Artiestafbeelding James Iotti

James Iotti

Land Italiƫ

Geboortedatum 22-10-1946 (74 jaar)

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  6 weken in Top 40
  •  106 punten
  •  #3966 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

James Iotti werd in 1946 onder de naam Carlo Iotti geboren in de Italiaanse provincie Reggio Emilia en hij groeide op in het dorpje Boretto. In de herfst van 1962 reisde hij met zijn oom, die een baan als muzikant had aangenomen in Hilversum, naar Nederland. Daar werd hij al snel ontdekt als zanger en op 16 november 1962 maakte de 16-jarige Carlo zijn televisiedebuut in de Rudi Carrell Show. Daarin zong hij het nummer Selena, dat kort daarna op single verscheen. Tot 1965 bracht hij nog enkele singles uit, waaronder Pulecenella Twist en het deels in het Nederlands gezongen nummer Pepino, Kleine Witte Muis.

Na enkele jaren stilte dook Carlo in 1973 plotseling weer op. In oktober van dat jaar scoorde hij zijn enige Top 40-hit met La Lontanza. Het was een cover van het gelijknamige nummer van Domenico Modugno uit 1970, die zelf niet verder kwam dan de Tipparade. De uitvoering van James Iotti bereikte de elfde plaats in de Top 40. De versie van James Iotti valt op, omdat Radio Veronica-diskjockey Jan Van Veen tijdens het eerste couplet in het Nederlands het begin van een onheilspellend verhaal vertelt over een Italiaanse gastarbeider die terugkeert naar zijn geliefde. Hoewel Van Veen de indruk wekt dat hij de inhoud van het lied vertelt, is dat niet het geval.

Tien jaar later gebruikte Benny Neyman de melodie van La Lontananza voor zijn hit Vrijgezel. Hij bereikte met dat nummer eveneens de elfde plaats in de Top 40.Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie