Nieuws
Overig

De 10 Nederlanders met de langste pauze tussen top 10-hits

De 10 Nederlanders met de langste pauze tussen top 10-hits
Acda en De Munnik  Hanny  Doe Maar  Herman Brood  Willy Alberti  Jody Bernal  Herman Van Veen  Gerard Joling  René Froger  Di-Rect 

Morgen Wordt Fantastisch van Acda en De Munnik stijgt deze week naar de top 10. Het is voor het eerst in 20 jaar dat de heren weer als duo zo hoog in de lijst staat. Daarmee komen zij op nummer 1 in de ranglijst van Nederlanders die het langst hebben moeten wachten tussen twee top 10-hits.

In deze top 10 kijken we naar alle Nederlandse acts die minimaal twee keer in de top 10 hebben gestaan. De groepen en artiesten met de langste periode tussen twee top 10-hits hebben we gerangschikt en - hoe kan het ook anders - in een top 10 gezet.

10 Di-Rect
13 jaar tussen A Good Thing (2007) en Soldier On (2020)

Tussen 2007 en 2020 zijn er heel wat dingen gebeurd, maar Di-Rect is altijd blijven bestaan. De groep was in die tijd wel van zanger gewisseld. Marcel Veenendaal was in 2009 dankzij het tv-programma Wie Is Di-Rect? de nieuwe zanger van de band geworden, nadat Tim Akkerman de groep eerder dat jaar had verlaten. 13 jaar na de nummer 2-hit A Good Thing maakte de groep een grote comeback met het nummer Soldier On, waar veel mensen troost in vonden tijdens de eerste coronalockdown in 2020. Tussen de hits Zomer (1991) en Zij Geloof In Mij (2004) van André Hazes zat overigens ook ongeveer 13 jaar verschil. Als we de pauzes van Di-Rect en André Hazes echter heel precies naast elkaar leggen, dan duurde de pauze van Di-Rect vier weken langer dan die van André. Daarom moet André genoegen nemen met een 11e plaats en ontbreekt hij in deze lijst.

9 René Froger
14 jaar tussen Doe Maar Gewoon (2007) en Bon Gepakt (2021)

René Froger heeft ook een plekje in de top 10 van Nederlanders met de langste hitcarrières, waarbij we de tijd hadden gemeten tussen de eerste en de laatste week in de Top 40. Het is opvallend dat hij de enige artiest in die lijst is die ook in deze top 10 voorkomt. Net als veel andere artiesten heeft René zijn lange hitcarrière te danken aan een comebackhit. Bij hem was dat het nummer Bon Gepakt, zijn samenwerking met rapper Donnie uit 2021. Renés comebackhit was zelfs zo succesvol dat hij ermee in deze top 10 is beland. Zijn vorige top 10-hit scoorde hij in de herfst van 2007 met het nummer Doe Maar Gewoon.

8 Gerard Joling
14½ jaar tussen Can't Take My Eyes Off You (1992) en Maak Me Gek (2007)

René Froger is niet de enige Topper in deze top 10. In het jaar dat René zijn vorige top 10-hit scoorde, maakte collega Gerard Joling juist zijn comeback in de top 10. Gerard was sinds zijn laatste top 10-hit met veel succes overgeschakeld op Nederlandstalig repertoire. Zijn comebackhit Maak Me Gek bereikte zelfs de tweede plaats en daarna zouden nog vier Nederlandstalige top 10-hits volgen. De laatste keer dat Gerard met een Engelstalig nummer in de top 10 had gestaan, was in 1992. Het duet Can't Take My Eyes Off You met Tatjana bereikte toen de vijfde plaats.

7 Herman Van Veen
15 jaar tussen Suzanne (1969) en Hilversum III (1984)

De bovenstaande acts scoorden tijdens hun hitcarrière minimaal 8 top 10-hits. Bij Herman Van Veen is 8 het aantal keer dat hij in de Top 40 stond. Slechts twee van zijn hits eindigden bij de beste tien. Dat waren Suzanne in 1969 en Hilversum III in 1984. In die 15 jaar was Herman veel van zijn haar verloren, maar zijn zoetgevooisde stem was alleen maar mooier geworden. Verderop in deze top 10 vind je nog één andere legendarische Nederlandse zanger die met slechts twee hits in de top 10 heeft gestaan.

6 Jody Bernal
15 jaar tussen Me & You (2002) en La Colegiala (2017)

Als Jody Bernal een hit scoort, komt die in de top 10. Echt waar. Tussen 2000 en 2002 scoorde Jody 5 Top 40-hits en die belandden stuk voor stuk in het bovenste kwart van de lijst. Een samenwerking met Jody Bernal staat dus garant voor succes, zullen de producers The Boy Next Door en Fresh Coast gedacht hebben. Ze namen met hem het nummer La Colegiala op en ja, weer was het raak. 15 jaar na Jody's laatste top 10-hit Me & You kwam zijn nieuwe hit in de top 10 terecht. Jody Bernal is de enige act in dit top 10-overzicht die tussen zijn twee top 10-hits al die tijd geen andere Top 40-hit heeft gescoord.

