Nieuws
Op deze dag in 1967

Vandaag: eerste uitgave Rolling Stone

Rolling Stone Magazine
John Lennon  Toppers  Gerard Joling  René Froger  Gordon  Jan Smit  Jeroen Van Der Boom  The Beatles  Yoko Ono  Salt-N-Pepa  Jewel  DJ Sammy  Yanou  Do  André Hazes Jr.  Post Malone  Sam Feldt  Rani  Glennis Grace 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de eerste editie van het tweewekelijks te verschijnen Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

Een tijdschrift genaamd Rolling Stone met een foto van John Lennon op de voorpagina. Het lijkt misschien vloeken in de kerk, maar de naam van het blad heeft in directe zin niets te maken met de Rolling Stones, de grote rivaal van The Beatles in deze periode. In indirecte zin echter alles, want zowel het tijdschrift als de legendarische band is vernoemd naar het lied Rollin' Stone van Muddy Waters. De editie met John Lennon op de voorpagina is verschenen op 9 november 1967 en is uitgegroeid één van de grootste muziektijdschriften ter wereld. 

De Rolling Stone vormt een perfecte brug tussen twee werelden: mainstream en underground. Voor mainstreambegrippen wordt het blad als 'hip' beschouwd, maar voor undergroundbegrippen gaat Rolling Stone weer de kant van de popmuziek op. Na verloop van tijd gaat Rolling Stone ook aandacht besteden aan zaken die niets met muziek te maken hebben. Er wordt onder meer veel aandacht besteed aan de presidentscampagne van Richard Nixon in 1972 en in 2004 krijgt Rolling Stone zelfs een National Academy Award voor de stukken over de Irakoorlog.

Ook wordt Rolling Stone bekend de allertijdenlijsten die in 2003 en 2004 worden gepubliceerd. De meest bekende is The 500 Greatest Songs Of All Time, die bij klassiekers nog altijd als referentiekader wordt gebruikt. De nummer 1 van deze lijst is - hoe toepasselijk - Like A Rolling Stone van Bob Dylan. De 21ste eeuw wordt zeer mager bezet in deze lijst, met enkel noteringen voor Hey Ya! van Outkast en Stan en Lose Yourself van Eminem. In 2010 verschijnt er een update van deze lijst. Dan staan er 26 tracks uit de zeroes genoteerd.

Dit gebeurde er nog meer op 9 november:
Gerard Joling stapt op 9 november 2008 uit de Toppers.

Het trio de Toppers ontstond na gastoptredens van Gordon en Gerard Joling tijdens de ArenA-concerten van René Froger in 2004, waarbij ze in een medley elkaars hits zongen. De medley Live At The ArenA werd een nummer 5-hit en door het succes besloten ze om als drietal een concert te geven onder de naam Toppers In Concert. Tijdens deze concerten zingen ze nationale en internationale klassiekers, vaak gebundeld in medleys met een thema. Hoewel ze het bovenste kwart van de Top 40 niet meer halen, werden hun Toppers In Concert-albums een groot succes en ook de dvd’s van de concerten werden goed verkocht.

Het gaat mis wanneer er een reallifesoap over de voorbereidingen op hun songfestivaldeelname in 2009 gepland wordt. SBS6, die Gerard onder contract heeft, keurt zijn deelname aan het TROS-programma niet goed, terwijl Gordon van RTL4 wel toestemming krijgt. Als Gordon zich in de media vervolgens negatief blijft uitlaten over Gerard, trekt deze zich terug. Een dag later wordt bekend gemaakt dat Jeroen Van Der Boom hem zal opvolgen. Grappig feitje: voor Jeroens grote doorbraak met Jij Bent Zo in 2007 imiteerde hij de stem van Gerard Joling geregeld in de VARA-animatieserie Café De Wereld. Als zodanig was zijn stem ook te horen op de WK-single Café De Wereldcup.

Een paar maanden na het songfestival, waar De Toppers teleurstellend twee-na-laatste in de halve finale werden, verliet ook Gordon het trio. Eind 2009 komen echter zowel Joling als Gordon terug bij de groep en wordt De Toppers een kwartet. Na twee edities als viertal trekt Gordon zich in 2011 terug uit de Toppers. Hij gaat zich richten op zijn nieuwe groep LA: The Voices en op zijn televisiewerk. Een terugkeer van Gordon lijkt op dit moment nog niet aan de orde, omdat het nog altijd niet lekker botert tussen Geer en Goor. De Toppers zijn vanaf dat moment weer een trio, maar in 2017 treedt Jan Smit tot de groep toen en wordt het weer een kwartet.

Verder op deze dag:
1961: The Beatles worden door Brian Epstein ontdekt in de Cavern Club in Liverpool. Epstein heeft een grote invloed op de Fab Four en na zijn overlijden in 1967 begint de legendarische formatie langzamerhand uit elkaar te vallen.
1966: John Lennon en Yoko Ono ontmoeten elkaar voor het eerst toen Lennon haar kunsttentoonstelling Unfinished Paintings And Objects bezocht in Londen. Op 20 maart 1969 trouwden ze op Gibraltar.
1991: De Amerikaanse hiphopact Salt-N-Pepa scoort zijn tweede nummer 1-hit met Let's Talk About Sex! Net als Push It in 1988 staat ook Let's Talk About Sex! drie weken op de felbegeerde koppositie genoteerd.
1997: De grote zaal van Paradiso wordt aangedaan door de pas doorgebroken Amerikaanse singer-songwriter Jewel. Haar concert was in korte tijd uitverkocht vanwege het succes van haar debuutalbum Pieces Of You en debuutsingle Foolish Games. 
2002: Heaven van producers DJ Sammy en Yanou en de Nederlandse zangeres Do komt op de eerste plaats in de Britse hitlijst terecht. Hiermee wordt het een veel grotere hit in het Verenigd Koninkrijk dan in Nederland, waar Heaven op nummer 16 blijft steken.
2019: De showmedia melden dat André Hazes en Monique Westenberg uit elkaar zijn. In 2018 was het koppel ook al een tijdje uit elkaar geweest. André heeft inmiddels al een tijdje een relatie met Bridget Maasland. In februari 2020 keert André weer terug naar zijn Monique. Een jaar later gaat de relatie weer uit. Weer een jaar later is het weer aan.
2019: In de Top 40 doet zich een bijzondere situatie voor. Post Malone staat én als artiest (met de hit Circles) én als titel (hit van Sam Feldt (feat. Rani)) in de top 10. Zoiets is nog nooit eerder voorgekomen.
2022: De rechtbank van Amsterdam veroordeelt Glennis Grace tot een taakstraf van 200 uur. In februari 2022 had ze zich samen met vijf andere mensen, waaronder haar destijds 15-jarige zoon, schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging in de Jumbo in de Westerstraat in Amsterdam.

Vandaag geboren:
1923 - Hank Mizell, bij overlijden 69 jaar,
1936 - Mary Travers, bij overlijden 72 jaar, Peter, Paul & Mary
1937 - Roger McGough, The Scaffold
1941 - Tom Fogerty, bij overlijden 48 jaar, Creedence Clearwater Revival
1943 - Lee Graziano, The American Breed
1944 - Phil May, bij overlijden 75 jaar, The Pretty Things
1948 - Alan Gratzer, REO Speedwagon
1948 - Don McDougall, The Guess Who
1956 - Michael Mullins, Modern Romance
1969 - Sandra Denton, Salt-N-Pepa
1969 - Roxanne Shante,
1973 - Nick Lachey, 98°
1974 - Bridget Maasland, The Magnificent Four
1978 - SisQó, Dru Hill
1984 - French Montana,
1984 - Delta Goodrem,
1985 - Mus Omer, Blazin Squad
1987 - Tara McDonald,
1989 - Violet Days,
1994 - MNEK,
1999 - Rani

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Heidschi Bumbeidschi- Heintje (CNR), 2 weken op nummer 1
1974 - 1 (1) Kung Fu Fighting- Carl Douglas (Pye), 4 weken op nummer 1
1985 - 1 (1) Only Love- Nana Mouskouri (Carrere), 2 weken op nummer 1
1991 - 1 (2) Let's Talk About Sex!- Salt-N-Pepa (FFRR), 1 week op nummer 1
1996 - 1 (1) I Can't Help Myself (I Love You, I Want You)- The Kelly Family (Kel-Life), 3 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Dilemma- Nelly featuring Kelly Rowland From Destiny's Child (Universal), 2 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Tsunami- Dvbbs & Borgeous (Spinnin'), 4 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Dance Monkey- Tones And I (Bad Batch), 6 weken op nummer 1

(09/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Dua Lipa - Houdini
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Zoë Tauran - Monster
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bankzitters - Cupido
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Tate McRae - Exes
Details Loreen - Is It Love
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Snelle - Hoodiedate
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind