Top 40 Classic: de 2000e Top 40 in 2003

- Overig

 Nena Kim Wilde Tiësto Sugababes The Rasmus 50 Cent Kevin Lyttle BNN & Friends Fabolous Gareth Gates Blue Phil Collins
Top 40 Classic: de 2000e Top 40 in 2003

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. In deze speciale editie reizen we terug naar de 2000e Top 40, die van 1 november 2003.

Nena en Kim Wilde staan voor de vierde week op 1
Nena en Kim Wilde waren in de jaren 80 geduchte concurrenten voor elkaar in de hitlijsten. Beide zangeressen hadden een stoer imago, dat veel navolging vond bij vrouwelijke fans en uiteraard hingen hun posters ook bij heel wat jongens op hun kamer. Van de twee was Kim Wilde veruit de succesvolste artiest met 12 Top 40-hits in de 80’s en 2 in de jaren 90. Daaronder zaten klassiekers als Kids In America, Cambodia en You Came. Nena hield het bij 5 hits in de 80’s, waarvan nummer 1-hit 99 Luftballons de grootste werd.

Irgendwie Irgendwo Irgendwann kwam in 1984 tot nummer 10 in de Nederlandse Top 40 en die track ligt in 2003 aan de basis van Anyplace, Anywhere, Anytime. Daar bestond al een versie van, maar zonder Kim Wilde. Die werd door Nena gevraagd om mee te zingen en er ontstond een hechte vriendschap tussen de twee. De versie van 2003 bevat een wat steviger rockjasje en past helemaal bij de richting van populaire artiesten van dit moment, zoals die van Avril Lavigne. Op 1 november 2003 staat Anyplace, Anywhere, Anytime voor de vierde week op nummer 1 in de 2000e Top 40.

Sugababes duwen Tiësto en The Black Eyed Peas omlaag
Het is dringen geblazen in de top 3. De Sugababes hebben met een gaatje in hun hoofd hun ogen gericht op de eerste plek en stijgen van 4 naar 2 en daardoor zakt ex-nummer 1 Where Is The Love? van The Black Eyed Peas naar de vierde plek. Ook Traffic van Tiësto moet een plekje inleveren en komt daarmee op 3 terecht. Hole In The Head is de zevende Top 40-hit van de Britse Sugababes, maar pas de tweede top 3-hit van de meidengroep. Round Round wist vorig jaar één week van de tweede plek te genieten. Tiësto is door DJ Mag opnieuw uitgeroepen tot de beste dj van de wereld en is ook bezig aan zijn eerste top 3-hit. Flight 643 (2001) en Lethal Industry (2002) zijn de andere tracks van zijn 3 Top 40-hits die de top 10 haalden. Die strandden respectievelijk op 8 en 7.

The Rasmus en 50 Cent gaan omhoog
Op 1 november 2003 stijgt In The Shadows van The Rasmus van 9 naar 6. Het is de eerste Top 40-hit van de Finse band, die in 1994 werd opgericht. Het is meteen ook de derde top 10-hit van een Finse act na Let Kiss van Stig Rauno uit 1965 en Freestyler van de Bomfunk MC’s in 2000. In The Shadows is de grote Europese doorbraak van de band, want in Finland is de groep al jaren een garantie op hits. F-F-F-Falling belandde bijvoorbeeld in 2001 op nummer 1, terwijl in 2002 de eerste plaats werd gehaald met de dubbelnotering Heartbreaker/Days. Door de jaren heen waren Ice, Liquid, Chill en Madness goed voor een tweede plek in de Finse chart.

Iets achter In The Shadows vinden we P.I.M.P. van 50 Cent dat nieuw is in de top 10. Het nummer met reggae en Caraïbische invloeden gaat van 11 naar 8. Het zette de rapper neer als een pooier en dat veroorzaakte veel opschudding. De videoclip bij het nummer verscheen in een versie mét topless dames en in een gekuiste versie, waarin die niet te zien waren. Die laatste versie wordt overdag uitgezonden bij sommige clipzenders en dat is tegen het zere been van sommige ouders en pedagogen.

Turn Me On gaat het hardst
Eerder dit jaar kwamen de Nederlandse acts RMXCRW, Ebon-E en Ambush met hun versie van Turn Me On tot de zeventiende plek. Het origineel is nu op 1 november 2003 een grotere hit. Kevin Lyttle en Spragga Benz zijn de snelste stijger in de lijst en gaan van 36 naar 12. De Vincentiaanse zanger heeft verschillende versie van zijn track uitgebracht, maar de remix waarop ook Spragga te horen is, is in Nederland het populairst. R&B-kenners horen een sample in Turn Me On verborgen zitten: Kevin leende namelijk een stukje van All My Love, van de groep 112. Met de kennis van 2023 zou het de enige Top 40-hit van de zanger blijven. In 2004 zou hij nog de Tipparade bereiken met Last Drop.

BNN & Friends is het hoogst nieuw
De 2000e Top 40 telt 6 nieuwe binnenkomers, waarvan 5 Jaar (En Nog Lang Niet Klaar) van BNN & Friends de hoogst nieuwkomer is op nummer 17. De track zet de knellende situatie van publieke omroep BNN op de kaart. De omroep, die de C-status heeft, moet begin 2004 een aantal van 150.000 leden hebben om te kunnen voortbestaan. In september 2003 startte BNN een wervingscampagne op om nog 50.000 leden te lokken.

Een onderdeel van die campagne was het opnemen van 5 Jaar (En Nog Lang Niet Klaar), waar net als bij de top 3-hit Hij Gaat Voor C! en de nummer 11-hit Voorgoed weer een hoop bekende Nederlanders aan meewerken. Zo hoor je Do, Jim Bakkum, Di-Rect, Dewi, Kim-Lian, Twarres, Marieke (van Ginneken) en Ruud de Wild. Guilty van de Britse boyband Blue (#22), Brother Bear-soundtrack Look Through My Eyes van Phil Collins (#28), Ik Mis Niets van De Poema’s (#29), The Beat Goes On van E-Craig (#34) en Rock Your Body Rock van Ferry Corsten (#36, bekend uit de FIFA-game) zijn de andere nieuwelingen.

Lex Harding is niet onder de indruk van Gareth Gates
Gareth Gates werd afgelopen jaar tweede bij Pop Idol, achter Will Young. De stotterende Britse zanger brak eerder dit jaar in Nederland door via Anyone Of Us (Stupid Mistake), dat op nummer 1 wist te komen. Daarna volgde nog een hit met het uit 1955 stammende Unchained Melody. Op 1 november 2003 staat Gareth genoteerd met Spirit In The Sky, een cover van de nummer 4-hit van Norman Greenbaum uit 1970. De track maakte hij samen met The Kumars, een niet-bestaand Brits-Indiaans gezin, dat de hoofdrol speelt in de komische serie The Kumars at No. 42 van de BBC. Top 40-icoon Lex Harding, die tijdens de uitzending van de 2000e Top 40 een stukje met Wessel van Diepen mee mag presenteren, is duidelijk niet onder de indruk van het nummer. Bij het afkondigen laat hij weten: “Hoe kun je een leuke hit op een professionele manier verkrachten?”

Fabolous blijft plakken op 24
Via Can’t Let You Go (met Mike Shorey en Lil’ Mo) maakten we eerder dit jaar kennis met de Amerikaanse rapper Fabolous. Hij begon al in de jaren 90 te rappen onder de naam Fabolous Sport, dat verwees naar een sportlijn van modemerk Ralph Lauren, later zou hij dit inkorten tot Fabolous, omdat dat nu eenmaal net wat lekker bekte. Naar eigen zeggen was het nooit zijn ambitie om rapper te worden, maar wilde hij gewoon geld verdienen. De Amerikaan, die eigenlijk John Jackson heet, was het zat om steeds maar geld tekort te komen. Zijn eerste album Ghetto Fabolous bleef hier in Nederland redelijk onder de radar, met de opvolger Street Dreams is het goed raak. Naast Can’t Let You Go staat daar ook Into You op, een samenwerking met zangeres Tamia. De track is gebaseerd op haar solosingle So Into You, dat weer Say Yeah van The Commodores samplet. Into You blijft deze week steken op 24.

De complete Top 40 van 1 november 2003 bekijk je hier. Je beluistert 'm een week lang op Spotify. 

Foto: YouTube