5 Willy Alberti
15½ jaar tussen Dat Afgezaagde Zinnetje (1967) en Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen (1983)

Als de Top 40 eerder dan 1965 al bestaan had, dan had Willy Alberti absoluut vaker in de top 10 gestaan. De Jordanese tenore Napoletano beleefde eind jaren 50 zijn hoogtijdagen als vertolker van bekende Italiaanstalige liedjes. Rond het begin van de Top 40 was hij echter overgeschakeld op Nederlandstalig repertoire. Zijn beide top 10-hits, Dat Afgezaagde Zinnetje en Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen, waren covers van grote Engelstalige hits, die hij samen zong met zijn dochter Willeke. Zij stond tussen 1967 en 1983 nog wel twee keer in de top 10. Daarom ontbreekt zij in dit overzicht. Willy Alberti en Herman Van Veen zijn de enige twee acts in deze lijst die slechts twee keer in de top 10 stonden.

4 Doe Maar
17 jaar tussen Pa (1983) en Watje (2000)

Als we een top 15 hadden gemaakt in plaats van een top 10, dan had Doe Maar twee keer in dit overzicht gestaan. 's Lands populairste nederpopband maakte namelijk tweemaal een succesvolle comeback. Tussen de top 10-hits Watje en Liever Dan Lief (de nieuwe versie met Gers Pardoel) zat 12 jaar, maar voordat de comebackhit Watje zelf de top 10 had bereikt, had de groep maar liefst 17 jaar moeten wachten op een nieuwe top 10-notering. De laatste top 10-hit van Doe Maar voor de breuk in 1984 was de nummer 1-hit Pa.

3 Herman Brood
17½ jaar tussen Als Je Wint (1984) en My Way (2001)

Tussen Pa en Watje had Doe Maar-zanger Henny Vrienten nog wel een keer buiten zijn groep in de top 10 gestaan. Dat deed hij in het voorjaar van 1984 met het duet Als Je Wint met Herman Brood. Dat was na Never Be Clever pas de tweede top 10-notering voor Herman en het zou ook de laatste blijken tijdens zijn leven. Net als zijn collega André Hazes kwam Herman Brood pas na zijn dood weer in de top 10. Zijn kwetsbare vertolking van My Way werd in 2001 postuum Hermans eerste en enige nummer 1-hit.

2 Hanny
18½ jaar tussen Mario (1972) en Maar Vanavond Heb Ik Hoofdpijn (1991)

De afgelopen 32 jaar stond het Nederlands record van langste pauze tussen twee top 10-hits op naam van de Alkmaarse zangeres Hanny. Tussen haar eerste top 10-hit Mario in 1972 en Maar Vanavond Heb Ik Hoofdpijn in 1991 verstreken bijna 19 jaar. In die periode was Hanny ruim twee keer zou oud geworden, want ten tijde van Mario was ze nog maar 16 en bij Maar Vanavond Heb Ik Hoofdpijn was ze al 34. Hanny had haar comeback mede te danken aan Pierre Kartner. Hij was zowel de componist van haar comebackhit als die van haar debuuthit Mario.

1 Acda en De Munnik
20 jaar tussen Groeten Uit Maaiveld (2003) en Morgen Wordt Fantastisch (2023)

Internationaal staat het record van langste periode tussen twee top 10-hits op naam van Boney M. De Duitse groep vierde dankzij een remix van Rasputin in 2021 na maar liefst 41 jaar zijn terugkeer in de Nederlandse top 10. Het Nederlands record komt nu op naam van Acda en De Munnik. Het succes van hun debuuthit Niet Of Nooit Geweest, die in de zomer van 1998 vier weken op nummer 2 stond, heeft het duo nooit meer weten te overtreffen. In 2003 scoorden ze wel nog een tweede top 10-hit met Groeten uit Maaiveld. Nu, 20 jaar later, hebben Acda en De Munnik met Morgen Wordt Fantastisch hun derde top 10-hit te pakken. Thomas Acda en Paul De Munnik scoorden afzonderlijk van elkaar in 2011 allebei nog wel een top 10-hit dankzij een kruisbestuiving met Nick & Simon, maar die noteringen hebben we voor dit overzicht niet meegeteld. Dat hebben we evenmin gedaan met de hit Als Ik Je Weer Zie. Dit nummer verscheen in 2021 als themalied van de 23e editie van De Vrienden Van Amstel Live!, maar destijds werd expliciet gecommuniceerd dat er geen sprake was van een hereniging van Acda en De Munnik, die in 2015 als vast duo uit elkaar waren gegaan. Sinds maart 2023 is die hereniging wel een feit, met nu een mooie top 10-hit als gevolg.

(22/05/2023)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Post Malone - Chemical
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Rondé - Break My Heart
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details OneRepublic - Runaway
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Tate McRae - Greedy
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Luke Combs - Fast Car
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Tiësto - Drifting
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kenya Grace - Strangers
Details P!nk - Runaway
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Troye Sivan - Rush
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Snelle - Radio
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!