Nieuws
Nieuws

Deze muzikale iconen verloren we in 2016

Deze muzikale iconen verloren we in 2016
David Bowie  Prince  Colonel Abrams  Barbara Straathof  Earth & Fire  Earth, Wind & Fire  Michel Delpech  Dead Or Alive  Status Quo  Leon Russell  Mieke Telkamp  Vanity 6  The Shepherds  Emerson, Lake & Palmer  Leonard Cohen  Eddy Christiani  Glenn Frey  Eagles  Billy Paul 

Dit jaar overleden er heel wat muzikale iconen. Zij ontbreken aan het kerstdiner. Wij selecteerden een aantal overleden, muzikale legendes en geven ze nog eenmaal een eerbetoon.

David Bowie
Het 25e studioalbum van legende David Bowie, Blackstar, verschijnt op zijn 69e verjaardag, 8 januari 2016. Twee dagen later verliest hij de strijd tegen kanker als hij op 69-jarige leeftijd komt te overlijden. Het brengt een schok teweeg en wereldwijd wordt er verslagen op zijn dood gereageerd. In de week na zijn overlijden komt Lazarus binnen in de Top 40, waarmee Bowie zijn dertigste hit scoort. Ook is hij op dat moment de zanger met de langste periode tussen zijn eerste en laatste notering in de lijst, waarmee hij een periode van ruim 46 jaar weet te bestrijken. 

In de lange loopbaan van Bowie scoorde hij dus een gigantische rij hits. Zijn twee grootsten waren Dancing In The Street (met Mick Jagger) en Space Oddity.

Lees meer over David Bowie >>>Johan Cruijff
's Lands grootste voetballer overleed dit jaar aan de gevolgen van longkanker. Het is 3 april 1969 als Johan Cruijf in de GTB-studio in Den Haag voor de microfoon staat. Het idee dat Johan Cruijf een singletje zou opnemen kwam van producer Freddy Haayen. Peter Koelewijn schreef een tekst over een bokser die tijdens een wedstrijd uit de ring geslagen wordt en het vervolgens ook nog eens rake klappen krijgt van een ober en zijn echtgenote. Het carnavaleske liedje kreeg de titel Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei).
Volgens Peter Koelewijn was Cruijff bij de opnamesessie ontzettend zenuwachtig en kon hij totaal niet zingen. Om hem wat te kalmeren gaven ze hem een paar cola-tics, waarna de Ajacied helemaal los kwam. Daarna lukte het wel om een geschikte opname van het liedje te maken.
Een paar weken later bereikte het liedje de Top 40. Hoewel de verwachtingen hoger waren, kwam het liedje niet verder dan de 21e plaats. In totaal werden er zo’n tien duizend exemplaren van verkocht.

 
Prince
Op 21 april werd het levenloze lichaam van Prince aangetroffen op zijn landgoed Paisley Park. Een uur nadat het nieuws naar buiten kwam rond het overlijden gaf een woordvoerder van De zanger een verklaring: "Het is met diepe triestheid dat ik bevestig dat de legendarische, iconische artiest Prince Roger Nelson deze morgen is overleden in zijn Paisley Park-woning op 57-jarige leeftijd. Er zijn op dit moment geen details over zijn doodsoorzaak."  Een week voor zijn dood werd Prince kortstondig opgenomen in het ziekenhuis. Verschillende Amerikaanse bronnen meldden dat de zanger toen werd behandeld voor een overdosis aan pijnstiller, maar die berichten werden niet bevestigd.

De Midwest Medicl Examiner verstuurde later een persbericht waarin stond dat er overmatig fentanyl is gebruikt, een sterke pijnstiller die met pleisters, pillen of een spray kan worden toegediend. In hoeverre de medicatie is voorgeschreven door een arts wordt nog onderzocht. Mogelijk dat de zanger per ongeluk een overdosis nam.

Prince stond maar liefst 40 keer in de Nederlandse Top 40 en scoorde met The Most Beautiful Girl en Purple Rain zijn grootste hits in ons land.

Lees meer over Prince >>>Rick Parfitt
Afgelopen zomer trok gitarist Rick Parfitt zich terug uit de tournee van Status Quo, na een hartaanval. De band is momenteel bezig met de laatste grote tournee, Last Night Of The Electrics. De plek van Parfitt werd daarbij al ingenomen door Ritchie Malone. "We zijn er kapot van te moeten meedelen dat Rick Parfitt vandaag rond het middaguur is overleden", zo bevestigde zijn manager Simon Porter. "Hij overleed in een ziekenhuis in Marbella, Spanje, aan de gevolgen van een serieuze infectie. Afgelopen donderdag werd hij in het ziekenhuis opgenomen met complicaties na een verwonding aan zijn schouder bij een eerdere val. Dit nieuws komt nu Rick enorm uitkeek naar plannen met een solo-loopbaan en een autobiografie in de planning voor 2017 na zijn afscheid uit Status Quo, wat hij deed op medisch advies."

Meer over Status Quo >>>Glenn Frey
Glenn Frey overleed in januari van dit jaar. Hij begon in 1971 samen met Don Henley de Eagles. De groep scoorde in de jaren ’70 hits als One Of These Nights, New Kid In Town en Heartache Tonight. Please Come Home For Christmas en Hotel California groeiden uit tot regelrechte klassiekers. In 1985 scoorde Frey solo een hit met The Heat Is On. De zanger werd eind vorig jaar nog geopereerd maar heeft daarna last gekregen van complicaties. “Glenn vocht een moedige strijd in de afgelopen weken maar is helaas bezweken aan de gevolgen van reuma, darmproblemen en een longontsteking. Woorden kunnen niet ons verdriet, onze liefde  en respect voor alles wat hij ons, zijn familie, de muziekgemeenschap en miljoenen fans wereldwijd bracht, beschrijven. De familie van Frey wil iedereen bedanken die Glenn vergezelde om deze strijd te strijden en hoopte of bad voor zijn herstel”, zo was te lezen in een verklaring.

Lees meer over de Eagles >>Billy Paul
Billy Paul maakte tijdens zijn muzikale loopbaan 15 albums, met Wide Open in 1988 als zijn laatste release. Met Me And Mrs. Jones scoorde hij in 1973 een Alarmschijf en wist hij de 9e plaats te bereiken in de Top 40. Het nummer werd onderscheiden met een Grammy voor beste vocal performance R&B. Een jaar later kwam ook Thanks For Saving My Life in de Top 40. De zanger overleed eind april op 86-jarige leeftijd.Barbara Straathof
Barbara Straathof overleed kort geleden op 41-jarige leeftijd. De zangeres kreeg afgelopen voorjaar te horen dat ze baarmoederhalskanker had. De strijd tegen te ziekte heeft ze niet kunnen winnen. Het management van Straathof bevestigde het nieuws: “Ze heeft tot het laatst gevochten om de ziekte te verslaan. Barbara is overleden in het bijzijn van haar geliefde Chantal.” Met Skyfall wist ze in 2012 een notering in de Tipparade te scoren.Ab Tamboer
Ab Tamboer is misschien niet zo'n aansprekende naam in dit rijtje. Maar de drummer stond wel mede aan de wieg van heel wat Top 40-hits. Ab overleed in augustus op 65-jarige leeftijd. De Nederlandse muziekwereld zat stuk, nadat zijn overlijden bekend werd. Tamboer vergezelde Earth & Fire in 1976 en scoorde met de groep in 1979 de nummer 1-hit Weekend. Ook speelde hij bij bands als Het Goede Doel, Kayak, Sandy Coast en Tee-Set. Henk Westbroek noemde hem in een reactie een ‘magnifieke drummer, marimba speler en vriend'. Tamboer overleed in het Haagse Westeinde Ziekenhuis als gevolg van longfalen en werd 65 jaar.Michel Delpech
Michel Delpech overleed begin dit jaar op 69-jarige leeftijd. In 1970 scoorde Delpech met het hippienummer Wight Is Wicht een notering in de Tipparade, waar hij ruim een jaar later met Pour Un Flirt in de top 3 van de Nederlandse Top 40 wist te komen. Dat bleef zijn enige hit in ons land. President Hollande stond stil bij het overlijden: “Hij zei ons dat Marianne mooi was. Ze treurt nu aan het begin van dit jaar om één van de beste zangers”, zo zei hij. Marianne is het nationale symbool van Frankrijk. Drie jaar geleden werd bekend dat Delpech keelkanker had. Maurice White
“Mijn broer, held en beste vriend Maurice White is vannacht vredig overleden in zijn slaap”, zo lichtte Verdine White de wereld in, over het overlijden van zijn broer op 74-jarige leeftijd. “Terwijl de wereld opnieuw een grote muzikant en legende is verloren vraagt onze familie dat onze privacy wordt gerespecteerd. Dank voor jullie gebeden en goede wensen.” Eind jaren zestig verhuizen Maurice en Verdine White naar Los Angeles om aan hun muzikale loopbaan te beginnen. Met het, in 1972, toevoegen van onder andere Ronnie Laws en Philip Bailey begint het succes van Earth Wind & Fire. Shining Star wordt in 1975 hun eerste hit. Later scoorde de band top 10-hits als Fantasy, Boogie Wonderland, Star, Let’s Groove en Magnetic.

