Nieuws
Op deze dag in 2018

Vandaag: De première van A Star Is Born

Vandaag: De première van A Star Is Born
Lady Gaga  Bradley Cooper  Janis Joplin  The Jimi Hendrix Experience  T-Spoon  Amy Winehouse  The Doors  The Rolling Stones  The Smiths  Badfinger  R. Kelly 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de film A Star Is Born met Bradley Cooper en Lady in de hoofdrol gaat in Nederland in première.

In 2013 had Lady Gaga al eens een bijrolletje gespeeld in de actiefilm Machete Kills. Daarvoor werd ze destijds nog genomineerd voor de Golden Raspberry Award voor slechtste vrouwelijke bijrol. Wie dacht dat het daarmee gedaan was met de filmcarrière van Lady Gaga, had het helemaal mis. In 2018 schittert ze tegenover Bradley Cooper in een remake van de film A Star Is Born.

De film vertelt het verhaal van de aan alcohol verslaafde countryzanger Jackson Maine, die na een concert nog even een bar in duikt en daar de amateurzangeres Ally ontdekt. De twee krijgen al gauw een relatie en Jackson helpt de onzekere Ally om als zangeres door te breken. Terwijl de carrière van Ally de hoogte in schiet, wordt Jackson het slachtoffer van zijn eigen alcoholverslaving, wat tot de nodige spanningen leidt.

De film wordt overladen met positieve kritieken en vervolgens een bioscoopsucces. Eventjes lijkt het erop dat A Star Is Born gaat uitgroeien tot de succesvolste muziekfilm van het jaar, maar daar steekt Bohemian Rhapsody uiteindelijk nog een stokje voor. De film wordt genomineerd voor acht Oscars, waaronder die voor beste film, beste acteur en beste actrice. Slechts één nominatie wordt verzilverd: die voor het beste originele filmlied. Die Oscar ging naar het duet tussen Lady Gaga en Bradley Cooper: Shallow.

Shallow is  dan inmiddels ook uitgegroeid tot een dikke Top 40-hit. Na de Oscaruitreiking bereikt het nummer zelfs de vijfde plaats in de Top 40. Het nummer verbreekt net niet het record van succesvolste Oscarwinnende Top 40-hit aller tijden. Dat staat sinds 1998 op naam van Céline Dion met My Heart Will Go On uit de film Titanic. Na Shallow leverde A Star Is Born ook nog een solohit op voor Lady Gaga. Always Remember Us This Way kwomt in 2019 tot de 16e plaats.

Dit gebeurde er ook op 4 oktober:
Janis Joplin overlijdt op 4 oktober 1970 op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne.

Na de dood van Jimi Hendrix op 18 september is Janis Joplin het tweede hippie-icoon in drie weken tijd dat overlijdt aan een overdosis. Waarschijnlijk was Janis' overdosis onbewust en geen zelfmoordpoging. De heroïne die na haar dood in haar lichaam wordt gevonden, blijkt veel puurder dan hoe heroïne doorgaans wordt versneden. Haar laatste shot was daarmee veel schadelijker, ondanks dat het een normale dosis was. Dezelfde week overlijdt nog een aantal andere klanten van dezelfde heroïnedealer aan een overdosis. 

Joplin brak door dankzij haar optreden op het Monterey Pop Festival in 1967 als zangeres van Big Brother And The Holding Company. Een jaar later verliet ze die groep. Na haar eerste soloalbum I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! uit 1969, begon ze in september 1970 aan haar tweede album Pearl. Het laatste nummer dat ze voor het album opnam was het a capella gezongen Mercedes Benz, drie dagen voor haar dood. In 1971 wordt Pearl postuum uitgebracht. Het nummer Buried Alive In The Blues, dat ze vandaag opgenomen zou hebben, staat instrumentaal op de lp. In mei stijgt de plaat naar de tweede plaats in de Album Top 100 en Me And Bobby McGee en Cry Baby worden postuum haar enige Top 40-hits. Op de B-kant van Cry Baby staat Mercedes Benz. Een cover van dat nummer door de Nederlandse danceact T-Spoon bereikt in 1995 de top 10. 

Met haar dood behoort Janis Joplin tot de zogenaamde ’27 club’. Zij is een van de vier muzikale grootheden die tussen 1969 en 1971, in een tijdsbestek van exact twee jaar, op 27-jarige leeftijd overlijden. Naast Janis Joplin en Jimi Hendrix zijn dat Brian Jones van The Rolling Stones en Jim Morrison van The Doors. Pas na de dood van Nirvanazanger Kurt Cobain in 1994, ook op 27-jarige leeftijd, ontstaat het begrip '27 club'. In 2011 treedt ook Amy Winehouse toe tot de club.

Verder op deze dag:
1982: In The Ritz in Manchester geeft de Britse band The Smiths zijn eerste optreden. De groep rond zanger Morrissey staat in het voorprogramma van de band Blue Rondo À La Turk. Het eerste nummer dat The Smiths spelen, is The Hand That Rocks The Cradle. Pas in 1986 scoort de band zijn eerste hit in Nederland met  Bigmouth Strikes Again.
1992: De Nederlandse publieke omroep voert de horizontale programmering in. Dit is met name op de popzender Radio 3 het meest merkbaar. Horizontale programmering houdt in dat elke weekdag op hetzelfde moment van de dag hetzelfde radioprogramma wordt uitgezonden. Dit fenomeen werd in de jaren 60 in Nederland geïntroduceerd door Veronica-dj Joost den Draaijer.
2005: Mike Gibbins, drummer van Badfiger, overlijdt op 56-jarige leeftijd
2006: Een voormalig werknemer van R. Kelly klaagt de zanger aan vanwege contractbreuk en geweld. 

Vandaag geboren:
1942 - Franco Gatti
, bij overlijden 80 jaar, Ricchi & Poveri
1942 - Ivor Aylesbury, bij overlijden 61 jaar, The Silkie
1942 - Jenny Arean,
1947 - Julien Clerc,
1947 - Jim Fielder, Blood Sweat & Tears
1948 - Jan Veerman, BZN
1951 - Mick Dyche, bij overlijden 67 jaar, Sniff 'n' The Tears
1955 - Bob Fosko, bij overlijden 64 jaar, Hakkûhbar | De Raggende Manne
1959 - Chris Lowe, Pet Shop Boys
1960 - Anita Heilker, Dolly Dots
1963 - Jon Secada,
1971 - BT,
1977 - Richard Reed Parry, Arcade Fire
1977 - Ana Johnsson,
1984 - Lena Katina, t.A.T.u
1993 - Mayra,
1995 - Ralf Mackenbach,

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Bloody Mary- Tom & Dick (Philips), 2 weken op nummer 1
1975 - 1 (4) Guus- Alexander Curly (Negram), 1 week op nummer 1
1980 - 1 (2) One Day I'll Fly Away- Randy Crawford (Warner), 1 week op nummer 1
1986 - 1 (1) The Final Countdown- Europe (Epic), 2 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Something About The Way You Look Tonight / Candle In The Wind 1997- Elton John (Rocket), 2 weken op nummer 1
2003 - 1 (1) Where Is The Love- The Black Eyed Peas (A&M), 2 weken op nummer 1
2008 - 1 (2) Viva La Vida- Coldplay (Parlophone), 1 week op nummer 1
2014 - 1 (2) Blame- Calvin Harris feat. John Newman (Columbia), 1 week op nummer 1

(04/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi