Artiesten

Blind Faith

0x Alarmschijf
6 weken in de top 40
1 Top 40-hit
#4636 aller tijden
Blind Faith - Well All Right

Biografie

LandVerenigd Koninkrijk

Gelanceerd als ‘supergroep’ weet Blind Faith eind jaren zestig alle aandacht op zich gericht. Het project begint wanneer Eric Clapton en Steve Winwood los proberen te komen van hun muzikale verleden. Jamsessies leiden tot de oprichting van een groep met drummer Ginger Baker en bassist Ric Grech. Zomer 1969 treedt Blind Faith met een openluchtconcert in Londen naar buiten. Maar nadat de albumhoes voor ophef heeft gezorgd en Amerikaanse optredens niet zonder incidenten verlopen zijn, is de groep opgebrand.

Eind 1968 komt, vooral wegens interne spanningen tussen bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker, een einde aan het bluesrocktrio Cream. Op zoek naar nieuwe inspiratie begint gitarist Eric Clapton te jammen met toetsenist Steve Winwood wiens band Traffic als gevolg van onderling gekrakeel ook stil is komen te liggen.

Groep

Wanneer het resultaat tevreden stemt, ontstaat het idee voor een groep. Met Ginger Baker gaat het tweetal in februari 1969 de studio in, legt daar de fundering voor ‘Well All Right’ en ‘Presence Of The Lord’ en stelt vast dat er nog een bassist ontbreekt.

Family-lid Ric Grech kan in die leemte voorzien en de opnamen gaan verder. Ook de voorbereidingen om de band, die op Claptons voorstel Blind Faith is gaan heten en door de wakker geworden pers het etiket ‘super Cream’ krijgt opgeplakt, groots te lanceren komen op gang. 

Optredens

Met een gratis openluchtconcert voor zo’n 100.000 bezoekers treedt Blind Faith op 7 juni in het Londense Hyde Park naar buiten. Het publiek is enthousiast, maar intern zijn er twijfels over het gebodene. Dezelfde maand nog rondt de groep met producer Jimmy Miller de opnames voor het debuutalbum af en doet een toertje door Scandinavië.

Voor juli en augustus staan concerten in de VS en Canada gepland. In de New Yorkse Madison Square Garden gaat het optreden voor zo’n 20.000 man gepaard met opstootjes waarbij Baker klappen krijgt en Winwoods piano vernield wordt.

Omdat hun repertoire beperkt is doet Blind Faith, tot opluchting van het publiek, ook Cream-materiaal. Langzamerhand verliest Clapton zijn interesse en sluit zich meer en meer aan bij voorprogramma Delaney & Bonnie.

Hoes

In augustus verschijnt het album dat meteen commotie veroorzaakt wegens de hoesfoto waarop een naakt meisje staat afgebeeld met een metalen modelvliegtuigje. Een fallussymbool, zeggen sommigen. Gevolg is dat de plaat in de VS een andere hoes krijgt.

Zowel in de Amerikaanse als de Britse lijsten belandt het album op de eerste plaats, maar de lucratieve toer eist zijn tol en Blind Faith houdt na afloop wegens gebrek aan inspiratie op te bestaan. Clapton gaat verder met Delaney & Bonnie en Grech en Winwood maken kort deel uit van Ginger Baker’s Airforce om elkaar daarna bij het heropgerichte Traffic tegen te komen.

Oude maatjes Winwood en Clapton doen in februari 2008 drie concerten in Madison Square Garden waarbij ze de gehele A-kant van het Blind Faith-album uitvoeren.

TOP 40-Hits

Overige nummers

Er zijn geen resultaten voor deze artiest.

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)