Artiestafbeelding Billy Paul

Billy Paul

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 01-12-1934

Sterfdatum 24-04-2016

Officiële websitehttp://www.billypaul.com/

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  13 weken in Top 40
  •  246 punten
  •  #2708 aller tijden
  •  2 Top 40-hits

Biografie

Billy Paul was een jazz- en soulzanger die vooral in de jaren zeventig succes kende.
 
Zijn liefde voor muziek begon met het draaien van de 78 toerenplaten van zijn ouders. Hij ontwikkelde zo een liefde voor de grote zangers en zangeressen in de jazz zoals  Billie Holiday. Hij volgde een muzikale opleiding en trad op in clubs en op universiteiten. Zijn groeiende populariteit leidde uiteindelijk tot optredens met Charlie Parker, Miles Davis, Dinah Washington, Nina Simone, Sammy Davis jr. en Roberta Flack. 
 
Zijn grootste solosuccessen had hij in de soulmuziek.
Hij won een Grammy Award voor Me And Mrs. Jones uit 1972, geschreven door Kenny Gamble, Leon Huff en Cary Gilbert van het label Philadelphia International Records (PIR). Dat was ook zijn enige nummer 1-hit in Amerika en ook zijn grootste hit in Nederland met een 9e plaats als hoogste notering in de Top 40.
De opvolger van Me And Mrs. Jones, Thanks For Saving My Life, werd ook nog een bescheiden Top 40-hit, daarna nam het solosucces af. Toch zijn zijn coverversies van Let Em In (van Paul McCartney & Wings) en Your song (van Elton John) bij een groot publiek bekend.
 
Het laatst stond Billy in 1977 in de Top 40 in het samenwerkingsverband Philadelphia International All Stars met Let's Clean Up The Ghetto.
 
Hij overleed in 2016 aan alvleesklierkanker. 
 
 

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie