Nieuws
1953 - 2024

Top 5: Max Werner

Top 5: Max Werner
Max Werner  Kayak 

Woensdagavond bereikte ons het verdrietige nieuws dat Kayak-zanger Max Werner op 70-jarige leeftijd is overleden. Ter nagedachtenis aan Max hebben wij zijn vijf grootste hit op een rij gezet.

1. Max Werner - Rain In May

Max Werner scoorde zijn grootste hit met het solonummer Rain In May. Nadat Frits Spits het nummer in april 1981 had uitgeroepen tot Steunplaat, kwam het toepasselijk in mei de Top 40 binnen en bereikte het een maand later de derde plaats. Het nummer was afkomstig van zijn tweede album Seasons, waarvan alle nummers verwijzen naar de seizoen of het weer. Hoewel het een soloalbum betreft werkten aan deze plaat wel Ton Scherpenzeel, Johan Slager en Edward Reekers van Kayak mee. Een week na zijn Nederlandse Top 40-debuut, kwam Max Werner ook binnen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Daarmee is hij een van de weinige Nederlandse zangers die een hit heeft gehad in Amerika. Rain in May kwam daar tot de 74e plaats. Later in het jaar werd Rain In May ook een grote hit in Duitsland. Daar werd het een nummer 2-hit. Het nummer werd opvallend genoeg van de eerste plaats gehouden door een andere hit uit Nederland: Dance Little Bird van De Electronica's.

2. Kayak - Starlight Dancer

In Duitsland scoorde Max na Rain In May nog twee solohits met Like An Autumn Leaf en Roadrunner. In eigen land bleef hij als soloartiest een eendagsvlieg. Voor zijn top 3-hit scoorde hij echter wel 9 Top 40-hits als lid van Kayak. De succesvolste hit van Kayak was Ruthless Queen, dat in 1979 de 6e plaats bereikt had. Ruthless Queen was de eerste Kayak-hit die werd gezongen door Edward Reekers, die zich een jaar eerder bij de groep had gevoegd. In deze top 5 kijken we echter alleen naar de hits die door Max Werner zijn gezongen. Dat zijn alleen de eerste zes hits van Kayak. Na die zes hits kroop hij op eigen verzoek achter het drumstel, waar hij zich veel meer op zijn plek voelde. Starlight Dancer is afkomstig van het gelijknamige album uit 1977 en gaat over de zinloosheid van een intergalactische oorlog. Het nummer bereikte in oktober 1979 de 17e plaats.

3. Kayak - Lyrics

Zondag is het precies 51 jaar geleden dat Kayak zijn Top 40-debuut maakte met hun debuutsingle Lyrics. De band bestond op dat moment naast Max uit Ton Scherpenzeel (toetsen), Pim Koopman (drums), Johan Slager (gitaar) en Cees Van Leeuwen (basgitaar). Die laatste zou later ook nog bekend worden als staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het kabinet-Balkenende I. Lyrics werd in oktober 1972 opgenomen in de EMI Bovema Studio in Heemstede. De opname leidde bijna tot een conflict, want Max wilde het eigenlijk helemaal niet zingen. Hij voelde zich meer drummer. Pim Koopman was echter als drummer samen met Ton Scherpenzeel uit de groep High Tide Formation gekomen en Max kwam pas later bij de groep. Hij ging uiteindelijk toch overstag en werd min of meer tegen wil en dank de zanger van Kayak. Lyrics gaat over de uitdaging van het schrijven van een songtekst en bereikte de 20e plaats in de Top 40.

4. Kayak - Mammoth

De opvolger van Lyrics was Mammoth. De demo van Mammoth had er in 1972 toe geleid dat Kayak zijn debuutsingle mocht opnemen, maar er werd dus voor gekozen om eerst Lyrics uit te brengen en Mammoth pas daarna. In het nummer zingt Max Werner dat hij zich voelt als een mammoet die op het punt staat om uit te sterven. Ton Scherpenzeel had Mammoth geschreven in de tijd dat hij nog in High Tide Formation zat. Toen heette het nummer nog This Was Tommorow. Er werd een opname gemaakt, maar Phonogram Records wilde het in 1970 niet uitbrengen. EMI wilde dat een paar jaar later wel, maar het nummer moest wel worden ingekort. Mammoth is bijzonder, omdat het een van de weinige Top 40-hits is waarin een draaiorgel is te horen. Het nummer bereikte de 18e plaats in de Top 40. Lyrics en Mammoth staan allebei op See See The Sun, het debuutalbum van Kayak.

5. Kayak - Wintertime

We besluiten deze top 5 met Wintertime, de derde Top 40-hit van Kayak. Het was de vierde single van de groep, nadat het titelnummer van hun debuutalbum eind 1973 in de Tipparade was blijven steken. Wintertime stond in september en oktober 1974 in de Top 40; niet in de winter, maar in de herfst dus. Op dit nummer is Max Werner niet alleen de zanger, maar bespeelt hij ook de mellotron. Dat was een soort voorloper van de synthesizer en de sampler. Wintertime was afkomstig van het wat minder toegankelijke album Kayak. Het bereikte de 30e plaats in de Top 40 en was de enige hit van het album. In de tweede helft van de jaren 70 haalde Max als zanger van Kayak ook nog de Top 40 met Chance For A Lifetime en Want You To Be Mine. Net als Wintertime werden dit geen grote hits. Ondanks dat Want You To Be Mine geen groot succes werd in ons land, werd dit nummer wel een hit in Amerika. Daar bereikte het de 55e plaats in de Billboard Hot 100 en was het dus een grote hit dan Max Werners solonummer Rain In May.

(11/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter