Nieuws
Op deze dag in 1989

Vandaag: de Nederlandse galapremière van Batman

Batman
Prince  Paul De Leeuw  Rob De Nijs  Sandra Reemer  Sheena Easton  Candy Dulfer  The Fortunes  Terry Jacks  Ivan Heylen  Ringo Starr  The Beatles  BZN  André Hazes  Mohombi  John Lennon  France Gall  Georgina  Taylor Swift 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de film Batman en zijn soundtrack zijn goed voor vijf nieuwe hits van Prince.

In het Amsterdamse Theater Tuschinski vindt op 9 oktober 1989 de Nederlandse galapremière van de film Batman plaats. Onder de gasten bevinden zich Paul de Leeuw, Rob de Nijs, Sandra Reemer en Jerry Hall, die een klein rolletje in de film speelt.

Prince was gevraagd voor de soundtrack van de film. Nadat hij de film gezien had, raakte Prince enthousiast en hij schreef hij verschillende nummers voor Batman. Regisseur Tim Burton was tevreden over de muziek, maar vond niet alle nummers geschikt. Bovendien wilde hij vooral gebruikmaken van traditionele instrumentale filmmuziek. Uiteindelijk zijn er zes nieuwe nummers van Prince in de film te horen.

Door deze situatie verschenen er twee soundtrackalbums van Batman: één met de nummers van Prince en één met met de instrumentale filmmuziek. Het album van Prince bevat ook nummers die niet in de film te horen zijn. Zowel in Nederland als Amerika, waar de Batmanfilm een grote rage werd, bereikt Prince’ soundtrackalbum de eerste plaats in de albumlijst. Bovendien is het album goed voor vijf Nederlandse Top 40-hits: Batdance (#4), Partyman (#17), The Arms Of Orion (#15, een duet met Sheena Easton), Scandalous! (#18) en een remix van The Future (#7). Van deze nummers zijn alleen Partyman, Scandalous! en The Future in de film te horen, terwijl Batdance veel gebruikmaakt van samples uit de dialoog van de film. In de videoclip van Partyman is een rol weggelegd voor de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer. Midden in het nummer kondigt Prince haar zelfs aan: “When I want sax, I call Candy.”

Dit gebeurde er ook op 9 oktober:
Taylor Swift krijgt op 9 oktober 2018 haar 23e American Music Award uitgereikt en breekt daarmee het record van Whitney Houston als zangeres met de meeste AMA’s op haar nachtkastje.

In Nederland kennen we vooral de Grammy Awards, maar de Verenigde Staten hebben meer belangrijke muziekprijzen, zoals de Billboard Awards en de American Music Awards. Die laatste prijzen werden in 1973 in het leven geroepen door de populaire televisiepresentator Dick Clark als tegenhanger van de Grammy’s. Bij de AMA’s wordt meer gekeken naar populariteit, terwijl de focus bij de Grammy’s eerder op kwaliteit ligt. Sinds 2006 worden de winnaars bij de AMA’s bepaald door het publiek.

In 2018 kiest dat publiek massaal voor Taylor Swift en Camila Cabello. Beide dames mogen aan het eind van de avond naar huis met vier plexiglazen piramides als prijs. Taylor Swift krijgt de prijs voor ‘artiest van het jaar’, 'tournee van het jaar’, ‘favoriete vrouwelijke artiest (pop/rock)’ en ‘favoriete album (pop/rock)’. Daarmee weet ze al haar vier nominaties te verzilveren.

Met deze vier prijzen komt haar totaal aantal AMA’s op 23 te staan. Daarmee overtreft ze het record van Whitney Houston die tussen 1986 en 2009 22 AMA’s verzamelde. Taylor wordt hiermee de vrouwelijke artiest met de meeste AMA’s op haar naam. In 2019 wordt  de zangeres opnieuw flink gelauwerd en sleept ze zes prijzen in de wacht. Daarmee komt ze op 29 AMA’s en breekt ze ook het absolute record van Michael Jackson, die er in totaal 26 had gewonnen. Sinds 2011 is Taylor Swift ook al de artiest die het vaakst tot ‘artiest van het jaar’ is uitgeroepen. Ze mag dus gerust de koningin van de American Music Awards genoemd worden.

Verder op deze dag:
1978: Op het Frans-Polynesische eilandje Hiva Oa overlijdt Jacques Brel op 49-jarige leeftijd aan een longembolie. Hoewel de Belgische zanger nooit zelf in de Top 40 heeft gestaan, hebben wel covers van zijn werk de Top 40 gehaald: Seasons In The Sun (Le Moribond) van The Fortunes en Terry Jacks, If You Go Away (Ne Me Quitte Pas) van Terry Jacks en Jef van Ivan Heylen.
1984: De Britse zender ITV zendt de eerste aflevering uit van het kleuterprogramma Thomas De Stoomlocomotief. De verhaaltjes worden voorgelezen door ex-Beatle Ringo Starr. In Nederland komen de avonturen van Thomas pas in 1998 op televisie. Bij ons worden de verhaaltjes voorgelezen door Mr. Top 40 en modeltreinliefhebber Erik de Zwart.
1990: Het Nirvana-album In Utero komt op nummer 1 in de Verenigde Staten. Kurt Cobain onthulde dat hij het album eigenlijk de titel 'I Hate Myself And Want To Die' wilde meegeven.

Vandaag geboren:
1940 - John Lennon, bij overlijden 40 jaar, The Beatles
1944 - John Entwistle, bij overlijden 57 jaar, The Who
1944 - Nona Hendryx, Labelle
1947 - France Gall, bij overlijden 70 jaar,
1948 - Jackson Browne,
1949 - Rod Temperton, bij overlijden 66 jaar, Heatwave
1954 - James Fearnley, The Pogues
1957 - Ivan Doroschuk, Men Without Hats
1961 - Wanz,
1971 - Sian Evans
, Kosheen
1978 - Nicky Byrne, Westlife
1979 - Georgina, Costa
1996 - Bryan MG,

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) (I Can't Get No) Satisfaction- The Rolling Stones (Decca), 4 weken op nummer 1
1971 - 1 (1) Soldiers Who Want To Be Heroes- Rod McKuen (Warner), 2 weken op nummer 1
1976 - 1 (4) Mon Amour- BZN (Negram), 1 week op nummer 1
1982 - 1 (1) Private Investigations- Dire Straits (Vertigo), 2 weken op nummer 1
1993 - 1 (1) What's Up?- 4 Non Blondes (Interscope), 10 weken op nummer 1
1999 - 1 (1) The Road Ahead (Miles Of The Unknown)- City To City (EMI), 3 weken op nummer 1
2004 - 1 (--) Zij Gelooft In Mij- André Hazes (EMI), 1 week op nummer 1
2010 - 1 (2) Bumpy Ride- Mohombi (Island), 1 week op nummer 1
2021 - 1 (1) Stay- The Kid Laroi & Justin Bieber (Columbia), 6 weken op nummer 1

(09/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season