Coverafbeelding Simon & Garfunkel - The Boxer
  • Statistieken
  •   11 weken
  •   3 piekpositie
  •   296 punten
  •   1969

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

Ze traden voor het eerst onder de naam Tom & Jerry op in de tweede helft van de jaren vijftig en sinds de jaren zestig als Simon & Garfunkel. In 1970 gingen ze uit elkaar om sindsdien sporadisch voor eenmalige concerten of tours weer bij elkaar te komen.

Tijdens hun middelbare school tijd begonnen Simon en Garfunkel met het zingen van liedjes van onder andere The Everly Brothers. In 1956 namen ze de artiestennamen Tom and Jerry aan en brachten enkele singles uit zonder succes. Vanaf eind 1963 traden ze op onder de naam Simon & Garfunkel. De doorbraak van het duo kwam in 1966.

In januari 1966 haalde een remix vanuit de studio van hun The Sounds Of Silence plotseling een hoge notering in de Amerikaanse hitlijsten. Het nummer was in de hele wereld erg succesvol en bereikte in de Top 40 de 10e plaats. Doordat hun muziek in 1967 werd gebruikt als soundtrack voor de film The Graduate (met Dustin Hoffman in de hoofdrol) werd hun naam definitief gevestigd. Met hun rustige, goed in het gehoor liggende folkachtige nummers stegen ze in de hitparades. Nummers als Homeward Bound, I Am A Rock, A Hazy Shade Of Winter, America, Scarborough Fair, Mrs. Robinson, The Boxer, Bridge Over Troubled Water, Cecilia, El Condor Pasa en My Little Town zijn nog steeds populair en veel van deze songs werden evergreens.Het duo ging in 1970 (tijdelijk) uit elkaar, toch zongen ze op elkaars soloplaten af en toe mee. Na elf jaar kwamen Paul Simon en Art Garfunkel in september 1981 voor één keer samen voor een optreden in Central Park in New York. Bijna een half miljoen mensen waren aanwezig bij dit memorabele optreden waar ook een dvd van verschenen is.In 2004 hielden zij de Old Friends Tour en daarna traden ze sporadisch weer als duo op. Als soloartiesten hebben ze ook hits gescoord, waarbij Paul Simon de meeste solohits op zijn naam heeft staan.

In 2020 zond de AVRO/TROS een documentaire uit met Nick en Simon die zich samen met vriend Kees in het leven van hun muzikale inspiratiebronnen Simon & Garfunkel stortten.Songtekst

I am just a poor boy
Though my story's seldom told
I have squandered my resistance
For a pocket full of mumbles such are promises
All lies and jests
Still a man hears what he wants to hear
And disregards the rest

When I left my home and my family
I was no more than a boy
In the company of strangers
In the quiet of the railway station running scared
Laying low, seeking out the poorer quarters
Where the ragged people go
Looking for the places only they would know

Lie la lie
Lie la la la la la la lie
Lie la la la lie

Asking only workman's wages
I come looking for a job
But I get no offers
Just a come-on from the whores on Seventh Avenue
I do declare, there were times when I was so lonesome
I took some comfort there

Lie la lie
Lie la la la la la la lie
Lie la la la lie


Then I'm laying out my winter clothes
And wishing I was gone
Going home
Where the New York City winters aren't bleeding me
Bleeding me, going home

In the clearing stands a boxer
And a fighter by his trade
And he carries the reminders
Of ev'ry glove that layed him down
Or cut him till he cried out
In his anger and his shame
"I am leaving, I am leaving"
But the fighter still remains

Lie la lie
Lie la la la la la la lie
Lie la la la lie

Songinformatie

De plaat en z'n verhaal (i.e. een vrije vertaling):
Ik ben maar een gewone jongen en ik ben opgegroeid in armoede. M'n verhaal heb ik nog niet zo vaak verteld. Ooit was ik een krachtig persoon, maar dat heb ik allang verkwanseld voor wat vage beloften van andere mensen. Beloften die nooit zijn uitgekomen. Wel hun leugens en hun sneren, maar je doet er niks aan, want er is toch niemand die mij gelooft. Maar goed, laat ik je mijn verhaal vertellen. Ooit heb ik mijn huis en mijn familie achtergelaten, ook al was ik nog maar jong. Ik had toen al de drang om m'n leven te ontvluchten. En gemakkelijk was het niet om in het gezelschap van vreemden in deze grote stad aan te komen. Ik zwierf wat rond op treinstations en in de donkere hoeken van de stad, waar de verlopen en verloren mensen ronddolen, op zoek naar plekken die alleen zij kennen.
Ik zocht een baantje en hoewel ik niet meer dan het dagloon van een gewone arbeider vroeg, kreeg ik overal nul op het rekest. De enigen die wel wat van me wilden, waren de hoeren op 7th Avenue. Nou, om eerlijk te zijn, ging ik soms wel op hun uitnodigingen in, vooral als ik weer eens eenzaam was. Bij hen vond ik tenminste een beetje troost en warmte. Alles wat ik droomde, kwam niet uit. Daarom stond ik daar weer, met m'n winterkleren in m'n koffer te dubben of ik weer naar huis zou gaan. Eén ding wist ik zeker: dáár hoefde ik tenminste niet te lijden onder die ijskoude New Yorkse winters, maar wat had ik er voor de rest nog te zoeken?
Maar nu ben ik hier en ik zie hem daar staan: een sterke, krachtige man, die in het felle licht klaarstaat voor een nieuw gevecht, dat is nu eenmaal z'n vak. En hij is er goed in, ook al zijn de littekens te zien van alle klappen die hij in z'n leven al te verwerken heeft gekregen. Soms werd het hem zelfs te veel en riep hij midden in een gevecht in al z'n woede en schaamte om genade. Maar die vechter geeft nooit op en dus staat hij hier weer. En laat ík nou eens een voorbeeld aan hem nemen, aan de man die ik nu zie, aan die bokser.
ArtiestSimon & Garfunkel
 A-kant
Titel The Boxer
Lengte 5:10
Componist(en) P. Simon
Producer(s) Simon, Garfunkel, Halee
 B-kant
Titel Baby Driver
Lengte 3:13
Componist(en) P. Simon
Producer(s) Simon, Garfunkel, Halee
 
Platenlabel CBS
Catalogusnr 4162
Album Bridge Over Troubled Water


Positieverloop