Nieuws
Op deze dag in 2005

Vandaag: Frozen plagiaat

Madonna
Madonna  Peter Koelewijn  Marty Wilde  Kim Wilde  The Osmonds  Nirvana ((USA))  U2  Green Day  AC/DC  Shakira  Dominic  Grant & Forsyth  Guys 'n' Dolls  Toppers 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de plagiaatzaak die tegen Madonna werd aangespannen in België.

In 1998 bracht Madonna het album Ray Of Light uit. Opvallend waren de spirituele teksten, maar vooral haar stemgeluid. Een jaar eerder nam de Queen of Pop zanglessen voor haar rol in de film Evita, was ze op vocaal vlak beduidend sterker geworden. Dat was hoogstwaarschijnlijk de basis voor het succes van Ray Of Light en van de singles Frozen en The Power of Good-Bye. Met Frozen liet Madonna vooral van zich spreken, want met een tweede plaats als piek scoorde ze haar grootste hit sinds 1990, toen nummer 2 de hoogste notering was van Vogue. 

In België scoorde Madonna eveneens een grote hit met Frozen. In de Vlaamse Ultratop 50 werd een nummer 3-notering gerealiseerd en in Wallonië kwam de ballad zelfs één plaats hgoer. Componist Salvatore Acquaviva was echter van mening dat de eerste vier maten van Frozen geplagieerd waren van zijn compositie Ma Vie Fout Le Camp. Op 18 november 2005 wordt Acquaviva in het gelijk gesteld, met drastische gevolgen van dien.

Alle CD's met Frozen op de tracklist worden geweerd van de Belgische platenzaken en op alle radiozenders en televisiezenders van onze zuiderburen zal Frozen worden genegeerd. Op 11 juli 2009 treedt Madonna op in het Belgische dorp Werchter naar aanleiding van de Sticky & Sweet Tour. Frozen staat dan doodleuk op haar setlist en haar performance van het lied wordt ondersteund door middel van een luid applaus.

Op 3 februari 2014 beslist het hof van beroep in Bergen dat Madonna toch niet schuldig is aan plagiaat. Hierdoor is Frozen verwijderd van de Belgische zwarte lijst. Of dat definitief is, moet echter nog blijken. Componist Edouard Scotto Di Suoccio claimt namelijk dat de aan plagiaat gelinkte maten van Frozen als Ma Vie Fout Le Camp hun oorsprong vinden in zijn werk Bloodnight. Over die zaak is tot op de dag van vandaag geen uitspraak gedaan.

Dit gebeurde er ook op 18 november:
Peter en Zijn Rockets nemen op 19 november 1959 het nummer Kom Van Dat Dak Af op.

De 18-jarige Peter Koelewijn staat die dag in de Bovema-studio in Heemstede om zijn zelfgeschreven in te zingen. Peter had het nummer een paar dagen voor de opname bedacht en de groep repeteerde het nummer in de trein op weg naar de studio. Bovema wil het nummer aanvankelijk niet op single uitbrengen, maar nadat het nummer wordt gedraaid in het radioprogramma Tijd Voor Teenagers, brengt de platenmaatschappij de single alsnog uit.

Vrij gauw daarna wordt Kom Van Dat Dak Af de eerste Nederlandstalige rock-'n-rollhit. Er waren weliswaar al vertalingen gemaakt van Amerikaanse rock-'n-rollnummers, maar Peter Koelewijn is de eerst artiest die veel succes oogst met een zelfgeschreven tekst. Hoewel die tekst – over een koorddanseres die van het dak moet komen, omdat het eten koud wordt – weinig met rock-'n-roll te maken heeft, heeft het nummer verder alle kenmerken van het muziekgenre dat in de tweede helft van de jaren 50 uit Amerika was komen overwaaien.

