Nieuws
Op deze dag in 1988

Vandaag: John Fogerty wint bijzondere rechtszaak

Vandaag: John Fogerty wint rechtszaak
John Fogerty  Creedence Clearwater Revival  Sia  The Police  Level 42  M|A|R|R|S  Phil Collins  Genesis  Bruce Springsteen  Normaal  Leonard Cohen 

De Top 40 is sinds 1965 de meest toonaangevende hitlijst van ons land. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de opmerkelijke rechtszaak tussen John Fogerty en platenlabel Fantasy.

In 1970 bracht de Amerikaanse rockband Creedence Clearwater Revival het album Cosmo's Factory uit. De singles Who'll Stop The Rain en Up Around The Band groeiden uit tot nummer 1-hits en het album scoorde met een tweede plek ook voortreffelijk in de albumhitlijst. Op de single van Up Around The Bend staat ook de track Run Through The Jungle, geschreven door leadzanger John Fogerty. Dat lied zou uiteindelijk ook bekend worden, maar niet op een manier die Fogerty zal hebben gewenst. 

In 1972 ging Creedence Clearwater Revival uit elkaar en begon John Fogerty aan een solocarrière. Die begon in 1973 verdienstelijk met top 20-noteringen met Jambalaya (On The Bayou) en Hearts Of Stone, maar daarna bleef het lang stil. In 1985 dook Fogerty echter weer op in de Lijst der Lijsten met The Old Man Down The Road. De plaat piekte met een 35ste plaats niet bijster hoog, maar hij zou niet lang daarna op een andere manier wereldberoemd worden.

Fantasy Records, de platenmaatschappij waarmee John Fogerty werkte in zijn CCR-periode, had de rechten op alle songteksten van de band. Het label was in 1985 van mening dat The Old Man Down The Road opvallende gelijkenissen vertoonde met Run Through The Jungle en klaagde Fogerty dan ook aan voor plagiaat. De rechter heeft John Fogerty op 7 november 1988 echter vrijgesproken, omdat het onredelijk is om een muzikant te beschuldigen voor plagiaat op zijn eigen werk. Zodoende liep de opmerkelijke zaak met een sisser af.

Dit gebeurde er ook op 7 november:
Sia weigert op 7 november 2015 om op de foto te gaan met presidentskandidaat Donald Trump.

Sia is die dag de muzikale gast in het Amerikaanse televisieprogramma Saturday Night Live. Dit satirische sketchprogramma wordt elke week gepresenteerd door een andere gastpresentator en op 7 november 2015 valt presidentskandidaat Donald Trump die eer te beurt. Zijn opwachting zorgt ervoor dat er 9,3 miljoen Amerikanen naar het programma kijken. Daarmee wordt dit de best bekeken aflevering van het programma sinds 2013.

Sia zingt in het programma de nummers Alive en Bird Set Free van haar aanstaande album This Is Acting. Deze liedjes worden in het programma aangekondigd door Donald Trump en de twee waren ook nog samen te zien in twee promofilmpjes voor de uitzending. In een van die filmpjes draagt Donald Trump een grote zwart-blonde Sia-pruik. Wat Sia hiervan vindt, valt niet van haar gezicht af te lezen. Ze draagt tijdens de uitzending immers haar eigen kenmerkende pruik die haar hele gezicht verbergt.

In 2018 blikt ze in een interview in Rolling Stone terug op haar ontmoeting met Donald Trump. Daarin vertelt ze dat ze na haar optreden terugliep naar de kleedkamer en toen de stem van de toekomstige president hoorde: “We moeten een foto maken!” Aan de ene kant wilde ze Trump niet kwetsen, maar ze zag het ook niet zitten dat er een foto van hen beiden op internet zou verschijnen. Terwijl Trumps dochter Ivanka al klaarstond met een camera zei ze: “Zou u het erg vinden als we dat niet doen? Ik heb een boel homoseksuele en Mexicaanse fans en ik wil niet dat zij denken dat ik het eens ben met uw standpunten.” Trump scheen het niet persoonlijk op te vatten. “O, geen probleem, dan niet,” antwoordde hij.

“Het leek alsof hij me zag als iemand die haar merk wilde beschermen,” verklaart Sia in het interview, “en dat respecteerde hij. Ik had zoiets van: heel erg bedankt, en toen ging ik naar mijn kleedkamer en had ik diarree als een malle.” Ondanks het feit dat Sia niet samen met Donald Trump op de foto is gegaan, werd er tijdens de opname van de promofilmpjes voor Saturday Night Live wel een persfoto gemaakt waar Sia en Donald Trump samen op stonden met comédienne Kate McKinnon. Deze belandde uiteraard ook op internet.

Verder op deze dag:
1981: The Police stijgt naar de eerste plaats met Every Little Thing She Does Is Magic. Voor de band rondom zanger Sting is het de eerste en enige hit die de Top 40 aan weet te voeren.
1981: De Britse jazzfunkband Level 42 debuteert in de Top 40 met Love Games. De single bereikt plaats zeven. De hoogtijdagen van Level 42 vinden media jaren 80 plaats, met monsterhits als Lessons In Love, Running With The Family en Hot Water in de gelederen.
1987: M/A/R/R/S stijgt naar de eerste plaats met Pump Up The Volume. De single is één van de eerste grote hits waarin volop gebruik is gemaakt van samples. Het verblijf van Pump Up The Volume aan de top duurde slechts een week. 
2006: Phil Collins, Tony Banks en Mike Rutherford maken op een persconferentie bekend dat de band Genesis weer zal gaan optreden. Turn It On Again: The Tour zal in juni 2007 van start gaan.
2014: Bruce Springsteen heeft zijn akoestische gitaar voor 300.000 dollar verkocht aan twee fans. Springsteen had eerder beloofd dat hij lasagne zou gaan eten met de bieder van dat bedrag en dat zal dan ook gebeuren.
2015: Normaal wordt door de politie van de weg gehaald. De band zou met een zaklamp naar automobilisten hebben geschenen. Later verklaarden ze alleen met een zaklamp naar biertjes te hebben gezocht in de koelkast in de bus.
2016: Op 82-jarige leeftijd overlijdt Leonard Cohen. Zelf stond hij nooit in de Nederlandse Top 40, maar verschillende Leonard Cohen-covers werden grote hits, zoals Suzanne (Herman Van Veen), So Long, Marianne (José & Ron Brandsteder) en Hallelujah (Lisa Lois).

Vandaag geboren:
1935 - Ton Van Kluyve, bij overlijden 81 jaar,
1943 - Joni Mitchell,

1951 - Nick Gilder,
1960 - Robin Beck,
1964 - Liam Ó Maonlai, Hothouse Flowers
1967 - Sharleen Spiteri, Texas
1967 - David Guetta,
1971 - Robert Finck, Guns n'Roses
1975 - Mike Cosgrove, Alien Ant Farm
1978 - Mark Read, A1
1989 - Tinie Tempah,
1995 - Bethany Mota,
1995 - Justin Mylo,
1995 - Maxim Froger,
De Frogers
1996 - Lorde,

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (1) To My Father's House- The Les Humphries Singers (Decca), 4 weken op nummer 1
1981 - 1 (2) Every Little Thing She Does Is Magic- The Police (A&M), 1 week op nummer 1
1987 - 1 (2) Pump Up The Volume- M|A|R|R|S (4AD), 1 week op nummer 1
1992 - 1 (1) Sweat (A La La La La Long)- Inner Circle (WEA), 4 weken op nummer 1
1998 - 1 (1) No Matter What- Boyzone (Polydor), 6 weken op nummer 1
2009 - 1 (1) Bodies- Robbie Williams (Virgin), 3 weken op nummer 1
2015 - 1 (1) Hello- Adele (XL), 2 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) Jerusalema- Master KG ft. Nomcebo (Elektra), 3 weken op nummer 1

(07/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy