal kosteloos meewerken.

Verder op deze dag:
1978: Hopelessly Devoted To You van Olivia Newton-John stijgt naar de tiende plaats van de Nederlandse Top 40. Daarmee staan er vanaf deze week drie hits uit de film Grease in de top 10. De andere twee zijn Grease van Frankie Valli op #4 en You’re The One That I Want van John Travolta & Olivia Newton-John op #5.
1980: Tijdens een optreden in Pittsburg stort Bob Marley opnieuw in. Het zou de laatste keer zijn dat hij op het podium optrad. In mei 1981 overleed hij aan kanker.
1989: In een restaurant het dorpje Sea Bright in New Jersey viert Bruce Springsteen zijn 40e verjaardag. Hij geeft een optreden met zijn voltallige E Street Band, inclusief de in 1984 vertrokken Steven Van Zandt.
1997: U2 geeft als eerste grote band een optreden in Sarajevo na het uitbreken van de oorlog in Bosnië in 1992. Het concert maakt deel uit van hun wereldwijde PopMart-toernee van 1997. De band had in 1993, toen de oorlog nog volop woedde, al het idee om in Sarajevo op te treden, maar een concert was destijds echt niet mogelijk.
2010: Het Amerikaanse kinderprogramma Sesame Street verwijdert na klachten van ouders een filmpje met Katy Perry van zijn YouTubekanaal. Volgens de klagende ouders was het jurkje van de zangeres veel te bloot voor een kinderprogramma.

Vandaag geboren:
1930 - Ray Charles, bij overlijden 73 jaar
1943
- Steve Boon, The Lovin' Spoonful
1943 - Wallace Scott, The Whispers
1943 - Walter Scott, The Whispers
1943 - Julio Iglesias,
1947 - Jerry Corbetta,
1949 - Bruce Springsteen,
1969 - Patrick Fiori,
1972 - Jermaine Dupri,
1972 - Sam Bettens, K's Choice
1974 - Layzie Bone, Bone Thugs-N-Harmony
1979 - Eric-Michael Estrada, O-Town
1981 - Natalie Horler, Cascada

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (2) We Love You / Dandelion- The Rolling Stones (Decca), 1 week op nummer 1
1972 - 1 (1) Pop Corn- Anarchic System (AZ), 7 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Popcorn- Hot Butter (Columbia/Stateside), 7 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Popcorn- The Popcorn Makers (Riviera), 7 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) You're The Greatest Lover- Luv' (Philips), 4 weken op nummer 1
1989 - 1 (1) French Kiss- Lil Louis (LD Records), 2 weken op nummer 1
1995 - 1 (9) Het Busje Komt Zo- Höllenboer (Bunny), 1 week op nummer 1
2000 - 1 (1) I Turn To You- Melanie C (Virgin), 4 weken op nummer 1
2006 - 1 (1) Als De Morgen Is Gekomen- Jan Smit (Artist & Company), 3 weken op nummer 1
2017 - 1 (2) Mi Gente- J. Balvin & Willy William (Scorpio), 3 weken op nummer 1

(23/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy