Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 5

Top 4: Opgevallen! week 5
Astrid Nijgh  Eric Clapton  Taylor Swift  Jan Van Veen 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Astrid Nijgh

Afgelopen woensdag was Astrid Nijgh te gast bij Tijd Voor MAX. De zangeres viert dat ze 50 jaar in het vak zit. Op 1 december was het namelijk precies 50 jaar geleden dat ze haar Top 40-debuut maakte met de single Ik Doe Wat Ik Doe. Bij Sybrand Niessen vertelde ze dat haar toenmalige echtgenoot Lennaert Nijgh en zij het eigenlijk hadden geschreven voor Jenny Arean, maar dat ze het op advies van Adèle Bloemendaal uiteindelijk zelf heeft opgenomen. Verder vertelde ze onder meer dat Lennaert de tekst heeft geschreven op basis van een interview met de 22-jarige Coby, die in de rosse buurt van Haarlem werkte als prostituee. Tot 7 april trekt Astrid samen met zanger Sjors Van Der Panne langs enkele Nederlandse theaters met haar jubileumvoorstellen Ik Doe Wat Ik Doe! Bij Tijd Voor MAX gaven ze alvast een voorproefje met hun vertolking van Pastorale, waarbij Astrid de partij van Ramses Shaffy zingt en Sjors die van Liesbeth List.

2 (--) Eric Clapton

Eric Clapton duikt al tweede op in onze populariteitsmeting. Waar hij deze piek aan heeft te danken is ons niet helemaal duidelijk. Zondag was het precies 57 jaar geleden dat hij zijn Top 40-debuut maakte als lid van het trio Cream met het nummer I Feel Free. Overigens was hij in 1965 al te horen geweest op de hit For Your Love van The Yardbirds, maar op het moment dat dat nummer de Top 40 haalde, had Eric die groep al verlaten. Na I Feel Free volgden nog vier andere hits met Cream (waaonder de top 10-hit White Room), één bescheiden hit als lid van de groep Blind Faith en daarna nog vijftien solohits met de top 3-hit Wonderful Tonight in 1988 als hoogtepunt. Na 1996 heeft Eric Clapton geen hits meer gescoord. De afgelopen jaren kwam de inmiddels 78-jarige gitarist een paar keer in het nieuws vanwege zijn steun aan antivaxer, nadat hij last van zijn handen en voeten had gekregen na een AstraZeneca-vaccinatie. Gelukkig gaat het inmiddels weer goed met zijn handen, maar hij steunt nog wel de verkiezingscampagne van de onafhankelijke Amerikaanse presidentskandidaat Robert Kennedy, die bekendstaat als antivaccinatieactivist.

3 (--) Taylor Swift

Taylor Swift heeft zondagnacht geschiedenis geschreven tijdens de uitreiking van de Grammy Awards. Haar album Midnights werd bekroond met de Grammy voor Album Of The Year. Ze won al drie keer eerder een Grammy in deze categorie voor haar albums Fearless (2010), 1989 (2016) en Folklore (2021). Daarmee is ze de eerste artiest uit de Grammyhistorie die vier keer de prijs van Album Of The Year heeft gewonnen. Tot deze week deelde ze dat record met Stevie Wonder en Paul Simon. Naast deze Grammy mocht Taylor ook de prijs voor Best Pop Vocal Album mee naar huis nemen. Verder was Taylor ook in het nieuws, omdat veel mensen denken inmiddels dat Taylor Swift weleens invloed zou kunnen hebben op de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Komende zondag is ze waarschijnlijk aanwezig bij de finale van de Super Bowl, omdat haar lief Travis Kelce bij de Kansas City Chiefs speelt. Vermoedelijk zal de regie haar regelmatig in beeld brengen en in Republikeinse kringen is men bang dat ze daar haar steun voor de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zal laten blijken.

4 (--) Jan Van Veen

Zondagavond werd bekend dat Jan Van Veen is overleden. Jan was tussen 1964 en 1970 werkzaam bij Radio Veronica, waar hij vanaf eind 1968 ruim een jaar lang de Top 40 heeft gepresenteerd. Hij is de eerste daarmee de allereerste oud-Top 40-presentator die het aardse voor het eeuwige verruilt. Jan heeft ook zelf in de lijst gestaan. In 1969 scoorde hij als lid van het trio Los Piratos een hit met de Steam-cover Na-Na-Na-Hé-Hé. Die gelegenheidsgroep vormde hij samen met zijn Veronica collega's Lex Harding en Rob Out. In 1973 was zijn stem ook nog te horen in de Top 40-hit La Lontananza van James Iotti, maar in 1974 scoorde hij zijn eigen solohit met Meer. Dat was een Nederlandstalige versie van Desiderata, een gedicht op muziek, waarmee Les Crane in 1972 al eens de Tipparade had gehaald. Jan zal echter voor altijd herinnerd blijven als de stem van Candlelight, het gedichtenprogramma op dat radio, dat hij jarenlang heeft gepresenteerd. Jan Van Veen overleed aan de gevolgen van ALS. Hij is 79 jaar geworden.

(Foto: Astrid Nijgh, Castricum, Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer, NL-HlmNHA_1478_46290K00_34)

(05/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi