Top 4: André Hazes

- Top 4

 André Hazes
André Hazes

Vanavond gaat in de Ziggo Dome in Amsterdam de zevende editie van Holland Zingt Hazes van start. Om alvast een beetje in de sfeer te komen zetten wij de vier grootste hit André Hazes op een rij.

1 BLIJF BIJ MIJ- andré hazes & gerard joling
André Hazes mag in één adem genoemd worden met onder andere Elvis Presley, Freddie Mercury, 2pac en Bob Marley. Hun overeenkomst? Ze scoorden allemaal hun grootste Top 40-hit pas na hun overlijden. Maar André steek boven hen uit, want Blijf Bij Mij is met ruime voorsprong de grootste Top 40-hit van een artiest die op dat moment al overleden is. In 1988 had dit nummer onder de titel Blijf Maar Hier al vijf weekjes in de Tipparade gestaan, maar het grote succes kwam pas in 2007. Drie jaar na het overlijden van André maakte Gerard Joling een zgn. postuum duet van. Het nummer stond dat jaar elf weken op nummer 1 en groeide uit tot de op een na grootste hit van het jaar.

2 IK MEEN 'T- andré hazes
Tijdens zijn leven heeft André Hazes nooit een nummer 1-hit gescoord. Pas na zijn overlijden steeg hij onmiddelijk naar de eerste plaats met de klassieker Zij Gelooft In Mij. André heeft wel twee keer meegemaakt dat hij met een single de tweede plaats bereikte. Dat gebeurde in 1982 met Diep In Mijn Hart en in 1985 met Ik Meen 't. Dat laatste nummer was een cover van het nummer All I Ever Need Is You uit 1971. Oorspronkelijk was dit nummer van Ray Charles, maar het is bekender in de uitvoeringen van Sonny & Cher en Kenny Rogers & Dottie West. In 2014 werd Hazes' uitvoering zelf gecoverd door de Edwin Evers Band, die het nummer voorzag van een aanstekelijk reggaesausje. 

3 BEDANKT MIJN VRIEND- andré hazes & andré hazes jr.
Hoewel de kinderen van André en Rachel Hazes inmiddels zijn uitgegroeid tot bekende artiesten, hebben ze allebei nog maar één keer in de Top 40 gestaan. Roxeanne deed dat in de zomer van 2007 dankzij haar deelname aan So You Wanna Be A Popstar met de Maribelle-cover Ik Hou Van Jou. De 13-jarige André Jr. volgde drie maanden later met Bedankt Mijn Vriend, dat hij samen zong met zijn vader. Daarmee werd het het tweede postuum duet dat in 2007 de eerste plaats bereikte. Net als Blijf Bij Mij verscheen de originele versie van Bedankt Mijn Vriend op het album Liefde, Leven, Geven uit 1988. André Hazes schreef het nummer samen met Jacques Verburgt voor zijn overleden vriend en producer Tim Griek, die eerder dat jaar bij een auto-ongeluk om het leven was gekomen. 

4 'N BEETJE VERLIEFD- andré hazes
André Hazes maakte zijn Top 40-debuut op Eerste Kerstdag 1976 met Eenzame Kerst. Een week later bereikte het nummer de vijfde plaats in de Top 40. Daarna duurde het bijna vijf jaar voordat hij opnieuw in de top 10 belandde. Dat gebeurde in 1981 met de klassieker 'n Beetje Verliefd. Hazes schreef het nummer samen met de mannen van Catapult, die eind jaren 80 onder de naam Cat Music hits gingen schrijven voor andere artiesten. Later werkte Cat Music ook mee aan hits als Diep In Mijn Hart, Oranje Bovenaan en Kleine Jongen. Onder de naam Rubberen Robbie haalden de heren van Cat Music zelf de Tipparade met 'n Beetje Verziekt (De Hazes-Medley), waarmee ze dus eigenlijk hun eigen werk parodieerde. Een serieuzere cover van 'n Beetje Verliefd kwam in 1997 uit onverwachte hoek. De Britse zanger Engelbert Humperdinck haalde toen de Tipparade met zijn Engelse vertaling A Little In Love.