Na 1960 scoort Koelewijn drie keer een Top 40-hit met het nummer: met een nieuw opgenomen versie (nummer 8 in 1971), met een liveversie (nummer 14 in 1981) en met een rapversie met Miker-G & DJ Sven (nummer 20 in 1989).

Als in 2008 de canon van de Nederlandse popmuziek wordt gepresenteerd, vult Kom Van Dat Dak Af het tweede venster. Het eerste venster is voor de allereerste Nederlandse (maar Engelstalige) rock-'n-rollsinlge: Rock Little Baby Of Mine van The Tielman Brothers uit 1958.

Verder op deze dag:
1960: De Britse zanger Marty Wilde, die vijf jaar later nog een hit zou scoren met Abergavenny, is vader geworden van dochter Kim.
1972: The Osmonds zijn te gast in het Nederlandse programma Eén Van De Acht en dar brengen ze Crazy Horses ten gehore. Die plaat groeit uit tot een nummer 1-hit.
1993: Nirvana geeft in New York een concert voor het live-album MTV Unplugged. Het album levert één Top 40-notering op voor de grungeband: nummer 26-hit About A Girl.
2006: U2 en Green Day stijgen van plaats 34 naar nummer 1 met The Saints Are Coming. Voor U2 is het de derde nummer 1-hit en voor Green Day de eerste.
2017: Malcolm Young van AC/DC komt op 64-jarige leeftijd als gevolg van dementie om het leven. 
2017: Vanwege bloedingen op haar stembanden moet Shakira haar Europese tournee, inclusief een show in Amsterdam, uitstellen.
2020: Dominic Grant overlijdt op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van een aneurysma in de buik. Hij scoorde in 1982 een solohit met I Won't Let Me Down, maar hij is vooral bekend van de hits die hij scoorde als lid van Guys 'n' Dolls en Grant & Forsyth.
2022: Voor het eerst sinds de coronaperiode vindt er in de Johan Cruijff ArenA weer een editie van Toppers In Concert plaats. Op 18, 19 en 20 treden René, Gerard, Jeroen en Jan op voor in totaal 200.000 bezoekers. Het thema is 'flower power'.

Vandaag geboren:
1931 - Gaby Dirne, bij overlijden 86 jaar,
1935 - Alain Barrière, bij overlijden 84 jaar,
1946 - Amanda Lear,
1949 - Bonnie St. Claire,
1949 - Herman Rarebell,
Scorpions
1950 - Graham Parker,
1952 - Erik Visser, Flairck
1953 - Alan Murphy, bij overlijden 35 jaar, Level 42
1954 - John Parr,
1960 - Kim Wilde,
1962 - Kirk Hammett, Metallica
1966 - Marusha,
1971 - Romy Van Ooijen, 2 Unlimited
1977 - Fabolous,
1985 - Spike-E, Blazin Squad
1986 - Mychajlo Tsjyrko, Antytila

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) Homburg- Procol Harum (Stateside), 2 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Ich Hab' Die Liebe Geseh'n- Vicky Leandros (Philips), 2 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Dreadlock Holiday- 10cc (Mercury), 2 weken op nummer 1
1989 - 1 (1) Girl I'm Gonna Miss You- Milli Vanilli (Hansa), 5 weken op nummer 1
1995 - 1 (1) Gangsta's Paradise- Coolio featuring L.V. (MCA), 3 weken op nummer 1
2000 - 1 (1) Wêr Bisto- Twarres (EMI), 3 weken op nummer 1
2006 - 1 (34) The Saints Are Coming- U2 and Green Day (Island), 1 week op nummer 1
2017 - 1 (1) What About Us- P!nk (RCA), 6 weken op nummer 1

(18/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Joost - Europapa
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Teddy Swims - The Door
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Rondé - Undecided
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Benson Boone - Slow It Down
Details La Fuente - Ratata
Details Myles Smith - Stargazing
Details Di-Rect - My Blood
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Billie Eilish - Lunch
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Eminem - Houdini
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Chef'Special - Fly Like Me