Maurice White leed aan de ziekte van Parkinson en stopte in 1994 met het touren met de band. In 2000 werd Earth, Wind & Fire opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Hij bleef actief als producer. Earth, Wind & Fire scoorden in de Top 40 hun grootste hit met Boogie Wonderland.

Check alle hits van Earth, Wind & Fire >>>Eddy Christiani
Hij was voor de Tweede Wereldoorlog de eerste Nederlandse artiest die muziek met de elektrische gitaar ging maken. Na de oorlog werd hij een popidool en met Frans Poptie vormde hij zijn eigen groep, het Ensemble Eddy Christiani. In de jaren vijftig werd hij door lezers van het muziektijdschrift Tuney Tunes meerdere keren uitgeroepen tot populairste zanger.

Christiani maakte nummers als Zonnig Madeira, Op De Woelige Baren, Kleine Greetje Uit De Polder en Daar Bij De Waterkant. In 1952 kreeg hij voor zijn album Zeemanshart als eerste Nederlander een gouden plaat. Met de single Sucu Sucu weet hij in de jaren zestig een succes te boeken in de Amerikaanse hitlijst. In 1968 stond hij met Lou Lou zes weken in de Top 40. Twee jaar later kwam ook Ik Wou Dat Ik Naar Huis Toe Wou nog in de Tipparade. Eddy Christiani overleed in oktober op 98-jarige leeftijd.Leonard Cohen
“De legendarische dichter, schrijver en artiest Leonard Cohen is overleden. We zijn een van de vereerde en vruchtbare visionairs kwijt”, zo was te lezen op Leonard's Facebook. Op een later moment zal de familie een herdenking organiseren in Los Angeles." De zanger en dichter schreef heel wat liedjes, maar wist nooit de Top 40 te bereiken.In 1974 staat hij zelf in de Tipparade met Lover, Lover, Hallelujah werd in 2009 een nummer 1-hit voor Lisa en zette ook Leonard Cohen opnieuw in de schijnwerpers. Momenteel staat er ook een cover van Pentatonix in de Tipparade. Ondanks weinig succes in de hitlijsten, werd zijn werk legendarisch. Nummers als So Long, Marianne, Suzanne en Hallelujah staan in ons geheugen geprent.

Lees meer over Leonard Cohen >>> Pete Burns
Peter Burns, zanger van Dead Or Alive, overleed in oktober. De familie van Burns maakte dat nieuws bekend: “Met groot verdriet moeten we het tragische nieuws delen dat onze geliefde Pete Burns (Dead Or Alive) gisteren onverwachts is overleden na een hartstilstand. We zijn allemaal verslagen door het verlies van onze speciale ster”, zo schrijft de familie. De familie wil op een later moment nog met aanvullende informatie komen. In 1985 stond Dead Or Alive twee keer in de Top 40 met You Spin Me Round (Like A Record) en Lover Come Back To Me. Volgens Steve Coy werkte de groep aan een nieuw album.Keith Emerson
Keith Emerson overleed in maart van dit jaar. Zijn band Emerson, Lake & Palmer bevestigde het bericht: “We betreuren het om mee te delen dat Keith Emerson gisteren is overleden in zijn huis in Santa Monica, Los Angeles, op 71-jarige leeftijd. We vragen of de familie privacy mag hebben om te kunnen rouwen.” Emerson begon met Carl Palmer en Greg Lake in 1970 de groep Emerson, Lake & Palmer. In totaal leverden ze zeven albums. In de Top 40 kenden ze twee hits met Lucky Man (#12 in 1971) en Peter Gunn (#4 in 1980). Saillant detail: later dit jaar zou ook Greg Lake overlijden.Greg Lake
In 1968 startte Greg Lake de rockgroep King Crimson. Een jaar later kwam Emerson, Lake & Palmer tot stand. Lucky Man en vooral Peter Gunn werden bekende successen van de groep. Solo scoorde hij met I Believe In Father Cristmas een top 2-hit. Lake overleed in december. Zijn manager, Stewart Young, bevestigde het nieuws op Facebook: "Gisteren, 7 december, ben ik mijn beste vriend verloren na een lange en hardnekkige strijd tegen kanker. Greg Lake zal voor altijd in mijn hart zijn net als hij altijd zat. Zijn familie is dankbaar om privacy te hebben in deze periode van rouw."

Check hier de hits van Emerson, Lake & Palmer >>Ruud Merx
Ruud Merx was trombonist van het Johann Strauss Orkest van André Rieu. Hij overleed deze maand aan een hartaanval. André Rieu, die met zijn orkest door het Verenigd Koninkrijk tourde, annuleerde de nog resterende vijf concerten. Merx, die was overgebracht naar Maastricht, overleed daar op 47-jarige leeftijd. Merx was in 1994 onder meer verantwoordelijk voor de solo op The Second Waltz, dat in de Top 40 de vierde plaats wist te bereiken. Rieu deelde op zijn Facebook-pagina als eerbetoon ‘Nearer, My God, To Thee’. Dat nummer werd uitgevoerd door 500 blazers.Colonel Abrams
Colonel Abrams werd in de jaren tachtig in de Verenigde Staten populair met zijn eerste hit, Music Is The Answers. Wereldwijd kwam zijn succes met Trapped, dat in ons land in 1985 de zesde plaats wist te bereiken. Daarna verschenen nog klassiekers als The Truth en Speculation.

In 2015 werd een campagne gestart om geld in te zamelen om Abrams een dak boven zijn hoofd te geven. Op dat moment leefde hij op straat en had hij medische hulp nodig voor zijn diabetes. Die campagne bood geen geluk en op 25 november overleed de zanger. Abrams zou een natuurlijke dood zijn gestorven.John Shepherd
Jan Schaap, oftwel John Shepjerd, overleed in november van dit jaar. John vormde met zijn broer Nico en zijn zus Helen het trio The Shepherds. In 1971 scoorde het trio een hit met Voor Jou, dat werd uitgeroepen tot Alarmschijf en een bescheiden hit in de Top 40 werd. Als Nico besluit te stoppen gaan Helen en John met een nieuwe bassist verder als The New Shepherds. De laatste optredens deden ze weer als duo. John leed de afgelopen jaren aan Alzheimer.Vanity
Zangeres Vanity overleed in februari op 57-jarige leeftijd. De Canadese Denise Katrina Matthews, zoals ze echt heette ontmoette in 1980 Prince tijdens de American Music Awards en de zanger was direct onder de indruk van haar. Toen bleek dat ze ook nog kon zingen maakte hij haar zangeres van het trio Vanity 6, dat in 1982 een top 5-hit scoorde met Nasty Girl. Een jaar later kwam er met He’s So Dull nog een opvolger, maar succesvol werd de groep niet. Later in 1983 stopte Vanity 6. Ze leverde twee solo-albums af en was als actrice te zien in films als Action Jackson en The Last Dragon.Leon Russell
Leon Russell overleed in november op 74-jarige leeftijd. Eerder dit jaar werd Russell getroffen door een hartaanval. Zijn vrouw liet weten dat hij zondagochtend in zijn slaap is overleden. Hij werd geboren in Tulsa, waar hij zich liet beïnvloeden met muziek variërend van blues en country tot pop. Op 14-jarige leeftijd stond hij al op het podium van Tulsa en met J.J. Cale vormde hij de groep The Starlighters. Als studiomuzikant speelt hij in de jaren zestig voor onder meer The Byrds en Herb Alpert. In 1965 brengt hij zijn eerste single, Everybody’s Talking ‘Bout The Young.  In 1974 staat hij met Dave Mason en Stevie Wonder in de Tipparade met The Lonely One.

Hij begeleidde de Mad Dogs & Englishmen-tournee van Joe Cocker en stond met George Harrison, Edgar Wynter, Willie Nelson en Elton John op het podium. Ook schreef hij nummers voor onder meer Elvis Presley, Joe Cocker en Bob Dylan. In 2011 werd hij opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Zijn laatste album verscheen in 2014, Life Journey.

Mieke Telkamp
Mieke Telkamp schreef in de jaren vijftig en zestig verschillende hits op haar naam. In 1962 deed ze mee aan het Songfestival van Knokke. Vanwege gezondheidsproblemen stopte ze eind jaren zestig met haar muzikale loopbaan. Begin jaren zeventig keerde ze terug maar was ze nog maar zelden op het podium te staan. Voor Waarheen Waarvoor, een bewerking van Amazing Grace, kreeg ze in 1971 een gouden plaat. Het nummer stond 24 weken in de Top 40 genoteerd. In 2008 kreeg ze zelfs een diamanten onderscheiding vanwege de verkoop van 1 miljoen exemplaren. Ook De Nieuwe Dag wist in 1971 de Top 40 te bereiken. Mieke overleed in oktober en is 82 jaar geworden. 
(24/12/2016)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy