Artiestafbeelding 50 Cent

50 Cent

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 06-07-1975 (47 jaar)

  • Statistieken
  •  4Alarmschijf
  •  93 weken in Top 40
  •  1.917 punten
  •  #288 aller tijden
  •  11 Top 40-hits

Biografie

50 Cent is de artiestennaam van Curtis James Jackson III (Queens, 6 juli 1975). Hij groeit op in een wijk met drugsdealers en komt al op jonge leeftijd in aanraking met criminaliteit. Zijn naam 50 Cent zou hij ontleend hebben aan een bekende drugsdealer uit Queens. Zelf handelt hij ook en daarom wordt hij van school gestuurd.

 
Om wat bij te verdienen rapt 50 Cent, die eigenlijk bokser wil worden, op straat. Zijn carriere begint als hij een contract tekent bij Jam Master Jay Records, het platenlabel van het gelijknamige lid van Run DMC. In 1999 komt 50 Cent terecht bij Columbia Records. Zijn eerste echte single How To Rob doet niet veel in de hitlijsten, maar wordt toch bekend omdat 50 Cent collega-rappers als Jay-Z en Ghostface Killah op de hak neemt.
 
In april 2000, nog voor zijn eerste hit in Nederland, wordt 50 Cent in Amerika beschoten op straat. Hij wordt negen keer geraakt en is er slecht aan toe, maar zit niet bij de pakken neer. Samen met Dr. Dre en Eminem, die groot fans blijken te zijn, werkt hij aan zijn eerste album Get Rich Or Die Tryin'. Er worden miljoenen exemplaren van verkocht en het betekent ook zijn doorbraak in Nederland. Begin 2003 haalt de singe In Da Club de tweede plaats in de Top 40.
 
In de jaren die volgen scoort 50 Cent in Nederland meer dan tien hits en groeit hij uit tot één van de succesvolste (en rijkste) Amerikaanse rappers.

Social media


Twitter