Artiestafbeelding Paul Simon

Paul Simon

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 13-10-1941 (81 jaar)

Officiële websitehttps://www.paulsimon.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  61 weken in Top 40
  •  1.266 punten
  •  #525 aller tijden
  •  8 Top 40-hits

Biografie

Van 1964 tot 1970 vormde hij de helft van het duo Simon & Garfunkel. Zij starten in de jaren vijftig als duo onder de naam Tom & Jerry.  Als Simon & Garfunkel scoorden ze 9 Top 40 hits waarvan El Condor Pasa de 1e plaats in de Top 40 bereikte. 
Sinds 1970 is hij soloartiest, naast incidentele reünies met Art Garfunkel. Paul Simon scoorde diverse hits, waaronder "Late in the Evening", "Kodachrome"  en "50 Ways to Leave Your Lover". Paul maakte veertien soloalbums, het bekendste daarvan is het met Zuid-Afrikaanse musici gemaakte Graceland uit 1986, waarop ook zijn grootste hitsingle "You Can Call Me Al" te vinden is. Dat nummer kwam tot de 2e plaats in de Top 40 van 1986.
 
Behalve als vernieuwer van de (Amerikaanse) folkmuziek, heeft Paul - in de tweede helft van zijn carrière als solo-artiest - faam verworven als creatief improvisator bij de vermenging van niet-westerse muziekstijlen met zijn eigen westerse interpretatie. Hiervoor verblijft hij een tijdje in die andere cultuur: Graceland uit 1986, na een verblijf van ongeveer twee weken in Zuid-Afrika, is hiervan een bijzonder resultaat. Op het album werd bijv. meegewerkt door Ladysmith Black Mambazo.
Paul Simon was de eerste internationale artiest die in Zuid-Afrika een concert gaf nadat de Verenigde Naties de door hen vanwege de apartheid aldaar ingestelde boycot hadden opgeheven. Dit concert vond op 11 januari 1992 plaats in Johannesburg.
 
In februari 2018 kondigde Paul Simon in een brief aan zijn fans aan dat hij op zou houden als artiest. Tegelijk maakte hij zijn afscheidstournee bekend die op 16 mei van dat jaar begon in Vancouver, Canada. Na onder meer twee concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam sloot hij de Homeward Bound Farewell Tour af in Flushing Meadows Corona Park in New York, op 22 september 2018.

Op 7 september kwam zijn veertiende en laatste solo-album uit, In the Blue Light, waarop hij nieuwe versies liet horen van eerder opgenomen nummers, die volgens hem onderbelicht waren gebleven in zijn oeuvre.
 

Social media


Twitter

Facebook