Artiestafbeelding Blind Faith

Blind Faith

Land Verenigd Koninkrijk

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  6 weken in Top 40
  •  66 punten
  •  #4600 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Gelanceerd als ‘supergroep’ weet Blind Faith eind jaren zestig alle aandacht op zich gericht. Het project begint wanneer Eric Clapton en Steve Winwood los proberen te komen van hun muzikale verleden. Jamsessies leiden tot de oprichting van een groep met drummer Ginger Baker en bassist Ric Grech. Zomer 1969 treedt Blind Faith met een openluchtconcert in Londen naar buiten. Maar nadat de albumhoes voor ophef heeft gezorgd en Amerikaanse optredens niet zonder incidenten verlopen zijn, is de groep opgebrand.

Eind 1968 komt, vooral wegens interne spanningen tussen bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker, een einde aan het bluesrocktrio Cream. Op zoek naar nieuwe inspiratie begint gitarist Eric Clapton te jammen met toetsenist Steve Winwood wiens band Traffic als gevolg van onderling gekrakeel ook stil is komen te liggen.

Groep

Wanneer het resultaat tevreden stemt, ontstaat het idee voor een groep. Met Ginger Baker gaat het tweetal in februari 1969 de studio in, legt daar de fundering voor ‘Well All Right’ en ‘Presence Of The Lord’ en stelt vast dat er nog een bassist ontbreekt.

Family-lid Ric Grech kan in die leemte voorzien en de opnamen gaan verder. Ook de voorbereidingen om de band, die op Claptons voorstel Blind Faith is gaan heten en door de wakker geworden pers het etiket ‘super Cream’ krijgt opgeplakt, groots te lanceren komen op gang. 

Optredens

Met een gratis openluchtconcert voor zo’n 100.000 bezoekers treedt Blind Faith op 7 juni in het Londense Hyde Park naar buiten. Het publiek is enthousiast, maar intern zijn er twijfels over het gebodene. Dezelfde maand nog rondt de groep met producer Jimmy Miller de opnames voor het debuutalbum af en doet een toertje door Scandinavië.

Voor juli en augustus staan concerten in de VS en Canada gepland. In de New Yorkse Madison Square Garden gaat het optreden voor zo’n 20.000 man gepaard met opstootjes waarbij Baker klappen krijgt en Winwoods piano vernield wordt.

Omdat hun repertoire beperkt is doet Blind Faith, tot opluchting van het publiek, ook Cream-materiaal. Langzamerhand verliest Clapton zijn interesse en sluit zich meer en meer aan bij voorprogramma Delaney & Bonnie.

Hoes

In augustus verschijnt het album dat meteen commotie veroorzaakt wegens de hoesfoto waarop een naakt meisje staat afgebeeld met een metalen modelvliegtuigje. Een fallussymbool, zeggen sommigen. Gevolg is dat de plaat in de VS een andere hoes krijgt.

Zowel in de Amerikaanse als de Britse lijsten belandt het album op de eerste plaats, maar de lucratieve toer eist zijn tol en Blind Faith houdt na afloop wegens gebrek aan inspiratie op te bestaan. Clapton gaat verder met Delaney & Bonnie en Grech en Winwood maken kort deel uit van Ginger Baker’s Airforce om elkaar daarna bij het heropgerichte Traffic tegen te komen.

Oude maatjes Winwood en Clapton doen in februari 2008 drie concerten in Madison Square Garden waarbij ze de gehele A-kant van het Blind Faith-album uitvoeren.

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar