Nieuws
Nieuws

Nederlandse dj Jengi debuteert in Britse hitparade

Nederlandse dj Jengi debuteert in Britse hitparade
Jengi 

Het gaat de Brabantse dj Jan Berendsen, beter bekend onder de naam Jengi, voor de wind. Hij staat op nummer 1 in de WorldWideClub 20 en tegelijk met zijn debuut in de Nederlandse Top 40, komt hij ook binnen in de officiële hitlijst van het Verenigd Koninkrijk.

Jengi - die vandaag zijn 27e verjaardag viert - zette zijn track Bel Mercy al in 2020 online. Bijna drie jaar later wordt het een hit dankzij een dansende peuter met een skibril. Gekker kun je het amper bedenken. De track was te horen in een filmpje dat een Russische reisorganisatie op 2 januari 2022 op Instagram zette. Het filmpje met het aanstekelijk dansende meisje op een tafel werd op 7 november 2022 nog eens hergebruikt om reclame te maken voor een skireis naar Dombaj.

Techno Ski Kid
9 dagen later zette Beatport het filmpje op TikTok en daarmee verspreidde het filmpje razendsnel over het internet. Mensen gingen net zo dansen als de peuter in het filmpje, die inmiddels bekend was geworden onder namen als Dancing Ski Baby, Mountain Rave Baby en Techno Ski Kid. Andere mensen probeerden hun eigen jonge kind op dezelfde manier te laten dansen. Door dit alles bereikte Bel Mercy een miljoenenpubliek.

(Tekst gaat door onder video)

Bel Me
Bel Mercy is een remix van het intro van Mercy, een track van Kanye West, Big Sean, Pusha T en 2 Chainz die in 2012 de 13e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 bereikte had. Hierin zijn de vocalen van twee oude dancehallplaten te horen: Dust A Sound Boy van Super Beagle uit 1988 en Cu Oonuh van Reggie Stepper uit 1993. Jengi combineerde dit handig met de muziek van de nederhoptrack Bel Me van het Amsterdamse hiphopcollectief HydroBoyz uit 2011. Aan deze combinatie van Bel Me en Mercy dankt de track zijn naam: Bel Mercy.

Nummer 93
In de Nederlandse Top 40 was Bel Mercy dit weekend de hoogste binnenkomer. De track van Jengi kwam binnen op nummer 36. In Engeland debuteert hij wat bescheidener. Daar komt hij binnen op nummer 93. In beide landen is het zijn eerste notering. Dankzij deze notering kan de naam van Jengi worden toegevoegd aan het rijtje Nederland dj's dat in de Britse hitparade heeft gestaan. Daarin staan onder meer Armin Van Buuren, Martin Garrix, Afrojack, Nicky Romero, Sam Feldt en natuurlijk Tiësto. Die laatste staat momenteel op nummer 18 in de Britse hitlijst met 10:35.

Vandaag
Aangezien de titel is afgeleid van Bel Me is Bel Mercy feitelijk een Nederlandstalige titel. Dat er een Nederlandstalige titel in de Britse hitparade staat is natuurlijk heel bijzonder. Het is echter niet uniek. In 2014 haalde Bakermat de 15e plaats met de track Vandaag, waarop hij een beroemde toespraak van Martin Luther King had bewerkt. In Engeland was dat nummer weliswaar onder een net iets andere naam uitgebracht: One Day (Vandaag).

Afwachten
Met de Britse notering is het afwachten of Jengi in nog meer landen een hit gaat scoren. De kans is in ieder geval zeker aanwezig. We houden het in de gaten. Voorlopig kijken we vol spanning uit naar vrijdag. Dan wordt bekend of Bel Mercy in de (ski)lift naar boven zit en zo ja, hoeveel plekken winst hij weet te pakken.

(09/01/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter