Nieuws
Op deze dag in 1968

Vandaag: de eerste repetitie van Led Zeppelin

Led Zeppelin
Led Zeppelin  The Yardbirds  Jimmy Page  Robert Plant  Janis Joplin  Amanda Lear  Scott McKenzie  Margaret Singana  Guus Meeuwis  Krezip  Guillermo & Tropical Danny  Mark Knopfler  Heintje  Suzanne Vega  Luis Fonsi  Daddy Yankee 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland.. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Jimmy Page repeteert voor het eerst met zijn nieuwe band.

In een kelder van een platenwinkel aan de Gerrard Street in Londen maken Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham en John Paul Jones op 12 augustus 1968 voor het eerst samen muziek. Het eerste nummer dat de vier muzikanten samen spelen, is Train Kept A-Rollin’, dat op het repertoire van The Yardbirds stond. De jongens voelen meteen dat het goed zit. Andere nummers die bij deze repetitie voorbijkomen zijn As Long As I Have You, I Can’t Quit You Baby en Smockestack Lightning.

The Yardbirds waren kort geleden uit elkaar gegaan, maar er stonden nog wat optredens gepland voor september in Scandinavië. Gitarist Jimmy Page en bassist Chris Dreja kregen toestemming van de andere ex-leden om de naam Yardbirds te gebruiken voor hun contractuele verplichtingen. Jimmy Page wilde aanvankelijk Terry Reid als zanger voor de nieuwe groep vragen, maar die weigerde het aanbod. Reid kende nog wel iemand anders die misschien interesse zou hebben. Dat was Robert Plant en die was wel geïnteresseerd. Plant dacht dat de ex-drummer van zijn vorige band ook wel mee zou willen doen en zo kwam John Bonham bij de groep.

Chris Dreja trok zich uiteindelijk terug en werd vervangen door John Paul Jones, die zichzelf had aangeboden. In september speelt de nieuwe groep zijn verplichte optredens in Scandinavië en later die maand beginnen ze aan de opnames van hun nieuwe album. Aanvankelijk wordt de nieuwe formatie bekend onder de naam The New Yardbirds, maar in oktober veranderen ze de naam in Led Zeppelin. Het woord ‘lead’ (loden) is bewust foutief als ‘led’ gespeld, om zo verwarring over de uitspraak van de groepsnaam te voorkomen. In januari 1969 verschijnt het titelloze debuutalbum van de groep, met  daarop de hit Good Times Bad Times en het bekende Dazed And Confused.

Dit gebeurde er ook op 12 augustus:
Willie Nelson treedt op 12 augustus 1972 voor het eerst op in Armadillo World Headquarters in de Texaanse hoofdstad Austin en introduceert een nieuw muziekgenre.

In 1960, toen Willie Nelson ongeveer 27 jaar was, verhuisde hij naar Nashville om daar door te breken als countryartiest. Commercieel gezien was hij niet erg succesvol, omdat zijn stijl te veel afweek van de populaire Nashville-country. Wel schreef hij enkele countrynummers voor andere artiesten die uitgroeiden tot klassiekers, waaronder Crazy van Patsy Cline.

Begin jaren 70 keerde Willie terug naar Texas en vestigde hij zich in Austin. Zijn optreden in Armadillo World Headquarters op 12 augustus 1972 wordt gezien als een belangrijk moment in de geschiedenis van de countrymuziek. Die concertzaal, die ook wel The 'Dillo wordt genoemd, trekt een publiek van zowel hippies als rednecks en er wordt niet moeilijk gedaan over drugs. Willie weet die twee groepen te verenigen met een nieuwe sound die hen allebei aanspreekt. Deze stijl krijgt later de naam outlaw-country en kenmerkt zich doordat ze wat ruiger is en meer naar rock neigt dan de commerciëlere Nashville-sound. Naast Willie Nelson is Waylon Jennings de belangrijkste vertegenwoordiger van de outlaw-country. 

De 'nieuwe' Willie Nelson breekt in 1975 door met het nummer Blue Eyes Crying In The Rain, dat een grote hit wordt in de Amerikaanse countryhitlijst. Ook zijn duetten met Good Hearted Woman en Mammas Don't Let You Babies Grow Up To Be Cowboys zijn erg populair in eigen land.

In Nederland scoort Willie midden jaren 80 drie Top 40-hits, waarvan zijn nummer 3-hit To All The Girls I've Loved Before, een duet met Julio Iglesias, de grootste is. Dit nummer valt echter niet onder de outlaw-country. Het genre verloor na 1980 aan populariteit, maar wordt nog steeds door fans omarmd. Zo is de Nederlandse zanger Waylon een groot liefhebber van outlaw-country.

Verder op deze dag:
1970: Janis Joplin treedt op in het Harvard Stadium in Boston. Ze zingt acht nummers, waaronder Mercedes Benz en de Gershwinklassieker Summertime. Later blijkt dat dit het laatste optreden van de zangeres is; twee maanden later overlijdt ze aan een overdosis heroïne.
1978: Amanda Lear scoort haar eerste Top 40-hit met het nummer Follow Me. De zangeres valt op door haar knappe verschijning en lage stem. Daarom vermoedden verschillende mensen in het begin van haar carrière dat ze eigenlijk een travestiet of transseksueel was. Dat ze wel degelijk een vrouw is, bewees Amanda Lear in 1977 in een Playboyreportage.
2017: Despacito (van Luis Fonsi en Daddy Yankee) staat 15 weken op nummer 1 en evenaart daarmee het record van Shape Of You (van Ed Sheeran)

Vandaag geboren:
1929 - Buck Owens, bij overlijden 76 jaar, Buck Owens & His Buckaroos
1948 - Ron Mael, Sparks
1949 - Mark Knopfler, Dire Straits | The Notting Hillbillies
1950 - Simon King, Hawkwind
1951 - August Darnell, Kid Creole and The Coconuts
1953 - Jerry Speiser, Men At Work
1954 - Pat Metheny, Pat Metheny Group
1955 - Heintje,
1958 - Valerie Landsberg, The Kids From Fame
1961 - Roy Hay, Culture Club
1966 - Sharon Dee Clarke, Nomad
1968 - Paul Tucker, Lighthouse Family
1968 - JW Roy,
1969 - Tanita Tikaram,
1970 - Terri Robinson, Terri & Monica
1974 - Amir El Falaki, Toy-Box
1980 - Crazy Frog,
1990 - Kranium,
1994 - Bram Krikke,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (2) San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)- Scott McKenzie (CBS), 1 week op nummer 1
1972 - 1 (2) Pop Corn- Anarchic System (AZ), 1 week op nummer 1
1972 - 1 (2) Popcorn- Hot Butter (Columbia/Stateside), 1 week op nummer 1
1972 - 1 (2) Pop Corn- The Popcorn Makers (Riviera), 1 week op nummer 1
1978 - 1 (1) You're The One That I Want- John Travolta & Olivia Newton-John (RSO (1978) \ Polydor (1998)), 7 weken op nummer 1
1989 - 1 (11) We Are Growing - Shaka Zulu- Margaret Singana (Cloud), 1 week op nummer 1
1995 - 1 (5) Het Is Een Nacht... (Levensecht)- Guus Meeuwis & Vagant (Xplo), 1 week op nummer 1
2000 - 1 (2) I Would Stay- Krezip (WEA), 1 week op nummer 1
2006 - 1 (2) Toppertje!- Guillermo & Tropical Danny (Universal), 1 week op nummer 1
2017 - 1 (1) Despacito Remix- Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber (Republic), 15 weken op nummer 1

(12/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town