Nieuws
Op deze dag in 2022

Vandaag: het afscheidsconcert van Rob De Nijs

Vandaag: het afscheidsconcert van Rob De Nijs
Rob De Nijs  Frans Bauer  Kayak  Stevie Wonder  Marvin Gaye  John Lennon  MC Hammer  Puff Daddy  Elton John 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het allerlaatste concert van Rob De Nijs.

In de jaren 10 kreeg Rob De Nijs last van een tremor in zijn rechterhand. In media werd toen al gespeculeerd dat de zanger aan de ziekte van Parkinson leed. Nadat hij in 2019 tijdens een optreden in Naaldwijk achterover van het podium was gevallen, maakte de zanger bekend dat hij inderdaad de ziekte van Parkinson had. Hij wist dat zijn gezondheid vanaf dat moment alleen nog maar achteruit zou gaan en maakte bekend dat hij na 60 jaar een punt achter zijn carrière zette.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Rob nog afscheidstournee door het hele land zou houden. De coronapandemie gooide echter roet in het eten. Robs afscheid werd noodgedwongen beperkt tot twee afscheidsconcerten. Het eerste vond plaats op 21 november 2021 in het Sportpaleis in Antwerpen en het tweede op 22 juni 2022 in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het concert kreeg dezelfde naam als zijn laatste album: 't Is Mooi Geweest.

Gedurende het optreden in de Ziggo Dome zit Rob in een rolstoel om risico's op een val te voorkomen. Ten overstaan van 14.000 fans zingt hij zijn grootste hits, zoals Ritme Van De Regen, Banger Hart, Malle Babbe, Jan Klaasen De Trompetter en Alles Wat Ademt. Daarnaast zijn er gastoptredens van Waylon, Trijntje Oosterhuis, Danny Vera, Paskal Jakobson, Claudia De Breij en Sanne Wallis De Vries, die ook allemaal een of meerdere 'stukken' van Rob zongen. Het publiek raakt ontroerd door het breekbare optreden van Rob. Bij het stuk Tegen Beter Weten In moet de perfectionistische zanger zichzelf even hervatten als hij een kikker in zijn keel krijgt. "Last van een kriebel, zal wel weer corona zijn. Ik weet niet wat het is, maar ik ben overgevoelig. De tranen lopen me over de wangen. Dat is ook omdat het mijn laatste voorstelling is." Rob besluit het emotionele concert - en daarmee zijn ruim 60-jarige livecarrière - met Niet Voor 't Laatst.

Op 15 december 2022 zendt Omroep MAX het afscheidsconcert uit. Er kijken ruim 1,2 miljoen mensen. In de ochtend van 26 december, de dag waarop Rob zijn 80e verjaardag viert, wordt het concert nog een keer herhaald en ook in 2023 volgen er herhalingen van het indrukwekkende concert. Eind dat jaar wordt de televisieregistratie bekroond met de Televizier-Ring Impact. Dat is een prijs voor voor programma’s of tv-momenten die iets hebben losgemaakt in de samenleving. Omdat Rob vanwege zijn gezondheid niet in staat is om naar het Gouden Televizier-Ring Gala te komen, is zijn echtgenote Jet naar Carré gekomen om de prijs in ontvangst te nemen. In haar dankspeech geeft Jet aan dat Rob niet verwacht had dat hij de prijs zou winnen. Jet noemt de prijs 'een kroon op zijn carrière'.

Dit gebeurde er nog meer op 22 juni:
Frans Bauer bestelt op 22 juni 2003 voor zes personen chinees.

De 29-jarige volkszanger bestelt wel vaker chinees, maar normaal zijn daar geen camera's bij. Het tafereel van Frans die zijn bestelling aan Shirley van Chinees-Indisch restaurant De Chinese Muur in Fijnaart doorgeeft, wordt legendarisch. Het is namelijk de openingsscène van de realityserie De Bauers, die vanaf 2 oktober 2003 wordt uitgezonden op RTL 4.

Terwijl zijn partner Mariska aanwijzingen geeft bestelt Frans nog met de telefoongids op zijn schoot onder andere gebakken banaan, miniloempia's en tongfilet 'zonder al die groente'. Mariska is echter bezorgd dat ze niet genoeg zullen hebben, waarna Frans onmiddellijk terugbelt om nog extra nasi en foeyonghai met mihoen te bestellen. Als de familie Bauer later aan de tuintafel zit heeft Frans toch het gevoel dat ze minder hebben dan normaal. Hij concludeert dat ze de saté zijn vergeten.

De camera's volgen Frans Bauer die dag ook nog bij de drie optredens die hij die avond en nacht achter elkaar afwerkt. De Bauers is niet de eerste realityserie van een BN'er die op televisie te zien is. Eerder waren ook al Adam's Family (over Adam Curry) en Patty's Posse (over Patty Brard) op respectievelijk SBS6 en Yorin te zien. Deze series hadden echter aanzienlijk minder succes dan de hitserie De Bauers.

Als herkenningsmelodie van de serie wordt zijn nummer Heb Je Even Voor Mij gebruikt. Dat nummer was eind 2002 als dubbele A-kant van Eens Schijnt Voor Jou De Zon al een bescheiden Top 40-hitje geworden. Het nummer kwam toen niet verder dan de 34e plaats. Na het succes van de serie wordt het nummer echter opnieuw als single uitgebracht. Deze keer wordt Heb Je Even Voor Mij wel een grote hit. In december staat het nummer twee weken op de eerste plaats. Het is overigens ook voor het eerst dat een nummer zo'n grote sprong maakt naar de eerste plaats. Twee weken na de laatste uitzending van Frans' realitysoap stijgt Heb Je Even Voor Mij namelijk van nummer 22 naar 1. Het nummer groeit uit tot zijn grootste hit.

In oktober 2004 blijkt hoe geliefd De Bauers is, want dan wint de realityserie de Gouden Televizier-Ring. Het genre in combinatie met volkszangers blijkt sowieso in de smaak te vallen bij de Nederlandse televisiekijker. Een jaar later gaat de Gouden Televizier-Ring namelijk naar Gewoon Jan Smit, dat in 2005 bij de TROS wordt uitgezonden.

In april 2024 krijgt De Bauers een vervolg bij de AVROTROS onder de titel De Bauers - 20 Jaar Later. Frans' oudste twee zonen, die in de originele reeks van De Bauers ook al te zien zijn - zijn inmiddels volwassen mannen, maar wonen nog wel thuis. Het gezin is inmiddels uitgebreid met nog twee puberende zonen.

Verder op deze dag:
1963: Voor het eerst staat Stevie Wonder als 13-jarige in de Amerikaanse hitlijst met Fingertips Parts One And Two. Op dat nummer is een jonge Marvin Gaye te horen als drummer.
1981: Mark Chapman laat de rechter weten schuldig te zijn als moordenaar van John Lennon.
1992: Bij een schietpartij raken drie leden van het team van MC Hammer gewond. Drie dagen later werd tijdens een concert in Nevada een danser van de rapper neergeschoten.
2002: Cees van Leeuwen wordt namens de LPF beëdigd als staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende I. Tussen 1972 en 1975 was Cees bassist van de groep Kayak. Het is daarmee voor het eerst dat iemand die in de Top 40 heeft gestaan, toetreedt tot het Nederlandse kabinet.
2015: P. Diddy wordt gearresteerd op verdenking van poging tot moord. Hij zou verhaal zijn gaan halen bij de trainer van de universiteit van California rond zijn zoon.
2019: Elton John krijgt de hoogste onderscheiding die een burger kan krijgen - de Legion d'Honneur.

Vandaag geboren:
1909 - Joe Loss, bij overlijden 80 jaar, The Joe Loss Blue Beats
1936 - Kris Kristofferson,
1939 - Bobby Harrison, bij overlijden 82 jaar, Procol Harum
1943 - Deodato,
1943 - Ralph Molina, Crazy Horse
1945 - Wim Liebers, bij overlijden 70 jaar, The Sunstreams
1944 - Peter Asher, Peter and Gordon
1946 - Eliades Ochoa, Buena Vista Social Club
1947 - Howard Kaylan, The Turtles
1948 - Todd Rundgren,
1949 - Alan Osmond, The Osmonds
1949 - Junior Marvin, Bob Marley & The Wailers
1953 - Cyndi Lauper, Blue Angel
1953 - Jeff Bova, Change
1956 - Green Gartside, Scritti Politti
1956 - Derek Forbes, Simple Minds | Propaganda
1957 - Gary Beers, INXS
1961 - Jimmy Somerville, Bronski Beat | Communards
1962 - Ruby Turner,
1964 - Bobby Gillespie, Primal Scream
1964 - Mike Edwards, Jesus Jones
1964 - Tommy Cunningham, Wet Wet Wet
1972 - Jeroen Van Der Boom, Toppers
1974 - Karima,
1981 - Chris Urbanowicz, Editors
1984 - Sef, Flinke Namen
1987 - Lisa Lois,
1989 - Sary,
1997 - Dinah Jane Hansen, Fifth Harmony

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (2) Summertime Blues- Blue Cheer (Philips), 1 week op nummer 1
1974 - 1 (1) De Wilde Boerndochtere- Ivan Heylen (Omega), 4 weken op nummer 1
1985 - 1 (2) Dancing In The Dark- Bruce Springsteen (CBS), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (4) Gypsy Woman (La Da Dee La Da Da)- Crystal Waters (Mercury), 1 week op nummer 1
1996 - 1 (1) Macarena [Bayside Boys Remix]- Los Del Rio (RCA), 3 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Without Me- Eminem (Aftermath Entertainment), 2 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Blurred Lines- Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell (Star Trak), 10 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Hoe Het Danst- Marco Borsato & Armin van Buuren & Davina Michelle (Universal), 2 weken op nummer 1

(22-06-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix