Nieuws
Op deze dag in 1969

Vandaag: de eerste Zilveren Harpen

Vandaag: de eerste Zilveren Harpen
Herman Van Veen  Lenny Kuhr  George Kooymans  Golden Earring  Miley Cyrus  Sam Cooke  Lou Rawls  The Beatles  Phil Collins  The Righteous Brothers  Linda, Roos & Jessica 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Stichting Conamus reikt de eerste Zilveren Harpen uit.

In het Carlton Hotel in Amsterdam worden op 10 november 1969 voor de zevende keer de Gouden Harpen uitgereikt. De Gouden Harp is een oevreprijs voor mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse (lichte) muziek. De prijs gaat dit jaar onder anderen naar Conny Stuart en Jules de Corte.

Vanwege het protest dat de prijs bijna nooit aan jonge mensen wordt uitgereikt heeft Stichting Conamus (tegenwoordig Buma Cultuur) een nieuwe prijs in het leven geroepen: de Zilveren Harp voor veelbelovend talent. Die prijs wordt uitgereikt aan Lenny Kuhr en Herman Van Veen die beiden dit jaar hun eerste Top 40-hit scoorden. Er wordt ook een Zilveren Harp uitgereikt aan George Kooymans en Rinus Gerritsen van The Golden Earring. Die keuze is op zijn minst opmerkelijk, omdat die groep al twaalf hits op zijn naam heeft staan, waarvan er tien de top 10 haalden. Mogelijk durfde Conamus het in 1969 nog niet aan om een Gouden Harp aan een rockgroep te geven.

Pas een jaar later is Robbie van Leeuwen (van Shocking Blue) de eerste rockmuzikant die een Gouden Harp krijgt. Tegenwoordig reikt Buma Cultuur nog meer prijzen uit, waaronder de Exportprijs voor buitenlands succes (sinds 1972) en de Annie M.G. Schmidtprijs voor beste theaterlied (sinds 1991).

Tot en met 2011 worden de prijzen uitgereikt tijdens het Buma Harpen Gala dat ook op televisie wordt uitgezonden. Na 2013 verdwijnt de Zilveren Harp als muziekprijs. De Gouden Harp blijft wel bestaan en wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Buma Awards, zoals de opvolger van het Harpengala sinds 2014 heet.

Dit gebeurde er ook op 10 november:
Miley Cyrus weet de gemoederen flink bezig te houden door op 10 november 2013 een jointje aan te steken op het podium tijdens de MTV Europe Music Awards in Amsterdam.

Voor het eerst sinds Rotterdam 1997 waren de MTV Europe Music Awards weer in Nederland. Deze keer werden de prijzen uitgereikt in de Amsterdamse Ziggo Dome. De EMA’s werden eerlijk verdeeld. Eminem en Miley Cyrus waren de enige artiesten die met twee awards naar huis mochten. Eminem kreeg voor de achtste keer de prijs voor beste hiphop en werd tevens vereerd met Global Icon Award. Miley Cyrus kreeg de prijzen voor beste Amerikaanse act en die voor beste video (Wrecking Ball).

Aan het eind van de avond mocht zij het podium opkomen om die laatste prijs in ontvangst te nemen. Miley Cyrus, die tijdens de MTV Video Music Awards in Amerika de kijkers ook al flink had weten te provoceren door tijdens een optreden met Robin Thicke te twerken, had ook nu weer wat in petto. Tijdens haar dankwoord haalde ze een joint uit haar handtas, die ze direct in haar mond stak en aanstak. In Amerika, waar de awardshow met vertraging werd uitgezonden, werd dit fragment uit de uitzending geknipt.

Miley zei later in een interview op Capital FM over haar actie: “Het is niet iets waar ik over nadenk. Ik liep gewoon uit mijn kleedkamer en ik had zoiets van: o, ik heb dit in mijn tas zitten, dat gaat leuk worden. En ik heb tegen niemand iets gezegd. Het is niet zo dat ik het van tevoren bedenk en dan tegen niemand zeg dat ik het ga doen. Sommige mensen denken er teveel over na. Dat is niet waarom ik het doe. Ik heb het vooral gedaan omdat ik wist dat de fans in Amsterdam het prachtig zouden vinden en helemaal gek zouden worden als ik het deed.”

Miley Cyrus heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze weleens marihuana of andere drugs gebruikt. De drie avonden voor de MTV EMA’s was ze samen met vrienden en collega’s drie avonden op rij te vinden in de Green House-coffeeshop in de Tolstraat. Op een van die avonden was ze er samen met de Nederlandse dj Afrojack. Die kreeg zelf tijdens de awardshow overigens nog een sneer van Eminem. Toen Will Farrell als interviewer tweemaal aan de legendarische rapper vroeg om iets over Afrojack te zeggen, antwoordde die beide keren: “Wie?”.

Verder op deze dag:
1958: De Amerikaanse zangers Sam Cooke en Lou Rawls raken gewond wegens een auto-ongeluk in de Amerikaanse stad Arkansas. De chauffeur overleeft de crash niet
1963: De officiële oprichting van de Nederlandse Beatles Fanclub is een feit. Deze fanclub bestaat op het moment van schrijven nog steeds.
1988: De film Buster gaat in Amsterdam in première. Hoofdrolspeler Phil Collins is daarbij aanwezig. De film flopt, maar Collins' bijbehorende single A Groovy Kind Of Love stond een maand hiervoor al op nummer 1.
1990: Unchained Melody van The Righteous Brothers komt opnieuw binnen in de Top 40, nadat het lied in de film Ghost werd gebruikt. De klassieker bereikt de eerste plaats.
1995: RTL 4 zendt de 1000e aflevering uit van de populaire serie Goede Tijden, Slechte Tijden. Aansluitend op deze reguliere aflevering volgt het door Koos Postema gepresenteerde Goede Tijden Gala, waarin wordt teruggeblikt op de 5-jarige geschiedenis van de soap. Tijdens dit gala zingen Linda, Roos & Jessica het nummer Ademnood, wat een maand later een dikke nummer 1-hit word.

Vandaag geboren:
1928 - Ennio Morricone, bij overlijden 91 jaar,
1945 - Jacques Zwart, bij overlijden 57 jaar, Het | Penny Wise | Think Tank | Amsterdam
1946 - Jim Gilstrap,
1948 - Greg Lake, bij overlijden 68 jaar, Emerson, Lake & Palmer | King Crimson
1949 - Bram Tchaikovsky,
1950 - Ronnie Hammond, bij overlijden 60 jaar, Atlanta Rhythm Section
1954 - Mario Cipollina, Huey Lewis & The News
1958 - Frank Maudsley, A Flock Of Seagulls
1960 - Rick De Leeuw, Tröckener Kecks
1967 - Andrew Vowles, Massive Attack
1970 - Warren G,
1971 - Big Pun, bij overlijden 28 jaar,
1971 - Leendert Haaksma, Soulvation
1972 - DJ Ashba, Guns n'Roses
1973 - Jacqueline Abbott, Beautiful South
1974 - Heavenli Abdi, Honeyz
1978 - Eve,
1978 - Diplo, Jack Ü | LSD | Major Lazer | Silk City
1985 - Maja Francis,
1994 - Jandro,
1995 - Tom Gregory,
1997 - Joost Klein

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (1) Angie- The Rolling Stones (Rolling Stones), 4 weken op nummer 1
1979 - 1 (1) We Belong To The Night- Ellen Foley (Epic), 2 weken op nummer 1
1984 - 1 (1) Purple Rain- Prince and The Revolution (Warner), 2 weken op nummer 1
1990 - 1 (1) The Joker- Steve Miller Band (Capitol), 2 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) Can't Get You Out Of My Head- Kylie (Parlophone), 6 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Dan Volg Je Haar Benen- Jan Smit (Artist & Company), 2 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Skyfall- Adele (XL), 4 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) Duurt Te Lang- Davina Michelle (FTV), 2 weken op nummer 1

(10/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season